(14.10 hodin)
(pokračuje Marek Benda)

Dále navrhuji zákony v prvním čtení, pokud by se na ně dostalo, bez ohledu na to, jestli to bude zítra v dopoledních hodinách, nebo v pátek v dopoledních hodinách, seřadit tak, že bychom začínali bodem 22 dosavadním, sněmovní tisk 472, návrh zákona o trhu s nevýkonnými úvěry; dále bod 25, sněmovní tisk 509, zákon o výkonu trestu odnětí svobody a některé další zákony; dále bod 19, sněmovní tisk 463, státní zastupitelství a další zákony; dále pak bod 100, sněmovní tisk 438, návrh poslance Bartoše a dalších o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů; a následně bod 96, sněmovní tisk 415, návrh skupiny poslanců, Státní pozemkový úřad. To by byly body v prvním čtení, jak by byly seřazeny.

A pak dále navrhuji, abychom za body již pevně zařazené, nebo pokud budou pevně zařazeny z grémia, jak to četla paní místopředsedkyně, mezinárodní smlouvy na čtvrtek, abychom po projednání všech těchto mezinárodních smluv projednali bod 151, návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření kauz Kanceláře prezidenta republiky v letech 2013 až 2023, po pevně zařazených bodech, za smlouvy ve druhém a prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní bychom tedy hlasovali o vašem procedurálním návrhu, který jste, pane předsedo, přednesl jménem všech koaličních klubů.

 

Zopakuji, že se navrhuje dnes jednat a meritorně hlasovat po 19., 21. a 24. hodině. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, přihlášeno 171 poslanců, pro 92, proti 61. Návrh byl přijat.

 

Mám zde přihlášku k hlasování pana ministra Rakušana.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju vám, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já se mockrát omlouvám, ale nechci být druhou paní Radičovou. V rámci dobíhání k hlasovacímu zařízení jsem omylem zmáčkl hlasovací zařízení pana kolegy Bartoše, ještě jednou se vám všem za to omlouvám. Proto zpochybňuji proběhlé hlasování. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane ministře.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o námitce pana ministra Rakušana.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, přihlášeno 172 poslanců a poslankyň, pro 172, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o tom, že dnes budeme jednat a meritorně hlasovat po 19., 21. a 24. hodině.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 172 poslanců a poslankyň, pro 93, proti 61. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme pokračovat v přednostních právech. První přihlášenou je paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, přesně před týdnem jsem žádala o zařazení mimořádného bodu s názvem 62,5 miliardy korun chybějících úspor na dotacích a provozu státu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím, přesuňte své hovory do předsálí, a prosím také o ztišení ty, kteří zde zůstanou. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ale protože pětikoalici na rozdíl ode mne 62,5 miliardy korun od pana Stanjury nechybělo, můj návrh byl vládními poslanci nekompromisně smáznut. Na tom by snad ani nebylo v případě této pětikoalice nic překvapivého, kdybychom se ovšem už ve čtvrtek odpoledne nedozvěděli z médií, že se po týdnu od předložení zákona o státním rozpočtu probudilo hnutí STAN, kterému naléhavě chybí 25 miliard v kapitole školství, 25 miliard, bez kterých není ochotno rozpočet podpořit. Dozvěděli jsme se od ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, že mu v kapitole chybí vysoké miliardy potřebné na opravy škol, školek, silnic, domů s pečovatelskou službou, sportovišť v malých obcích a na nastartovanou výstavbu nových bytů, i dozvěděli jsme se od Pirátů a Starostů, že vůbec nesouhlasí s tím, co ministr financí Stanjura na konci srpna vládě předložil.

Já vám do toho, dámy a pánové, opravdu nechci příliš hovořit, ale je vám prosím jasné, že ty peníze, které vám začaly chybět ve čtvrtek, vám fakticky chyběly už v úterý, když jsem vás na to upozorňovala? Ony vám totiž fakticky chyběly už ve čtvrtek 31. srpna ve 23.55, kdy ministr financí pod rouškou noci vložil do vládní knihovny cosi, co mělo vyvolat dojem návrhu zákona o státním rozpočtu. Já jsem totiž u toho počítače na rozdíl od vás seděla a na ten slibovaný opus až do půlnoci čekala. Ano, čekala jsem na ten měsíce, neřku-li roky připravovaný rozpočet fiskálního kanóna ODS Zbyňka Stanjury, rozpočet, který konečně odstraní onen zvrácený dotační byznys, odtuční přebujelý stát, a také jsem se těšila na ten premiérem Fialou tolik slibovaný závan vítězného DNA.

A čeho jsem se dočkala? Asi takový pocit, jako byste čekali na nástupišti s místenkou na rychlovlak a výpravčí by tam místo pendolina přistavil na poslední chvíli rozviklaný dřevěný trakař. Hledám tabulku druhové a odvětvové třídění - nic. Hledám provozní výdaje - nikde. Hledám kapitálové výdaje - nejsou. Hledám zprávu k zákonu o státním rozpočtu - nula. Hledám, no popravdě moc nehledám, protože není v čem. A sláva, našla jsem aspoň výdaje jednotlivých kapitol. Jenže co? Po pár dnech jsme se od půlky pětikoalice dozvěděli, že ani tahle tabulka neplatí.

Takže co to znamená? Že ani jedna jediná stránka návrhu zákona o státním rozpočtu, předložená Ministerstvem financí, nestojí za zlámanou grešli. My jsme se totiž, dámy a pánové, dozvěděli, že z toho rozpočtu neplatí ani jediná čárka, ani jediné číslo. Mě by zajímalo, jak dlouho na tom Ministerstvo financí pracovalo a proč se místo téhle zbytečné práce nevěnovali úředníci třeba studiu teorie ekonomického růstu nebo možnostem snižování mezery ve výběru DPH a návrh rozpočtu nenechali sestavit generátoru náhodných čísel. Vyšlo by to totiž úplně nastejno. Rozumíte, ani ta jediná stránka, která na první pohled za něco stála a kterou se ministr financí obtěžoval předložit, neprošla elementární politickou debatou s koaličními partnery a ministry. To tam skutečně místo téhle stránky už mohl pan Stanjura předložit úplně cokoliv a nadepsat to Návrh zákona o státním rozpočtu, třeba manuál na výrobu parní turbíny nebo televizní program. Rozdíl by byl reálně nula a aspoň by to bylo fér, protože by bylo od počátku jasné, že si z nás dělá pan ministr financí legraci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP