(14.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

No, ale ona to bohužel zas taková legrace není. Před pár dny Národní rozpočtová rada vydala stanovisko k rozpočtové politice, které se věnovalo mimo jiné rozpočtu letošnímu, a opět jsme se dozvěděli alarmující varování před neexistujícími příjmy z Modernizačního fondu ve výši 50 miliard, účelovým přesouváním deficitu státního rozpočtu do státních fondů, kde dluhy nejsou na první pohled tolik vidět, před nezařazením výdajů na mimořádnou valorizaci penzí, v důsledku čehož chybí v rozpočtu v lepším případě, neprohraje-li vláda u Ústavního soudu, 14 miliard korun, a spoustu dalších zajímavostí. Opravdu doporučuji přečíst - čtení jen pro otrlé povahy.

Víte, dělala jsem ministryni financí čtyři roky a ta funkce obnáší v zásadě dva hlavní úkoly. První, to je rozpočtová politika, druhý, to je zajištění příjmů, tedy hlavně výběr daní a cel. Opravdu máte, dámy a pánové, pocit, že Zbyněk Stanjura dokáže vybírat daně a normálně připravit státní rozpočet? Vím, že mě zase nebudete poslouchat, stejně jako jste mě neposlouchali minulý týden v úterý, když jsem vás upozorňovala na chybějící úspory, abyste pak ve čtvrtek zjistili, že vám tyto úspory chybí. Přesto budu tak hodná a prozradím, co vám ještě v rozpočtu chybí. Třeba se ze zkušenosti z tohoto týdne ponaučíte a slušně se pana ministra zeptáte, jestli to opravdu myslí vážně a nechce si jít od toho nejnáročnějšího rezortu raději odpočinout, třeba na Ministerstvo dopravy.

Takže co vám chybí? Chybí vám k 1. září 43 miliard daňových příjmů, protože výběr daní bez pojistného je 5 procentních bodů pod svým dlouhodobým průměrem. To už do konce roku nedoženete a ten problém bude pokračovat i v roce příštím. Chybí vám příjmy z elektronické evidence tržeb. Její přínos pro první a druhou vlnu ve výši 12,7 miliardy v cenách roku 2016 před několika dny definitivně potvrdila generální ředitelka Finanční správy. To by s ohledem na inflaci a růst HDP aktuálně znamenalo zhruba 22 miliard korun, do konce vašeho funkčního období tak 66 miliard. Chybí vám 238 miliard hrubého domácího produktu, o který Ministerstvo financí v srpnu snížilo makroekonomickou prognózu pro rok 2024, mimo jiné v důsledku škodlivého daňového balíčku. Chybí vám 62,5 miliardy úspor na provozu a dotačním byznysu, které jste pro rok 2024 slíbili na velkolepé květnové tiskové konferenci - 62,5 miliardy, o kterých ministr financí už půl roku tvrdí, že je má, ale neukáže. A chybí vám zcela evidentně i návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Dámy a pánové, mimo jiné v důsledku těchto nedostatků nás vaše vláda za pouhé dva roky zadlužila o 724 miliard korun. 724 miliard korun za pouhé dva roky! To je tempo, které je pro srovnání čtyřikrát větší než tempo údajně nezodpovědných ministrů financí za hnutí ANO - čtyřikrát rychlejší tempo zadlužování než tempo zadlužování vlády se socialisty a vlády, která se musela potýkat s covidem. Takže to shrnu. Nemáme desítky miliard úspor. Nemáme desítky miliard daní. Nemáme růst, nemáme produkt, nemáme rozpočet. Co máme? Máme vůbec ministra financí? S ohledem na řečené prosím paní předsedající o zařazení mimořádného bodu s názvem Hledá se ministr financí České republiky. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní předsedkyně, Hledá se nový ministr - název bodu - Hledá se nový ministr České republiky... (Předsedkyně Schillerová z místa bez mikrofonu: Hledá se ministr financí České republiky.) ... ministr financí, samozřejmě. A chci se zeptat: máte návrh na pevné zařazení? To je nový bod.

 

Poslankyně Alena Schillerová: On se hledá, protože, prostřednictvím paní předsedající, on je jmenovaný, akorát prostě nic o něm nevíme ani o jeho práci. Tak já říkám: Hledá se ministr financí České republiky. Nevidím ho tady, nevidím ho. Málokdy ho vidíme, a málokdy hlavně o něm slyšíme, co dělá. Takže Hledá se ministr financí České republiky. Je to tak zásadní téma, že to navrhuji jako první bod dnešního jednacího dne. Děkuju vám, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Dalším s přednostním právem je přihlášen pan předseda Tomio Okamura a poté pan předseda klubu Radim Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem zaznamenal v uplynulé dny vyjádření ministra vnitra a předsedy stan Víta Rakušana, který na sociální síti X tvrdil - bývalý Twitter - že koalice Piráti a STAN neříkala před volbami, že nebudou zvyšovat daně. No, a okamžitě byl usvědčen hned těmi lidmi, co jsou na síti X, a já jsem si to hned vytiskl, kde právě koalice Pirátů a STAN, tady Vít Rakušan, konkrétně předseda STAN, a Ivan Bartoš z Pirátů, tvrdili, a je tady k tomu článek z 9. 9. 2021 na Novinkách (Ukazuje písemný materiál.), kde když zahajovali horkou fázi kampaně v Ústí nad Labem, přímo tvrdili veřejnosti: "Nechceme zvyšovat daně ani brát bohatým, slibují Piráti a hnutí STAN" - cituji. Takže vlastně ministr vnitra Vít Rakušan byl opakovaně během týdne usvědčen z obrovské lži, z další obrovské lži. Takže on tvrdil veřejnosti teď, že prý Piráti a STAN neříkali, že nebudou zvyšovat daně, a zároveň tady jsou usvědčeni, že to před volbami občanům tvrdili. Přímo říkají: "Nechceme zvyšovat daně ani brát bohatým před volbami." Takže já bych se toho vrchního dezinformátora Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN, chtěl zeptat, proč lže, proč šíří dezinformace? Už se to stalo podruhé za týden, kdy minulý týden Vít Rakušan, předseda STAN, označil složenku na sociální dávky ve výši 96 000, kterou jsem zveřejnil, za falešnou, a ono se ukázalo, že je pravdivá. Potvrdilo se, že jsem zveřejnil pravdivou složenku, a to je ta kriminální rodina z Ostravy, kde má na sebe napsáno babička devět dětí, protože její děti jsou v kriminále a ve výkonu trestu, takže jim platíme vězení, a ještě dávky 96 000. Vůbec nechápu, že se nikdo nezeptá, jak může ty děti vlastně vychovávat, když svoje vlastní děti vychovala do kriminálu.

Ale v každém případě vrátím se zpátky, takže já se ptám vrchního dezinformátora Víta Rakušana - teď tady není, před chvílí tady mluvil, vůbec nevím, kam zmizel, když tady právě teď je ta platforma, že se opozice může ptát, zmizel i premiér Fiala... ten tady nebyl vlastně - tak chci jenom říct, ten tady zmizel minulý týden vždycky, když o něco jde, tak chci se tedy zeptat, kdy se tedy omluví předseda STAN Vít Rakušan voličům, jejich voličům, že je obelhali. To znamená, vy jste slibovali před volbami 9. 9. 2021, kdy jste zahajovali horkou kampaň, bylo to v Ústí nad Labem, že nebudete zvyšovat daně, a teď daně zvyšujete. Takže znovu se ptám, jestli ten útvar na potírání dezinformací, který vytvořil proti opozici předseda STAN Vít Rakušan, jak to tedy tam funguje, jestli je to - jenom se potvrzuje - že je to šikana opozice, že je to cenzura, umlčování opozičních názorů, že děláte takovou tu totalitní politiku. Ale já se ptám, kdy Vít Rakušan přestane lhát a šířit dezinformace? Samozřejmě že tady mám stále vytištěno, jak koalice SPOLU před volbami tvrdila: "Ne vyšší daně". Takže celá pětikoalice tvrdila, včetně Pirátů to tvrdili, STAN to tvrdil, koalice SPOLU, což je ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, jste tvrdili, že "ne vyšší daně". A Piráti, STAN: "Nechceme zvyšovat daně." A teď přímo obelháváte všechny vaše voliče, protože chystáte nejvyšší zvýšení daní v historii samostatné České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP