(20.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Je zde faktická poznámka pana poslance Aleše Juchelky, kterého ale nevidím, možná se nám ukliknul. Tak poprosím pana poslance Kotta. Jsme v obecné rozpravě a máte slovo, pane poslanče.

Ještě mezitím přečtu rychle omluvu. Poslanec Igor Hendrych se omlouvá od 20 hodin z pracovních důvodů.

Máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, mám připraveny tři pozměňovací návrhy. Ten první je, jak už tady o tom mluvil vážený kolega zpravodaj, a je to pozměňovací návrh, který jsem vložil do systému a týká se včelařství jako takového. Jsem velice rád, že došlo k začlenění tohoto mého pozměňovacího návrhu, a bylo zde správně řečeno i to, že to nebyla pouze moje iniciativa, ale že to byla iniciativa napříč politickým spektrem, že se nám podařilo dosáhnout shody na tom, že nebudeme zdaňovat včelařství jako takové při zazimování 50 včelstev na jednoho včelaře, kde jsme nějakým výpočtem 50 000 korun dosáhli konsenzu na tom, že náklad na včelstvo při rostoucích cenách všeho je nějakých 1 000 korun. A jsem velice rád, že se nám to podařilo, a patří za to velké poděkování, že to je skutečně převzato do toho komplexního pozměňovacího návrhu.

Já si jen dovolím připomenout, že vlastně všichni včelaři jsou organizováni a jsou vedeni v evidenci Českomoravské společnosti chovatelů, kde si myslím, že je velice dobře podchycen počet včelstev na jednotlivé včelaře, a je nutno si uvědomit, že nejenom léčba, ale i ošetřování, krmení jsou velice náročné, a při skutečnosti, že průměrný věk včelařů je vyšší než šedesát let, si myslím, že se nám podařila dobrá věc. Myslím si, že jsme odrazili problém, který zde vyvstával v tom duchu, že včelařům budeme komplikovat život, že už nebudou další včelstva obnovovat a že to zůstane bez odezvy v tom, že nám počet včelstev v území bude klesat. To je první pozměňovací návrh, který jsem vložil do systému a ke kterému se přihlásím.

Druhý pozměňovací návrh se týká ovocných sadů. Zde bych si dovolil asi delší komentář a odůvodnění, ale i zde patří poděkování za to, že jsme měli možnost být seznámeni s komplexním pozměňovacím návrhem a mohli jsme na něj reagovat v tom duchu, že reagujeme na něco, co může být do budoucna použito, a když najdeme společnou řeč, jsme schopni tento pozměňovací návrh zapracovat, a tak, jak tady řekl pan ministr, ve chvíli, kdy by se pozměňovací návrh načítal až dneska, tak pozměňovací návrh, který já jsem měl původně nachystán, který možná, jak zde padlo, budí ten domnělý zmatek, je o tom, že vlastně jsem reagoval na původní novelu jako takovou, a ten upravený pozměňovací návrh už reaguje na komplexní pozměňovací návrh, který byl do systému nahrán.

Takže bych si dovolil trošku rozsáhlejší odůvodnění, proč jsem... vlastně pozměňovací návrh, který ruší daňové zatížení ovocných sadů a jejich vyjmutí z předmětu daně. Já se domnívám, že Sněmovna je obeznámena s vážnou situací, které čelí pěstitelé ovoce všech druhů, zejména pak pěstitelé jablek. V produkci čerstvého ovoce je Česká republika soběstačná ze 30, někdy možná ze 40 %. V důsledku přístupu obchodních řetězců se tuzemské výkupní ceny jablek pohybují dlouhodobě pod rentabilitou. A i když v obchodě ceny jsou dalece přes 50, 60 korun, výkupní cena nejkvalitnějších jablek se pohybuje mezi 12 a 13 korunami za kilogram, což nepokrývá náklady na sklizeň, jak jsem zde řekl, a vůbec nemůžeme mluvit o nějakém skladování a nějaké dopravě. Tato situace je do jisté míry významně zapříčiněna zejména dovozy jablek z Polska, kde při sankcích, které vznikly na ruský a běloruský trh při započetí války na Ukrajině, toto byly ty trhy, ta odbytiště polského zboží, které jsou teď uzavřeny, polští pěstitelé se tato laciná jablka snaží vyvážet na evropský trh, samozřejmě řeší nákladové podmínky a Česká republika je nasnadě, že je nejblíže, takže 50 % toho exportu končí v České republice. Bohužel se nízké nákupní ceny neprojevují do cen prodejních, které jsou dlouhodobě enormně nízké, a jak jsem zde řekl, řešíme pouze cenu, kterou máme při sklizni, a nikde se neodráží skladování a přeprava jablek v rámci České republiky.

S vývojem cen ovoce se lze podrobněji seznámit v materiálu, který vydalo Ministerstvo zemědělství, a je to Situační a výhledová zpráva ovoce. Na hlavním artiklu, jablkách, tratí pěstitelé asi 4 koruny na kilo a často musí provoz dotovat z vlastních zdrojů, to znamená, z jiných výpěstků. Z obdobného důvodu přistoupili někteří pěstitelé k rušení ovocných sadů, které, jak se zdá, jsou již nenahraditelně, nevratně pryč. Podle odhadů Ovocnářské unie za loňskou zimu zmizelo 10 % ovocných sadů, to je milion ovocných stromů, a ta ztráta je v podstatě bez náhrady. Podle údajů Českého statistického úřadu celková plocha ovocných sadů v České republice v průběhu let od roku 2004 do roku 2016 zrychlila svůj pokles a v současné době je výměra ovocných sadů cca 15 000 hektarů, kdy původní výměra, jak jsem řekl, v roce 2004 byla více než 25 000 hektarů, a podle informací z Ovocnářské unie by tento pokles mohl atakovat až hranici 10 000 hektarů.

Nelze rovněž pominout ani to, že pěstitelé ovoce čelí prudkému růstu nákladů jako všichni ostatní podnikatelé, počínaje energiemi přes pohonné hmoty, chemické látky, ochranné přípravky a v neposlední řadě tlak na růst cen dnes zaměstnanců nebo brigádníků, což my ještě poměrně významně komplikujeme nařízením, které máme a chceme přijmout. Navíc Státní pozemkový úřad se netají snahou v budoucím období podstatně navýšit pachtovné z pronajatých pozemků, tedy i sadů, což může být pro české nejenom zemědělství, ale i ovocnářství a zelinářství možná poslední rána.

Vynětí ovocných sadů z předmětu daně i s ohledem na zmiňovanou postupnou likvidaci vlastních sadů, tedy snižování výměr, z nichž se daň počítá, nebude mít dle mého názoru téměř žádný vliv na rozpočtové příjmy. Naopak, jednotlivým pěstitelům umožní ušetřené prostředky, které jsou z jejich individuálního pohledu nezanedbatelné, investovat do obnovy sadů nebo souvisejících činností, jako je modernizace skladového hospodářství nebo obnova zemědělské techniky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP