(23.50 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Já tedy na úvod bych chtěl vyjádřit svoji radost nad tím, že se podařilo nějakou konstruktivní debatou v této Sněmovně - občas se to povede - že v rámci komplexního pozměňovacího návrhu včelaři nepřijdou zkrátka a že se podaří aspoň ten návrh zbrzdit, nebo ten návrh, který nedával smysl - pro mě, že se to podařilo vyřešit.

Teď se budu bavit o tichém víně. Dopředu říkám, že nemám střet zájmů. Já jsem z Kroměříže, Kroměříž je střední Morava, my nejsme vinařská oblast. Paradoxně máme ve svém znaku města vinařské nože a máme tam arcibiskupské sklepy, které jsou tradicí od středověku, ale teď tam nepěstujeme žádnou révu. Já nejsem vinař, jenom nemám rád nesmyslná rozhodnutí a nedomyšlené návrhy, a proto vystupuji v zájmu našich vinařů.

Já jsem načetl do systému svůj pozměňovací návrh, který se týká toho, že vláda ve svém návrhu ruší uplatnění tichého vína jako reklamního či propagačního daru v rámci daňového základu podnikatelů. Dnes je možné v rámci daně z příjmu, jestliže hodnota jednoho daru nepřesáhne 500, uplatnit toto do nákladů. Možnost daňového uplatnění byla přijata v Parlamentu v roce 2005. Bylo by možná někdy dobré se podívat na stenozáznamy, jak která tehdejší strana vystupovala a kdo to vlastně podpořil a nepodpořil - a teď je to možná všechno jinak. Cílem bylo zrovnoprávnit tiché víno s jinými propagačními předměty, protože původní daňové zákony vylučovaly z této možnosti paušálně předměty podléhající spotřební dani, aniž by bylo zohledněno, že tiché víno sice formálně dle práva Evropské unie je řazeno mezi komodity podléhající spotřební dani, ale u nás fakticky spotřební dani nepodléhá.

Tím se dostáváme k debatě tedy o spotřební dani a na tichá vína, kde vzniká nějaká komise, kde se to bude debatovat, ale jestliže v tuto chvíli tiché víno nepodléhá spotřební dani, tak je v podstatě renonc, že chcete vyjmout tichá vína z toho, aby mohla být předmětem daru. A já jsem se ptal dokonce úředníků na ÚPV, jestli to třeba není nějaký zbytek a pohrobek toho, že jste chtěli zavádět spotřební daň, a oni mi říkali, že ne, že je to politické rozhodnutí. A já už jsem se ptal: Čí je to politické rozhodnutí? Řekněte mi jméno. Jediný, kdo to tam hájil, byl poslanec Michálek za Pirátskou stranu a pak mi tam někdo pošeptal: Ne, je to rozhodnutí celé pětikoalice. Tak mě by opravdu zajímalo, koho to napadlo a co to má přinést, protože už jenom ta částka - od roku 2005, je 2023, tak si uvědomte, jak se to posunulo, jaká je hodnota té pětisetkoruny tenkrát a jaká je dnes, takže v podstatě ono se to novelizuje a snižuje neustále.

Já bych pochopil vládu, kdyby to mělo něco přinést, ale v rámci vládního návrhu není napsána žádná kvantifikace, co to má přinést, protože lidi si na dárky na Vánoce - já už jsem vystupoval v prvním čtení, já to zase nechci tady protahovat, za chvilku máme nějak podle dohody konec - ale lidi si koupí třeba, říkal jsem minule, belgické pralinky místo moravského vína. A co to přinese státu, ale hlavně, co to přinese vinařům, protože jsem to taky už tady minule říkal, že někteří vinaři, rodinné..., že to u nich představuje až 40 % obratu, a týká se to právě lepších vín, těch ne jakostních, ale opravdu vín s přívlastkem. A já jsem od té doby dokonce dostal informace od Vinařského fondu, že není žádná exaktní statistika, která by uváděla, jaký podíl na prodejích činí dárková vína, ale více z dotazování vinařských subjektů, že primárně pro subjekty v kategorii malá a střední vinařství do 50 000 litrů a do 250 000 činí tato forma prodeje v průměru 40 %, ale evidujeme případy firem, které jsou na 60 až 70 procentech, co se této formy prodeje týká. Já říkám, že za této situace v této době je to špatný krok, protože ty firmy se pořád ještě vzpamatovávají z poklesu v rámci covidu, z poklesu prodeje, a pro ně to je určitý stimul, pro ně to je určitý obchod, a zvlášť pro ta moravská vinařství, protože spousta podnikatelů koupí ta vína právě z nějakých motivů jako patrioti a koupí to moravské, nekupují cizí vína.

Já bych se na to rád podíval nejenom z hlediska čísel Ministerstva financí, ale nějak národohospodářsky, co přináší vinaři do moravské a české krajiny, proč - podívejte se, Svaz vinařů provedl šetření mezi svými členskými subjekty a ptal se na klučení vinic, protože poklesl odbyt vína, jednak tedy působením covidu a následně krizí v podobě nárůstu cen vstupů, to jsou ty energie, a také neutěšenou hospodářskou situací spojenou s obavou spotřebitelů více utrácet. Získali 44 odpovědí od dotázaných subjektů, které disponují plochou 3 767 hektarů vinic, což je 21 % procent z celkové plochy vinic České republiky - ta je 17 900 hektarů. A tyto podniky uvedly svá rozhodnutí pro rok 2024, že vyklučí plochu 295 hektarů, což odpovídá 8 % z plochy deklarované, to znamená 1 432 přepočtených na celkovou plochu vinic. Beru tedy jako fakt, že čeští a - řekněme si to - moravští vinaři předpokládají, že dojde ke snížení výměry vinic v České republice, protože neprospívají, protože nevzkvétá vinařství.

A proč to říkám? Protože těmi dárkovými víny bychom alespoň částečně zamezili neblahému vývoji posledních tří let. Kromě propadu prodejů vín obecně jde primárně o pokles výměry vinic. V roce 2024 nás česká mimořádný propad o 1400 hektarů přibližně. Mnohdy jde o nenávratnou proměnu a řekněme si, zda vítanou pro naši krajinu, nebo ne. To je dotaz na pana ministra zemědělství, především.

Mám tady grafy, které vám už třeba ani nemusím ukazovat, že dochází meziročně k propadu prodeje vín. Já vím, že víno je alkohol, ale opravdu, já se tady na to nedívám jako na prodej alkoholu, ale jako nějakou součást krajinotvorby, na určitou tradici a na něco, co jiné státy stimulují. Jiné státy stimulují své vinaře, a dám vám tady příklad jako kuriozitu, já už to asi nestihnu všechno říct, ale víte, že Finsko se nyní hlásí o status vinařské země a že podporují své vinaře? A protože díky změně klimatu a prodloužení vegetační doby a tomu, že se podaří vyšlechtit odrůdy, které jsou odolné vůči plísním, a díky tomu, že oni dokonce zvažují pěstování ve sklenicích, Finsko bude možná vinařská země? Švédsko do toho investuje, a proč my házíme moravským vinařům klacky pod nohy, když si navíc myslím, že to státu nepřinese ani korunu?

To by byl dotaz na pana ministra financí, který tu není - jestli by mi, prosím vás, někdo mohl říct, co to má přinést? Proč je to vůbec v konsolidaci veřejných rozpočtů? Proč to řešíme v konsolidaci veřejných rozpočtů? To je otázka, kterou jsem dal na ústavně-právním výboru, využil jsem toho, že jsem předseda, a řešili jsme i téma, které třeba není úplně ústavně-právní, ale myslím si, že je pro spoustu lidí zajímavé. Takže to je ten dotaz, na kterých bych já rád slyšel odpověď, akorát nevím, jestli se k tomu ještě dostaneme, já mám totiž ještě jeden pozměňovací návrh. Předpokládám, že bych tady ještě krátce vystoupil zítra, a nevím, jestli tady pan ministr zemědělství bude zítra dopoledne (Hlas mimo mikrofon.) - bude, a jestli nás tedy nezahltí nějaká přednostní práva, tak bych byl rád, kdybychom aspoň krátce v této debatě pokračovali. Já potom samozřejmě ještě mám možnost v rámci podrobné rozpravy. Tak to je jeden můj pozměňovací návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP