(23.40 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

A teď, když to vypadá, že dřevo se začalo opět cenově trochu stabilizovat, opět tedy trochu snižovat po tom výskoku, tak zase ti lidé jsou dnes zděšeni tím, že opět by se zase měla zvýšit daň. Takže z dřeva se stává v posledních letech velmi těžko predikovatelná komodita, a znovu říkám, dřevo je typickou komoditou, kterou používají právě nízkopříjmové domácnosti, ty nejcitlivější domácnosti, a těch jsou stovky tisíc. To znamená, dopad na ně, který navrhuje tady vláda tím snížením, je významný pro ty lidi, těch několik tisíc ročně je opravdu velmi významná částka. To bych byl velmi rád, aby vláda vzala v potaz.

Já si opravdu myslím, že tam mohl převládnout skutečně názor, že je to jakési jenom přitápění třeba v krbu, v krbových kamnech právě pro ty hezké chvíle pohody třeba v zimě, koukání do plamenů, ale to fakt takhle není, stejně jako na tom začátku si pamatuji, když jsme začínali s kotlíkovými dotacemi, tak jsem vysvětloval, že opravdu jestliže má někdo starý uhelný kotel I. a II. emisní třídy, tak to opravdu nejsou milionáři, kteří by z plezíru v noci běhali do kotelny, přikládali tam a byli ráno celí od mouru jenom proto, že je to baví běhat v noci s lopatou. Ne, to byli lidé a jsou lidé, kterým nic jiného nezbylo. A i v tomto případě většina lidí, kteří topí dřívím, tak jsou to právě lidé, kteří by určitě třeba rádi topili plynem nebo něčím, co je komfortnější, ale prostě na to nemají. Takže já bych vyzval v tomto případě vládu, vládní poslankyně, poslance, aby se nad tím znovu zamysleli, protože nebyla náhoda, že dřevo právě bylo ve snížené sazbě.

Mimochodem, Česká republika - a to se málo ví - je docela významným výrobcem právě dřevěných pelet. Dřevěné pelety samozřejmě už jsou komfortnější na obsluhu, to už skutečně jsou v podstatě automatické systémy. My jsme významným výrobcem a dřevěné pelety se vyváží, myslím, že dvě třetiny se vyváží do zahraničí. A to je další efekt, protože když se podíváme na sazby DPH na dřevní pelety, na dřevo v okolních státech, ať je to Německo, Rakousko a další - například v Německu je to 7 % daně, Rakousko 13 %, Itálie 10 % - další země, tak je vidět, že tam sazby mají snížené, protože dřevo je samozřejmě zdroj, který je považován - neříkám, že všemi, ale většinou expertů - za zdroj skutečně obnovitelný. A dobře si pamatujeme, jak jsme se lidi snažili motivovat, aby třeba právě od kotlů, starých uhelných kotlů odcházeli nejenom tedy ke kotlům plynovým, ale také právě kotlům na biomasu, tedy na dřevo, případě dřevní pelety. A když jsme myslím, že to lidi naučili, tak zase bum, vláda jim tady navrhuje zvýšení daně. A já jsem přesvědčen, že to je tedy velmi špatný signál.

Takže v tomto smyslu si dovoluji podat svůj pozměňovací návrh, ke kterému se potom přihlásím v podrobné rozpravě, a týká se právě položky 4401, kde palivové dřevo a všechny další složky, které tam jsou a které v současné době mají sníženou sazbu a vláda je navrhuje dát do sazby vyšší, tak se navrhuje, aby zůstaly tyhle komodity v nižší sazbě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a nyní se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Ráda bych navázala na svého kolegu, pana poslance Brabce. I když se může zdát, že sociální oblast, které se věnuji, a dřevo spolu nemají až tak úplně co do činění, ale ony mají, protože pan kolega tady správně řekl, že ti lidé netopí dřevem jenom proto, že by se dívali do krbu a dělali si romantický večer, ale protože je to způsob nejlevnější. A mně se to spojilo s tím, co říkal pan ministr financí, ale říká to vlastně celá vláda, že konsolidační balíček je koncipován tak, aby nedopadl nějak tíživěji na jednu skupinu obyvatel. Ale to právě si můžeme ukázat na dřevu, že to úplně není pravda, protože lidé, kteří bydlí na vesnici - to bylo jedno z nejlevnějších bydlení v určitém období, to bylo opravdu nejlevnější bydlení, jaké mohli lidé získat - tak to jsou právě ti lidé, kteří většinou topí dřevem. To jsou ti lidé, kteří mají většinou malé dítě, kde se bere školkovné, kojenecká voda, pleny a podobně se přesunují do vyšší kategorie DPH. Jsou to lidé, kteří mají třeba dítě se zdravotním postižením, takže ještě přijdou například o slevu na manželku. A ono když se to takhle sečte, tak vůbec neplatí to, že na určité skupiny obyvatel by konsolidační balíček nedopadal velmi tvrdě. Za mě dopadá opravdu hodně tíživě a přivádí ty lidi do neřešitelných situací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní pan poslanec Jiří Mašek se svou faktickou. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, také ke svému ctěnému kolegovi Richardovi Brabcovi a jeho pozměňovacímu návrhu vrátit dřevo do nižší daňové sazby. Ono se to opravdu přece velmi nabízí. My jsme nezvládli - nebo vy jste nezvládli ceny energií, nezastropovali jsme včas u výrobců, proto máme pořád v rámci kupní síly nebo kupní parity v celé Evropě nejdražší energie, ať je to plyn, nebo ať je to elektrická energie, a samozřejmě do toho vstupuje i ekologické hledisko. A jestliže máme zdroje uhelné, které omezujeme, nechceme je dále využívat, nepodporujeme je a nebude možné si za chvíli koupit kamna na uhlí, tak jsme přece podporovali využití dřeva, jak o tom kolega Brabec hovořil, tak jsme dokonce vývozci pelet, jsou to sofistikované kotle samoobslužné, dobře využitelné. Ti lidé na to přešli, vlastně topíme tím, co umíme tady vyprodukovat v naší republice, a naprosto nepochopitelně lidi, kteří topí ekologicky dneska z našich zdrojů, nemusíme to odnikud dovážet, tak je tímhletím způsobem potrestáme, že je dáme do vyšší daňové sazby.

Mně to přijde nepochopitelné. Chtěl bych vědět, jestli jste o tom například s životním prostředím vedli hovor a jestli jste se té problematice vůbec věnovali, anebo jestli to zase byly jenom tupé přesuny do vyšší daňové sazby. Takže na to bych se chtěl zeptat, jak tato konstrukce a ten nápad vůbec vznikl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní by přišla na řadu paní poslankyně Pokorná Jermanová. Nevnímám ji v sále, takže přistoupíme k přihlášce pana poslance Radka Vondráčka, připravit by se mohla paní poslankyně Mračková Vildumetzová - ta je omluvena. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, co myslíte - mám nebo nemám radost, že jsem přišel na řadu (ve) 23.49, když máme ve 12 končit? No, v podstatě byla by příležitost k debatě, protože mám tady ministra zemědělství, mám tady Mariana Jurečku, který se dlouhodobě věnuje zemědělství, a já budu mluvit o víně v rámci svého pozměňovacího návrhu, nicméně nemám tady pana ministra financí a na něm to asi záleží nejvíc, protože celé to dílo je z pera Ministerstva financí, a když jsme to projednávali na ústavně-právním výboru, tak mi ti úředníci říkali: To se musíte ptát jinde, to je prostě politické rozhodnutí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP