(23.30 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Nevím, zda tedy konsolidační balíček opravdu takto je konsolidačním, já se domnívám, že to je snaha nějakým způsobem se vejít do nějakého ranku, který jste si řekli, a nepovažuji to vůbec za šťastné. Nemyslíte tam na mnoho lidí, kteří opravdu pracují, mají problém vyjít s penězi, které dostávají, a nejsem si vůbec jista, že to muselo být takhle. A musím znovu ocenit, že jediný ministr, který tomu vzdoroval, je žena, a to já oceňuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to bylo vystoupení paní poslankyně Adámkové a dále se připraví pan poslanec Brabec, nicméně nejprve s faktickými poznámkami vystoupí pan poslanec Jiří Mašek a paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní předsedající. Paradoxně mě moje ctěná kolegyně, paní profesorka Adámková, která mluvila většinou o zdravotnické problematice, inspirovala svou poznámkou o úspěšnosti ministryně Černochové, ministryně obrany, která si dokázala na vládě vynutit to svoje a jako jediná dosáhla významného navýšení finanční prostředků pro svůj rezort. Všichni chápeme, že to je v nějaké situaci, ale také všichni víme, že původně ta slibovaná 2 % a plánovaná 2 % do rezortu obrany byla na rok 2025. My jsme byli ti, kdo zvedli ruku pro to, aby to bylo již v průběhu roku 2024, ale nikdo jsme nevěděli, že tato vláda se ke všem ostatním rezortům zachová tak macešsky, a tady, jestli se nemýlím, je to zhruba 40, 45 miliard navíc pro obranu, ale 30 miliard chybí na školství. Nejenom to, že jste nenavýšili 2025, abyste dostáli svým slibům, ke kterým jste nás tehdy donutili, na těch 130 %, a dokonce jste o 11,6 snížili, ale tam bylo potřeba, abyste dostáli svým slibům dokonce v součtu zhruba 30 miliard. Takže to je pryč, jednotky miliard na vědu, výzkum a další a další rezorty, které jsou - doprava, zemědělství a tak dále, samozřejmě. A my jsme vám odkývli to, že to dáme na obranu. A já se zeptám: Jsou ty akvizice opravdu připravené? Bude obrana schopna to utratit? Anebo je to takový polštářek v rozpočtu? Anebo je to ten velký tlak na to, rychle uzavřít kontrakt na F pětatřicítky, abychom měli kam poslat první desítky miliard? Já bych ty souvislosti chtěl vědět a vláda by se k tomuhle měla umět vyjádřit a vysvětlit to občanům, kteří si to spojují. (Předsedající: Čas.) Spojují si školství a ostatní rezorty (Předsedající: Čas.) a tu nadhodnocenou obranu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Hanzlíková se svou faktickou poznámkou. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ještě vrátím a zareaguji na pana ministra Výborného a pana ministra Jurečku. Pan ministr Výborný tady říkal, že my rozdělujeme generace a že oni toto nedělají, takže já bych jenom chtěla reagovat, že kvalita mezigeneračního soužití a spolupráce v současné době, to znamená, za této vlády, nikdy tak špatná nebyla. Dokonce se to projevuje už přímo v rodinách, což si nikdy nepamatuji. Obě minulé vlády měly mezigenerační sounáležitost jako svoji hlavní prioritu a podle toho hovořily navenek, podle toho financovaly různé projekty, které to podporovaly, a podobně. Ale tak, jak hovoří tato vláda, kdy neustále se snaží o dojem, že senioři jsou vlastně zabezpečeni, protože jich většina má důchod vyšší než 18 000 - ale podívejme se na to, v jaké úrovni jsou teď ceny. Také se musíme dívat v jakém prostředí, za jakých podmínek výše těch důchodů je, a další věc je, že - já nejsem žádný výzkumník, ale vzala jsem si na pomoc studii Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu, kde výsledek je, že nejvíce podražil život v České republice v časovém rozmezí mezi lednem 2020 až březnem 2023 penzistům, přitom za důchodcovskou domácnost byla ve výzkumu brána taková, která má příjmy pouze ze starobní penze. Studie spočítala inflaci pro tyto domácnosti s vyššími výdaji, kde kumulativně rostla o 33,4 %, a inflaci důchodců s nižšími výdaji, která vykázala naprosto nejvyšší hodnotu (Předsedající: Čas, paní poslankyně.), 33,5 %. (Předsedající: Čas vypršel.) Přitom inflace za zmíněné období byla 32,9 %. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji, a než vystoupí se svou faktickou paní poslankyně Adámková, požádám v levé straně sálu o ztišení, aby měla důstojný prostor pro své vystoupení. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych ještě chtěla jednu připomínku jenom, a to je, co se týče důchodů. Je jedno, jaká budete říkat čísla, ti lidé očekávali nějakou věc. A stalo se opakovaně, že předpokládaný, třeba malý výkon teď ten důchodce odmítá, protože by si musel zaplatit někoho, aby mu přivezl nějaký nákup nebo ho někam odvezl, a on má strach - nebo ne strach, on má realitu, on ví, že si to nemůže dovolit, protože počítal s jiným příjmem. Můžete se tomu smát a říkal, že to je směšné, protože to jsou malé částky, ale pro ty lidi (to) nejsou malé částky, protože opravdu někteří nemají důchod.

A co se týče důchodů, samozřejmě věřím průměrnému důchodu, to je spočítané jedna dvě, tam není o čem, ale většina - já bych chtěla slyšet medián, jaký je důchod, ne průměr. A když ten průměr, tak směrodatnou odchylku, protože jinak ta hodnota nemá žádnou výpovědní hodnotu. Průměr bez směrodatné odchylky, (to) je mrtvé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní se vracíme do obecné rozpravy. Přihlášen je pan poslanec Richard Brabec, dále je přihlášena paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, je mi jasné, že krátce před půlnocí, pokud bych vás chtěl zaujmout tématem dřeva, tak bych se maximálně mohl zmínit o dřevěné posteli. (Smích v sále.) To je taková hezká představa se tam svalit teď, ale já budu mluvit teď o dřevě v trochu jiné podobě, protože - a už to tady dneska také zaznělo, myslím, že od pana kolegy Kettnera - vláda navrhuje, aby se palivové dřevo, což samozřejmě je nejenom kusové dřevo, ale také různé dřevní brikety, třísky, piliny, dřevěný odpad, pelety a tak dále - dostaly do vyšší sazby, tedy nejvyšší sazby daně. Dnes jsou ve snížené.

Já bych chtěl připomenout několik čísel. Za prvé, podle expertů aktuálně dřevem v České republice topí víc jak 2 miliony lidí, a já doufám, že si nejenom tedy na Ministerstvu financí, ale i jinde nemyslí, že ti lidé topí dřevem z plezíru, že s ním topí, protože je romantické se dívat večer do plamenů a držet partnerku, případně partnera za ruku, a že tedy to má jenom tenhle romantický nádech. Ti lidé topí dřevem především na vesnicích právě proto, že to je stále ještě nejlevnější, především u dřevních zbytků, a počítají doslova každou korunu. Pokud to padne do zvýšené sazby, tak se odhaduje, že zvýšené náklady na nějaký menší rodinný domek právě třeba na vesnici se mohou zvýšit až o 3, 4 tisíce korun. To je hodně peněz, pro ty lidi to je hodně peněz.

Palivové dřevo je tak trochu fackovací panák, protože pamatujeme si někteří z nás velmi dobře, jakým turbulentním vývojem prošlo za poslední období. Mělo poměrně dlouho nějakou stabilizovanou cenu, která se ale zásadně změnila v kůrovcové kalamitě, která cenu dřeva dramaticky snížila, ovšem na krátkou dobu, naopak po odeznění kůrovcové kalamity - ona tedy úplně neskončila, ale potom, co zeslábla kůrovcová kalamita, se cena naopak zase prudce zvýšila. Samozřejmě na to mělo obrovský vliv i výrazné zvýšení ceny plynu, elektrické energie v důsledku energetické krize, kdy ti zoufalí lidé se samozřejmě vrhli zpátky na dřevo jako jednu z posledních možností, která jim samozřejmě umožňovala i nějaký samosběr, případně to někde zakoupit v maloobchodě, a tohle byla jedna z těch možností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP