(21.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Ale co je tady třeba říct: když se podíváte na výkon celníků, on není rovnoměrně rozprostřen po celém území, a právě podle intenzity výkonu v daném území ten návrh odráží zkušenost, kde je to víc a kde je to méně. Můj styl řízení je, že když tam mám generálního ředitele, který přijde s nápadem, který mně vysvětlí, tak já mu do toho nezasahuju, posunu ho, pokud to bude (nesrozumitelné), sem a tady o tom budeme debatovat. To není návrh politický, že bychom řekli, nechceme 14, chceme 6, 5, 7, 8 - to vychází z analýzy poté, co převzal tuto organizaci. Podle mě proběhla poctivá debata uvnitř Celní správy. Já jsem se ptal, jestli je s tím Celní správa jako instituce ztotožněna. Dostal jsem kladnou odpověď, já ji tady tlumočím. Není mým úkolem, abych to zjišťoval, prostě mám důvěru v ty, kteří ty obrovské organizace vedou. To, že není zevnitř, to je pravda, ale mně to vůbec nevadí, to není ani plus ani minus, může být výborný šéf, který je zevnitř i zvenku, a může být špatný šéf, který je zevnitř i zvenku. Mimochodem, shodou okolností - Finanční správa, taky paní generální ředitelka je zvenku, a ne zevnitř, a nemám pochybnosti o tom, že to dělá dobře. Takže to není předpoklad úspěchu, když je někdo zevnitř, stejně tak není předpoklad neúspěchu, že je někdo zvenku. Vždycky se musí posuzovat konkrétní výsledky konkrétního člověka v té řídící funkci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji další dvě faktické poznámky, potom dostanete slovo vy, pane poslanče. (K poslanci Rybovi.) Nejprve pan poslanec Jiří Mašek, poté paní předsedkyně, potom vy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, já bych si dovolil doplnit otázku k Celním správám a k té redukci. Mně v tom připadá další krok nesystémovosti vaší vlády. Máme tady nějaké krajské uspořádání - ano, kroutíte hlavou, pane ministře - předvedli jste to u okresních zpráv sociálního zabezpečení, kde jste snížili také počet ředitelství, a ono to nic nekopíruje. Tohleto je taky takový podle mě trošku výkřik do tmy, možná tam jde o nějakou úsporu, ale jestli jsem dobře zachytil, a nemám důvod nevěřit slovům své kolegyně, předsedkyně poslaneckého klubu, že 1 koruna vložená do Celní správy se 8 korunami vrací státu. Je tam i určitý diskomfort, když pojedete přes půl republiky si řešit svůj problém z jiného kraje, prostě má to nějaká negativa.

Lze očekávat od této vlády, že tedy přehodnotí, třeba časem se dočkáme jiného počtu krajů, protože jsou kraje malé, kraje velké, víme, že to má také určité nedostatky, ale byl to nějaký systém, něco kopíroval, možná to něco stálo navíc, ale dostupnost pro lidi při řešení těch věcí tady byla, a konkrétně u Celní správy se mi to nezdá. A takové ty změny, které vidím i třeba v oblasti zdravotnictví, například u hygienické služby, kde se zásadním způsobem - i když se to na jednu stranu popírá, ale osekávají se pravomoci krajských hygieniků - prostě já tady vidím řadu nesystémových kroků, například u veterinární správy systém zůstává, tady u hygieniků se to teď mění. Prostě jestli je to snaha ušetřit za každou cenu, ale i určitě to není ve prospěch občanů České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Bezesporu, když někdo je zvenku nebo zevnitř, není to hodnoticí kritérium. Já jsem se nechtěla pana generálního ředitele dotknout, já si ho pamatuji z jiné pozice. Je to jenom prostě hendikep při znalosti té problematiky. Já se jenom zeptám, pane ministře, máte svůj manažerský styl a já jsem naprosto daleka toho, abych vám něco doporučovala - mluvil jste s nimi někdy? Mluvil jste třeba s těmi řediteli celních úřadů? Probírali jste to? To není jen tak. Ten úřad - musíte mít nějaké postupné kroky, navazuje to na digitalizaci.

Já vím, že oni jsou na tom mnohem lépe. Oni mají výhodu, že mají celostátní databázi na rozdíl od Finanční správy, která je pořád ještě roztříštěná, asi ještě dlouho bude - tomu já všemu rozumím, já jsem se tomu hodně věnovala - ale překvapuje mě, když takovouto velkou změnu, zrušit devět celních úřadů je velká změna, nediskutujete ani v regionu. Já se obávám, že to nevědí ani ti zástupci regionů, ať už jsou to hejtmani, starostové, primátoři, a obávám se, že to ani nebylo - informace, které mám já od odborářů - tak to nebylo diskutováno ani vevnitř Celní správy. A mám ty informace nejen od odborářů Celní správy, ale samozřejmě i zástupců, kteří mají pod sebou - nebo já to asi neříkám přesně - odborová organizace, která zastřešuje ozbrojené složky, tedy Celní správu v rámci ČMKOS. Takže ty informace se opravdu míjí s těmi, které tady dáváte vy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Ryba, připraví se pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Já už budu velmi stručný, nevyužiji těch dvou minut. Já jsem si samozřejmě důkladně prostudoval důvodovou zprávu, která k tomu je, a opravdu jsem viděl, že Celní správa nebo předložený návrh odráží množství práce, které je na jednotlivých celních úřadech. Ale nikde jsem tam nezaznamenal už to, jestli odráží i dojezdové vzdálenosti. Ono digitalizace je jedna věc, na druhou stranu jsou prostě věci, kdy občan nebo firma musí dojet na celní úřad, a v případě Liberce dojezdová vzdálenost některých míst je i více jak 170 kilometrů a více jak 2,5 hodiny. Takže... no, pan ministr kroutí hlavou, že ne, ale Liberec-Svratouch je přesně 170 kilometrů, pardon. Takže tolik za mě. Jenom říkám, že si nejsem jist, jestli vzali v potaz všechny věci, anebo jenom ty věci o nápadu té činnosti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: No, vzali, podle mě vzali v potaz všechny věci, a já teď vysvětlím vystoupení pana poslance Ryby - poslední dobou nevím, jestli nedochází k nedorozumění. Jedna věc je celní úřad, druhá věc, vy jste o tom mluvil, to je to územní pracoviště, jo? Takže tam nehrozí, že z Karlových Varů pojedu do Liberce, to je něco jiného. A fakt jestli chceme digitalizaci, podle mě cílový stav je jeden celní úřad a zrušení územní příslušnosti finančních úřadů. Je k tomu potřeba mnoho kroků, aby se staly. Přece v 21. století to má být digitalizováno, jo? Není to o tom, že úřad musí sídlit v konkrétním městě, tak to prostě není. Musíte předtím investovat do digitalizace, musíte mít na to správné systémy, ale Finanční správa k tomu taky směřuje. Nebude to v tomto volebním období, ale nakonec dojdeme k individualizaci účtů a dojdeme k tomu, že budou digitální spisy a nebude územní příslušnost. A přestane takové to, že se budu přehazovat mezi úřady podle toho, kde si myslím, že mi přijde méně kontrola. K tomu potřebujete něco splnit, ale to je cílový stav. U toho celního úřadu - a vážně se debatovalo už v této fázi, že bude jeden celní úřad. Nakonec to nám přišlo jako příliš rychlé, takže je to nějaký mezikrok, který se po nějakém období vyhodnotí, ale opět budeme směřovat, organizačně, k jednomu celnímu úřadu. To je úplně něco jiného, jestli je v nějakém místě služba, kterou potřebuje ten podnikatel. To jsou dvě různé věci, ať to nespleteme v té debatě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Možná vás překvapím, ale s vašimi úvodními slovy souhlasím. Souhlasím s tou digitalizací, vždycky to bylo něco, k čemu jsme směřovali. Finanční správa je od toho ještě daleko, mně by stačilo, kdyby v podstatě už se posunula Finanční správa v té vývojové fázi aspoň tam, že by finanční úřad - myslím ten krajský - nedělal všechno, že by už se začaly - nebo územní pracoviště v rámci toho finančního úřadu - že by bylo jedno vymáhací, jedno kontrolní a tak dále. To by byla vize, ale bohužel asi i od toho jsme daleko.

Vrátím se k Celní správě. Ano, ta má výchozí pozici naprosto luxusní z tohoto pohledu - digitalizace, propojení dat. Já jenom bych tedy vás chtěla poprosit, protože ta debata teď už asi se jenom opakuje. Říkáte, že se to bude probírat na rozpočtovém výboru, že tam přijde pan generální ředitel, asi s nějakým týmem, asi ne úplně sám, a kdyby nám mohla být předtím - jestli bych mohla požádat aspoň členy rozpočtového výboru, jestli takhle vás mohu požádat - poslána nějaká analýza, něco jste k tomu přece museli zpracovávat, ale něco, co tedy by bylo, čeho bychom se mohli chytit, aby ta debata byla už opravdu nad něčím, aby to nebylo jenom o tom, že nám tam něco pan ředitel se svým týmem přednese. Takže já bych o to požádala a abychom se o tom bavili.

Já si vzpomínám, za mého působení jsme rušili několik územních pracovišť, ne celních úřadů, a to byla neuvěřitelná debata. Já jsem tehdy nařídila dopisy hejtmanům, starostům, sejít se s nimi, kde bude problém, generální ředitel tam pojede, bude mě o tom informovat a tak dále, a stejně problémy byly. Pak jsme to udělali, udělali jsme to i na Finanční správě. Takže mě hrozně překvapuje, mě velmi překvapuje, že tady se zruší devět celních úřadů v takové skoro tichosti, a myslím si ze svých letitých zkušeností, že je to spíš tím, že ty informace tam, kde mají být, nejsou. Ale v tuto chvíli asi už nemám, co bych k tomu víc řekla, já aspoň sama za sebe (Předsedající: Čas.), a poprosím o nějakou analýzu a debatu na rozpočtovém výboru. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP