Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže tohleto je první věc, kterou já bych tady chtěl otevřít a navrhuji bod, mimořádný bod na schůzi Sněmovny s názvem Sliby vládní koalice, abychom tady probrali. A navrhuji to jako bod číslo dvě, protože bod číslo jedna už tady máme ohledně ministra financí je tady návrh, což je určitě taky potřebný bod. A já si myslím, že bychom to tady měli prodiskutovat, protože jedná se o to, že vy jste se dostali do vlády podvodem, protože kdyby vaše pětikoalice a všech pět stran říkalo, že nebudete zvyšovat daně před volbami vašim voličům, kdybyste popravdě řekli, že zvyšovat daně budete, tak podle mě vůbec nejste ve vládě dneska. Protože byste nedostali ty hlasy. Takže vy jste vlastně podvedli voliče úplně přímo jste je podvedli falešnými sliby a teď to tady máme přece černé na bílém, slibovali jste, že nebudete zvyšovat daně a vy je zvyšujete dokonce nejvíce v historii České republiky.

Takže to je bod, který jsem chtěl navrhnout a ještě budu k tomu mluvit i déle. A já bych tedy chtěl vyzvat, jestli jsou tady zástupci hnutí STAN a jsou tady ve Sněmovně poslanci, zdali by tedy odpověděli. Případně zástupci Pirátů, ty tady nevidím. Dobře, ti jsou čtyři, je tady pan Michálek, takže já bych chtěl, jestli byste se k tomu vyjádřili tady na mikrofon, protože tady to mám jasně černé na bílém, že jste říkali, že nechcete zvyšovat daně a neargumentujte Ukrajinou. To už jsme tady říkali stokrát, že Česká republika má nejnižší růst HDP ze všech zemí Evropské unie, dokonce jako jediná má záporný dokonce pokles. Takže kdyby to bylo Ukrajinou, tak mají ten problém i ostatní země kolem. No, nemají. Ceny energie taky. Jediná země, Česká republika, ze střední Evropy, která má ceny energií nad průměrem EU. Všechny kolem nás...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, omlouvám se, chtěla bych vás pouze upozornit, že poslanci nemohou vystupovat, neb nemají přednostní právo v reakci na vás, nenacházíme se v rozpravě. To v případě, že by tento bod byl schválen, tak pak by poslanci bez přednostního práva by na vás mohli reagovat. Tak jenom, abyste věděl, v jaké fázi se nacházíme. Nacházíme se ve fázi návrhu na změnu programu a nikoliv v bodě rozprava či diskuse.

 

Poslanec Tomio Okamura: Paní místopředsedkyně Kovářová, vaším prostřednictvím, neříkejte nesmysly! Pan předseda Michálek je předsedou poslaneckého klubu a má přednostní právo. Co to tady vykládáte?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano? To je samozřejmé.

 

Poslanec Tomio Okamura: A vždyť jsem ho jmenoval! O čem mluvíte?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já jsem hovořila o poslancích, kteří nemají přednostní právo a vy jste vyzýval všechny poslance.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem mluvil o panu Michálkovi a dívám se na pana Cogana, předseda poslaneckého klubu STAN.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ne, vyzýval jste, nechte mě, prosím, domluvit, vyzýval jste poslance hnutí STAN. Jenom připomínám, nejsme v rozpravě jako takové, jsme v bodě navrhování změn či doplnění programu. Takže prosím, pokud bude váš, samozřejmě pan Michálek má právo s přednostním právem na vás reagovat, to máte pravdu.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já jsem jmenoval pana Michálka, on má přednostní právo. Tak znovu se ptám, proč mě přerušujete?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já jsem vás, vy jste vyzýval poslance hnutí STAN.

 

Poslanec Tomio Okamura: A tady sedí předseda Poslaneckého klubu STAN pan Cogan.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, ale vy jste vyzýval všechny poslance.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale už mě nepřerušujte, prosím vás, já jsem říkal pravdu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím pěkně, nebudu vás již dále přerušovat, jenom jsem vás chtěla uvést do situace. Děkuji, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak znovu, já jsem mluvil o panu předsedovi Michálkovi a on je předseda poslaneckého klubu, ten má přednostní právo. Dívám se i na pana předsedu Cogana za hnutí STAN, má také přednostní právo, tak když už, tak už je to minimálně množné číslo dva. Já tomu nerozumím, prostě vyskočila do řeči vůbec. Jsou tady poslanci obou stran s přednostním právem a sedí zde, můžou se vyjádřit. Tak dobře, ale já tomu vůbec nerozumím, tak prosím, nestačím zírat. Co to má znamenat? No nic, budu pokračovat. Možná by bylo dobré si uvědomit, kdo tady má přednostní právo. Jsou to všichni předsedové poslaneckých klubů, mimochodem. A oba dva tady sedí za obě dvě strany, takže reagovat můžou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Samozřejmě to nikdo nezpochybňuje, pane předsedo. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak, takže pojďme dál. Takže to je ten bod, o kterém jsem chtěl hovořit, otázku, jestli samozřejmě budou chtít reagovat. Takže to je to, co si myslím, že bychom měli probrat ty předvolební sliby nebo dokonce ony nejsou jenom předvolební. Protože třeba pan ministr, a k tomu se dostanu, Martin Baxa, ministr kultury vloni říkal, že vaše vláda nebude zvyšovat koncesionářské poplatky. Ale k tomu se ještě dostanu. A přitom teď jste oznámili. že Fialova vláda bude zvyšovat koncesionářské poplatky České televizi, Českému rozhlasu.

Ale pojďme dál. Já si myslím, že skutečně těch věcí, proč je to potřeba probrat, je více. Protože Fialova vládní koalice chce zřizovat již čtvrté ministerstvo navíc oproti minulé vládě. Teď tady představitelé Fialovy vládní pětikoalice oznámili, že chcete navíc zřídit Ministerstvo sportu. Já bych to okomentoval asi slovy hodně slimáčků a málo kapustičky. Protože samozřejmě my nemáme nic proti podpoře sportu. SPD podporuje sportování, ale to přece lze i bez zřizování nového ministerstva. Takže vy dokonce oproti vládě už chcete zřídit čtvrté ministerstvo navíc. To znamená opravdu ty náklady, které teď v situaci, že zvyšujete daně všem občanům a versus sami sobě jste si zvýšili platy politiků, Fialova vládní pětikoalice od letoška, tak teď a zároveň chcete zřizovat další ministerstvo, už čtvrté navíc.

Takže máme tady navíc oproti minulé vládě ministra pro vědu a výzkum, to je paní Langšádlová z TOP 09. Máme tady navíc ministra pro legislativu, to je pan ministr Šalomoun. Pak tady máme navíc ministra pro evropské záležitosti, nechápu, proč to není součástí Ministerstva zahraničí. Předsednictví ČR EU skončilo, ani z tohoto pohledu není žádný důvod. Ale vy prostě potřebujete upíchnout co nejvíce politických trafikantů z řad vašich spolustraníků, proto tady je další zbytečné ministerstva navíc. A teď chcete ještě navíc Ministerstvo sportu. Aby tam byl ministr, aby tam byli političtí náměstci, jiní ani nejsou dneska, že jo, to už jste si změnili. A aby tam byly zase ty sekretariáty, všechno možné. Takže to je, myslím, taky v této situaci problém. Znovu zdůrazňuju, my podporujeme sport, podporujeme sportování. Ale jsme přesvědčeni o tom, že teď rozhodně není vhodná doba na to dělat navíc čtvrté ministerstvo oproti minulé vládě.

Dále bych chtěl také zmínit problém kolem nákupu předražených 24 amerických stíhaček F-35. My to tady už říkáme asi rok, jako SPD říkáme, že odmítáme nákup 24 předražených stíhaček F-35, který vyjde daňové poplatníky na stovky miliard. A říkáme to od samého počátku. Nyní po roce jednání se tento nákup blíží ke svému uskutečnění a vláda Petra Fialy o něm bude za pár týdnů rozhodovat. To vše za situace, kdy stávajících 14 švédských letounů JAS-39 Gripen má nalétáno pouhých 50 % své životnosti, jejich pronájem končí v roce 2027 a švédská strana nám je nabízí po skončení pronájmu přenechat zdarma a k tomu nabízí jejich další modernizaci. Cena jedné stíhačky F-35 se aktuálně pohybuje okolo 160 milionů dolarů, 3,5 miliardy korun, je tedy třikrát dražší než gripen. Je také velmi poruchová, ale zejména náklady na její provoz jsou astronomické, v porovnání s gripenem několikanásobné. První kusy F-35 bychom dostali až v roce 2035 a jejich plný potenciál nikdy nevyužijeme. Hnutí SPD prosazuje moderní armádu orientovanou výhradně na obranu našeho území, ale díky politice současné vlády a stavu ekonomiky nás bezpochyby čekají těžké roky. Proto vyzýváme vládu Petra Fialy, aby od tohoto předraženého nákupu odstoupila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP