(21.00 hodin)
(pokračuje Drahoslav Ryba)

Nikde jsem bohužel tedy neviděl žádnou ekonomickou rozvahu o tom, co tato transformace bude stát. Chtěl jsem v této věci interpelovat pana ministra financí, ale interpelace, jak se to již téměř stalo pravidlem, se nekonaly, a proto se na to ptám nyní. Kolik bude stát vyplácení odchodného? Co budou stát všechny změny související se změnou sídel? Kolik bude stát nutná úprava objektů ve sloučených sídlech? Na kolik vyjde kompletní přebudování celého IT softwaru? A mohl bych pokračovat. Dle mých informací mohou výdaje na transformaci Celní správy České republiky v prvních dvou letech dosáhnout částky až 10 miliard korun. Pokud by to byla i mnohem menší částka, přesto se v prvních dvou letech rozhodně nedá počítat s nějakým dopadem na konsolidaci financí nebo s ušetřenými úsporami, a teprve po těchto dvou letech mohou přinést možná tedy nějaké úspory. Já žádám pana ministra financí, aby mi na tyto dotazy odpověděl.

V důvodové zprávě se dočteme, že bylo respektováno územněsprávní členění státu, myšleno krajské uspořádání České republiky. Já si to ale zcela nemyslím, protože Česká republika má čtrnáct plnohodnotných krajů a hlavní město Prahu a zde se hovoří nebo navrhuje pouze šest celních úřadů, a navíc nebyla respektována ani jejich přirozená spádovost. Rozhodně tedy dojde ke zhoršení dostupnosti jak pro podnikatelskou veřejnost, tak i pro občany. Pan ministr říká, že ne, ale já budu rád, když mi tedy potom dokáže, že tomu tak nebude.

Chci také upozornit na to, že možnost určovat další pracoviště panem generálním ředitelem sice jistě přispěje k větší operativnosti systému, ale současně je i jistým destabilizujícím faktorem pro zaměstnance, protože jestliže někde zrušíme úřad, někde ho zřídíme, ten zaměstnanec si není jistý, jestli zrovna nebude v tom zrušeném, jestli se nebude muset stěhovat nebo dojíždět řadu kilometrů do práce. Z těchto důvodů, jak jsem již řekl, jsem podal společně se svou kolegyni a svými kolegy dva pozměňovací návrhy.

V tom prvním, který je v systému zaevidován pod číslem sněmovní tisk 3100, navrhujeme zrušit příslušné části konsolidačního balíčku a zachovat stávající právní úpravu. Případné změny zákona o Celní správě České republiky navrhujeme řešit samostatně s řádným projednáním v Poslanecké sněmovně, protože si myslíme, že tato úprava do tohoto balíčku nepatří.

Pokud by tento návrh nebyl přijat, tak jsem podal se svými kolegy ještě druhý pozměňovací návrh uvedený v systému pod číslem sněmovního tisku 3101. Tento návrh alespoň odstraňuje část, tu nejkřiklavější část problémů. Rozšiřuje počet celních úřadů na sedm, kdy se v podstatě rozděluje ve vládním návrhu navržená územní působnost Celního úřadu v Liberci. Místo toho se zřizuje Celní úřad v Ústí nad Labem se sídlem v Ústí nad Labem, vykonávající působnost ve správním obvodu Libereckého kraje, Karlovarského kraje a Ústeckého kraje. Dále se zřizuje Celní úřad v Hradci Králové se sídlem v Hradci Králové, vykonávající působnost ve správním obvodu Královéhradeckého kraje a Pardubického kraje, čili ten největší, který se skládal do této doby z pěti krajů, jsme rozdělili na dva. Dovoluji si vás, vážené kolegyně a kolegové, požádat o podporu těchto pozměňovacích návrhů a poprosím pana ministra, jestli by se mohl alespoň rámcově, případně pan zpravodaj, prostřednictvím pana předsedajícího, vypořádat s tím, kolik vlastně ta transformace bude stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkný večer, vyměnili jsme se v řízení schůze. Pro začátek avizuji, že nalezené dvě stokoruny ještě stále nenalezly svého majitele a jsou u stolku předsedajícího, takže ten, kdo je ztratil, nechť se o ně přihlásí.

Budeme pokračovat v obecné rozpravě. Faktickou poznámku má pan ministr, potom se připraví paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak pan poslanec Ryba dvakrát použil formulaci "dle mých informací". Tak nevím, kdo vám je dává, dostáváte chybné informace. Ten návrh zpracovalo nové vedení Celní správy. Jsou v té funkci asi rok a já jsem ho plně respektoval. Tak já nevím, jestli vy, nebo někdy jiný, pane poslanče, prostřednictvím pana místopředsedy, máte pocit, že máte víc informací než generální ředitel Celní správy. Podle mých informací přijde na rozpočtový výbor představit tuto reformu a je jeho zodpovědností, úkolem přesvědčit i opoziční poslance - vládní se to povedlo - o tom, že ten projekt má smysl, že je rozumný a že nedojde k tomu, co vy jste naznačil. Já to riziko nepodceňuji, to znamená, že by došlo ke zhoršení dostupnosti či služeb pro podnikatele, kteří celní úřad potřebují.

Na druhé straně je třeba říct, že v rámci digitalizace patří Celní správa k nejlepším v rámci České republiky. Je to dáno i mezinárodním charakterem spolupráce. Jsou v tom velmi dobří, ale samozřejmě i na tomto poli jsou nutné další investice. Já jsem byl ubezpečen panem generálním ředitelem, že žádné dodatečné náklady na tuto změnu nebudou, spíše je to změna organizační. A my samozřejmě - druhá věc, kterou řešíme, je kompetence, které postupně přicházely na Celní správu. Myslím si, že jsou tam kompetence, které Celní správa dělat nemusí, a že jsou vlastně na úkor té hlavní činnosti, které se mají věnovat. V tomhle duchu pan generální ředitel a jeho tým postupují a mají v tom mou podporu. Já si myslím, že podrobnosti určitě on představí. Pokud mám dobré informace, mělo by to být 20. září na jednání rozpočtového výboru. Pokud se pletu, tak se omlouvám, ale myslím, že to je. A určitě, pokud to na tom programu bude (Předsedající: Čas.), zvu všechny, které ta problematika detailněji zajímá, aby přišli, pan generální ředitel to bude vysvětlovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová s faktickou poznámkou. Pane poslanče, také faktická poznámka? Dobře. Takže nejprve paní předsedkyně. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. No, pane ministře, já ty informace mám od odborové organizace. Odboráři - vůbec nebylo to prodiskutováno. Já když jsem si troufla podpořit jenom zrušení územních pracovišť na Finanční správě, psala jsem všem hejtmanům, psala jsem všem starostům, primátorům, kterých se to dotýkalo, a tu debatu jsme vedli, a myslím si, že jste i přesto mě tady kritizovali v rozpočtovém výboru, a možná že v jiném, ale určitě kritizovala mě tehdejší opozice. Tady se ruší, pokud se nepletu, devět celních úřadů. Ne žádných pracovišť, devět celních úřadů. Vy dobře víte, že Celní správa vybírá asi 165 miliard ročně, že to je opravdu naprosto - já jsem vždycky hrozně byla hrdá na Celní správu - digitalizovaná, naprosto srovnaná, postavená vlastně ozbrojená složka. A devět celních úřadů, dobře. Chápu, že se někam směřuje, ale tímto způsobem, že to dáte k daňovému balíčku? Byla tam nějaká debata? Byla tam nějaká diskuse?

Pan generální ředitel, při vší úctě, nepochází z vnitra Celní správy. Já proti němu nic nemám, myslím si, že to je slušný člověk, ale prostě není to ten, který vyrostl tam někde od toho chodníku. To znamená, nejsem si úplně vědoma toho, že by... nebo nemyslím si, že by úplně prostě s tím byl sžit, ta debata tam neproběhla. A mě informovala odborová organizace, která mě požádala prostě o to, abychom to téma otevřeli a zdvihli. Prostě najednou jako blesk z čistého nebe rušit devět celních úřadů bez nějaké debaty, to je tedy pro mě opravdu velmi odvážné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Ryba s faktickou poznámkou, potom pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Pane ministře, v prvé řadě děkuji za odpověď, byť mě tedy zcela neuspokojila. Já ty informace mám rovněž od odborářů, a protože si je nemám možnost ověřit, tak proto jsem se ptal na této půdě Poslanecké sněmovny. A uvidíme tedy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já nemám informace od odborářů, ale od vedení. Byl jsem ujištěn, že to má podporu uvnitř Celní správy, tento krok. Neříkám, že všech, ale u těch rozhodujících ano. Říkám, pan ředitel to přijde vysvětlit na rozpočtový výbor, představit a obhajovat. Já myslím, že je to správný krok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP