(19.20 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Nicméně si dovolím ještě jednu věc. Samozřejmě, když jsem četla ten konsolidační balíček, nejsem s ním ztotožněna, a i když by byl přijat můj pozměňovací návrh, já si dovolím dopředu deklarovat, že mou podporu v této podobě konsolidační balíček nemá, ani v podobě toho rozšířeného pozměňovacího návrhu. Ale v současnosti k tomuto vše a já děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní vystoupí pan poslanec... Ještě s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová a poté se připraví pan poslanec Havránek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. No, já nebudu tak vstřícná, navážu na svojí kolegyni předřečnici. My jsme to tady rozebírali i s panem ministrem, protože ve své podstatě do Poslanecké sněmovny přišel balíček konsolidační, má sněmovní tisk, má sněmovní číslo a prochází Poslaneckou sněmovnou prvním čtením, druhým, třetím čtením. Teď se tady vytvořil nějaký komplexní pozměňovací návrh a všichni dělají pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, to znamená, že až se dostaneme do třetího čtení, tak ve své podstatě pozměňovací návrhy, které by byly přijaty poté, co bude přijat komplexní pozměňovací návrh, jsou neplatné, protože v momentě, když schválíte komplexní pozměňovací návrh, tudíž nemůžete už měnit něco, co vlastně vy měníte tím návrhem. Něco jiného by bylo, kdyby ty pozměňovací návrhy směřovaly k tomu sněmovnímu tisku, který přišel řádně do Poslanecké sněmovny a prochází všemi čteními, tomu rozumím. Ale to, co jste tady předvedli z hlediska legislativy, já mám s tím osobně velký problém, protože vy měníte něco - to je v pořádku, říkáte tomu komplexní pozměňovací návrh - ale nemůže být další pozměňovací návrh, který mění tento komplexní pozměňovací návrh, protože on ještě nebyl schválen ve třetím čtení, jo? To by musel mít sněmovní tisk a měl mít svoje číslo a můžete ho měnit pozměňovacími návrhy.

My jsme to, pane ministře (Ministr Stanjura kývá hlavou.) - nekývejte takhle hlavičkou, my jsme to konzultovali s panem ministrem Šalomounem a on mi řekl a dal mi za pravdu. Takhle to správně by legislativně mělo být. Ale on říká, že je to přehlednější. Já říkám, že to přehlednější není, protože v případě, že dojde k třetímu čtení a bude první schválen komplexní pozměňovací návrh, ostatní návrhy jsou nehlasovatelné. To znamená, že musí být nejdřív (Předsedající: Čas, čas, paní poslankyně.) schváleny pozměňovací návrhy ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu (Předsedající: Čas.) a poté teprve komplexní návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím o dodržování času. S faktickou vystoupí pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: To není komplexní pozměňovací návrh. Komplexní pozměňovací návrh obecně nahrazuje původní tisk, a to tedy bezesporu není. Je poměrně široký, to ano, ale ten komplexní nenahrazuje celý sněmovní tisk 488. Víte sama dobře, paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že takhle by to bylo, a je jedno, jak to budeme říkat. Podle legislativních pravidel to není komplexní pozměňovací návrh, protože ten nahrazuje původní celý sněmovní tisk. Tak veďme debatu o tom, jaká bude procedura hlasování. Já se žádného hlasování nebojím, buď existuje většina a je jedno, v jakém pořadí hlasujeme, nebo neexistuje většina a je to také jedno, jo? Bavme se o tom. Dva dny, druhý den tady poslouchám vystoupení opozice a kus těch vystoupení je prostě racionální, s nimiž politicky nesouhlasím, takhle já si představuji debatu nad návrhem zákona. Ale my nemůžeme zapomenout na osobní urážky, které tady padají z úst z některých - já jsem neřekl z vašich, to bych vám řekl rovnou (Hovoří směrem k poslankyni Peštové.) - některých členů opozice. To je potom velmi těžké vést racionální debatu. A já tady nebudu citovat, opakovat, nebudu dělat promo těm, kteří takhle podle mě zbytečně vystupují. Přeme se o svoje názory, říkejme, že náš návrh je lepší nebo horší, dávejme argumenty, to je naprosto v pořádku, ale v okamžiku, kdy se spustí série urážek, tak je pak velmi těžké i z naší strany být třeba velkorysí při proceduře, když to řeknu takhle. Z mého pohledu je to skoro jedno, buď si v hlasování utvrdíme tu většinu, nebo ne. Já myslím, že to je vlastnost každé koalice, a je jedno, kdo tu koalici zrovna tvoří. Tak to jsem chtěl jenom k tomu říct.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se hlásí na faktickou pan ministr Šalomoun, který se nemůže hlásit elektronicky, byl za mnou. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo. To je vlastně ta hrátka se slovy, co to znamená to komplexní obecně. V teorii se bere, že komplexní, že to celé přepíšete, a proto to může mít i nějaký ústavní rozměr. Ale tady ta komplexita je daná jako něčím jiným, že opravdu se mění z těch 63 zákonů x, řeknu dejme tomu 20, a některé z těch změn, ještě ne úplně všechny, ale ty daňové, jsou tak realizovány, a jsou realizovány tak, že se ta materie celá vzala toho zákona, který může mít třeba deset stránek, změnil se tam jeden odstavec, a to se tam celé vložilo. A vlastně tu legislativní techniku, která v zásadě možná je, tak ji chápu vlastně z tohohle důvodu, že jak těch zákonů je docela hodně, na konci je vlastně účinnost, je tam dělená účinnost, a v momentě, kdybyste to prostě dělali tím klasickým: tohleto se nahrazuje, museli byste ještě pohlídat tohle, a vlastně na hlídání toho celého je to poměrně složité. A ještě složitější by to bylo třeba v zákoně o spotřební dani, kde je ještě postupný náběh danění tabákových výrobků, které postupně nabíhá, a jsou tam docela složitá přechodná ustanovení.

Takže je to jenom způsob legislativní techniky, ale myslím si, že pro vás to může být dokonce i přehlednější, protože pokud se vůči tomu budete chtít vymezit, rozumím tomu, a nějakým způsobem do toho zasáhnout, samozřejmě pozměňovací návrh přípustný je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. No, my si sice rozumíme, ale ve své podstatě vy jste stále nepochopili, co jsem tím chtěla říct. V momentě, když sem přijde sněmovní tisk, nebo respektive zákon, novela zákona, ve vašem případě je to komplexní nějaká změna 63 zákonů, která projde řádným legislativním procesem - můžeme si tam povídat, jestli lhůty byly dostatečné, nedostatečné, vypořádáno, nevypořádáno, to tady řešit teď nebudu - tak přišel do Sněmovny ale po řádném legislativním procesu. Teď jste z toho udělali úplně něco jiného, byť tam může být dvacet, jak vy říkáte zákonů, které jste tam překlopili, ale ve své podstatě to není to, co prošlo řádným legislativním procesem. Není to ta novela, respektive komplex změn těch novel zákonů. To není. Takže logičtější by bylo, kdybyste to vrátili zpátky a šlo by to tím procesem znova, abyste opravdu naplnili literu pravidel legislativních. To znamená, zase by to prošlo mezirezortem a byla tam, třeba byť zkrácená lhůta, ale byla by tam. Já vím, pane ministře, že vám to připadá směšné. Já vím, že honíte čas, ale tohleto je legislativně čisté. Tímto způsobem bych postupovala já, pokud by tam byl tak velký zásah, který jste udělali. Ale vy jste si tady udělali nějakou patnáctičlennou skupinu, kde jste něco upytlíkovali, a ve své podstatě to, co bylo v mezirezortu, neodpovídá tomu, co z vás vypadlo, a s tím já legislativně mám problém. A potom samozřejmě to, co tady řekl pan ministr Šalomoun, že se dělají vlastně ve své podstatě pozměňovací návrhy na komplexní pozměňovací návrh, který tedy jste řekli, že je nový návrh, který neprošel ani mezirezortem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a reagovat chce pan ministr Stanjura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP