Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vždycky říkám, a občané mi jsou toho svědky, třeba teď ve Znojmě, před tím jsem byl v Žatci a všude možně teď a zase budu o víkendu mezi občany, vždycky říkám, pojďme do největšího davu, pojďme přesně... jdu čelem vůči tisícům lidí a jdu přímo mezi ně, abych slyšel názory. A fotografie pak dávám na sociální sítě, bohužel se tam všechny nevejdou, protože Facebook umožňuje pouze zveřejnění 100 fotek v jednom statusu. Takže na té fotce je jedna až pět lidí. Bohužel potom mi občané píšou, a já se jim tímto omlouvám, že potom hledají své fotky na mých sítích, ale ono tam jde dát jenom 100 fotek, jenže my z těch akcí máme fotek s občany, kteří se chtějí fotit, a já jsem za to rád a děkuji jim za to a kdykoliv se s každým vyfotím, tak těch fotek je samozřejmě v řádu stovek, takže tam dáváme zlomek jenom jako za ty dvě tři hodiny, co tam jsem.

A jenom chci říci, že občané vyzývají poměrně masově, že by si rádi promluvili s premiérem Fialou a ministrem vnitra Rakušanem. A ptají se, kde jsou. Ale oni tam nepůjdou. Oni nepřijdou. Protože se bojí. Za A buď se bojí, nebo za B - myslím, že je to kombinace - se cítí takovými elitami, že oni vlastně potřebují občany, vaši předsedové, vaše koalice potřebuje občany jenom těsně před volbami, aby vás volili. Ale pak už nejdete. Vaši předsedové nechodí.

O premiéru Fialovi vím, že vždycky má nějaké naaranžované akce, to mi pak říkají v těch městech, když někdy vyrazí. Tuhle vyrazil neplánovaně a v Českých Budějovicích ho vypískali, jak víme, na Zemi živitelce. Ale jinak tam má vždycky členy ODS, pár členů ODS, se kterými se nafotí, a pár občanů je tam ještě, dá si pár fotek na sítě a takhle to končí. Takže to jenom jako... odmyslím se, že občané by se rádi zeptali přímo vašich nejvyšších vládních představitelů a rádi by jim řekli své názory přímo. Jenom je to k zamyšlení, už jsem vám to říkal minule, ale to už je samozřejmě na vás. My v kontaktní kampani budeme pokračovat, ostatně jako to dělám celou dobu, co jsem politice - kontaktní kampaň, celoroční kontaktní kampaň přímo mezi občany. Nebojím se, jdu přímo mezi občany. A takto to je.

Jinak tedy, ať se podíváme na téměř jakoukoliv statistiku z ekonomiky, patří naše země kvůli nekompetentní Fialově vládě k těm nejhorším v Evropě i v OECD. Řešením jsou rychlé předčasné volby a demokratické ukončení vaší vlády. Jinak výrazné zdražování kvůli Fialově vládě nadále pokračuje. Spotřebitelské ceny byly v srpnu o 8,5 % vyšší než loni, oznámil Český statistický úřad. Meziměsíčně v srpnu ceny pohonných hmot a olejů vzrostly o 7,7 %, zatímco loni ve stejné době nastalo téměř 10% meziměsíční zlevnění. Stále máme kvůli Fialově vládě jednu z nejvyšších inflací v Evropě. Přesto chce Fialova vláda protlačit ten proinflační daňový balíček, který rekordně zvyšuje daně českým občanům i firmám. A my s tím prostě nesouhlasíme. Nejvíce se oproti loňskému srpnu zvýšily ceny tepla a teplé vody, a to o 37,3 %, zemní plyn zdražil o 34,5 %, stočné o 26,9 %, elektřina o 23,1 %, tuhá paliva o 22,3 %, vodné o 16,3 % a nájemné se v průměru zvýšilo o 7,6 % než vloni. To jsou další velmi negativní výsledky Fialovy vlády. Výrazně nadále stoupají i ceny potravin, zvlášť brambor, které zdražily o 63,5 %, a cukru s nárůstem o 48,7 %. Stravovací služby byly v srpnu o 11,6 % dražší než loni, ubytování o 13,1 % dražší.

Za Fialovy vlády roste veřejný dluh dvakrát rychleji než za předchozí vlády, to znamená, i za Babišovy vlády rostl veřejný dluh, ale za Fialovy vlády roste dvakrát rychleji. A jenom připomenu, že poprvé v historii za Fialovy vlády překonal veřejný dluh České republiky, státní dluh překonal úroveň 3 bilionů korun, což je samozřejmě katastrofální. Když Fiala na přelomu let 2021 a 2022 přebíral vládu, současný premiér Fiala, činil veřejný dluh 2,57 bilionu. Takže do konce letošního března stoupl o dalších 530 miliard a od začátku letošního dubna do konce června pak podle předpokladů narostl o dalších minimálně zhruba 70 miliard. Celkový nárůst zadlužení z doby Fialovy vlády vskutku činí přibližně 600 miliard korun, a to jste u vlády rok a půl. To je neuvěřitelné. To je konec v podstatě. Ale vy, místo abyste odstoupili a umožnili předčasné volby, tak dál škodíte České republice.

A závěrem jsem chtěl znovu vyzvat, že se tady na to budu ptát pořád, to je ten článek, to je tady, jak poslanec Jan Lacina z hnutí STAN říkal v televizi Prima, a už je to z 27. srpna, že Okamura bude muset bezpečnostnímu výboru vysvětlit výroky na adresu Ukrajiny, Ukrajinců. A já se ptám, kde je ta pozvánka? Kde je pan Lacina a kde je ta pozvánka? Takže velkohubě a urážlivě, arogantně řekl tento poslanec, že já budu muset něco vysvětlovat. Přitom to není vůbec pravda. Znovu zopakuji, že podle zákona o jednacím řádu vůbec na ten výbor ani nemusím jít, protože nejsem jeho členem. Já nic nebudu muset vysvětlovat. To se rozhodnu já, jestli vůbec něco budu někde vysvětlovat. Ale hlavně mi chybí ta pozvánka. Kde je? Už je to čtrnáct dní. Kde je ta pozvánka na ten bezpečnostní výbor, pane Lacino z hnutí STAN? Poslanec Lacina z Prahy 6. (Předsedající: Prostřednictvím oslovujte.) On tu není totiž. (Předsedající: To je jedno.) Takže prostřednictvím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prostřednictvím koho? (Pobavení v sále.) Podle jednacího řádu prostřednictvím paní předsedající.

 

Poslanec Tomio Okamura: Prostřednictvím paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám, pane předsedo. (Smích v sále.)

 

Poslanec Tomio Okamura: To vím, samozřejmě. Ale tak jsem vás taky začlenil do mého vystoupení tím pádem. Dobře. Lidé na sítích budou mít radost, že tady mám dalšího diskutujícího.

Ale vrátím se zpátky zde. Takže kde je ta pozvánka z bezpečnostního výboru? Celý poslanecký klub hnutí SPD je připraven dostavit se na výbor pro bezpečnost. Jak jsem říkal, my vyzveme i veřejnost, všechno budeme natáčet, všechno půjde on-line, abychom tu diskusi zveřejnili, protože jak víte, já vám vůbec nebudu muset odpovídat na vaše otázky, ale my naopak budeme zpovídat vládní pětikoalici, co to tady předvádí - na tom bezpečnostním výboru. My se vás budeme ptát na tom bezpečnostním výboru. Já vám vůbec na nic odpovídat nemusím ze zákona.

Takže znovu vyzývám vládní pětikoalici, protože předseda bezpečnostního výboru pan Žáček říkal, reagoval na tenhleten úlet, na tuhletu aroganci poslance STANu Laciny, že to vůbec nevidí na nějaké, aby mě zvali na bezpečnostní výbor. Pan předseda Žáček řekl, že to vůbec nevidí, že by mě tam měli zvát. Takže koaliční předseda bezpečnostního výboru ustoupil a řekl, že to nemá cenu. Ale pořád je tady pan Lacina, poslanec STAN. Z čeho vycházelo to jeho arogantní vyjádření v televizi Prima, na základě kterého potom iDNES napsal článek: Okamura bude muset bezpečnostnímu výboru vysvětlit výroky o Ukrajincích? Přitom to vůbec není pravda. Ale to už jsme si vyřešili, to byla chyba iDNESu, protože nic ze zákona vysvětlovat nemusím. To bylo jenom přání otcem myšlenky asi toho editora.

Ale já znova a znova vyzývám poslance Lacinu za hnutí STAN, říkal, že budu muset vysvětlovat něco na bezpečnostním výboru, není to pravda, nic ani nebudu muset ze zákona. Předseda bezpečnostního výboru, jeho koaliční partner říká, že nic vysvětlovat nebudu na bezpečnostním výboru, že mě ani zvát nebudou, řekl v médiích pan Žáček. Tak já se ptám pana poslance STANu - to je takovej namistrovanej poslanec za STAN, který v minulosti urážel SPD, co si tak pamatuju... Tak já se ptám, kdy tedy zařídí tu pozvánku na ten bezpečnostní výbor? Už se těšíme, pane poslanče STAN Lacino. A budu se ptát pokaždé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP