Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My jsme připraveni, abychom se my ptali tam vaší sestavy vládní koalice, co to předvádíte s penězi českých občanů? My vám odpovídat nemusíme, to jsem říkal, ale my bychom tam rádi šli a celý náš poslanecký klub se bude ptát vás (s důrazem) na bezpečnostním výboru, poslanců vládní pětikoalice, online, veřejně to chceme. A vezměte co největší sál, prosím vás. Tak kde je ten pan poslanec Lacina? Co to plácal v médiích? Kde je ta pozvánka? Já už čekám čtrnáct dní na ni. Nebo tři týdny dokonce? Kolik to je? Čtrnáct dní. Takže další dezinformace v přímém přenosu v podání hnutí STAN? Další lež? Další plácání do vody? Další špinavá slina, která nemá ani oporu v zákoně? Plácá nesmysly zase poslanec STAN Lacina. Já se zase budu ptát příště, kde je ta pozvánka na ten bezpečnostní výbor, o které mluvil pan Lacina, kde bych měl jít prý něco vysvětlovat. Vysvětlovat budete vy, jestli mi přijde ta pozvánka, vaše koalice, vaši poslanci budou vysvětlovat nám opozici, pakliže mi přijde. Ale my se samozřejmě ještě, jak jsem říkal, jenom to zdůrazním, my se vůbec rozmyslíme, jestli na tu pozvánku budeme reagovat, protože jak jsem říkal, já vůbec tam ani nemusím jít, na ten bezpečnostní výbor, ale chceme tam jít. Chceme tam jít. Takže znovu vyzývám, pan Lacina ze STANu, kdy pošlete tu pozvánku? Abychom si přišli popovídat na bezpečnostní výbor a zeptat se poslanců vládní pětikoalice, co to tady předvádí. Dobře, rozšíří se nám platforma, nebude to jenom tady v sále, v plénu, ale rádi bychom to probrali i na tom bezpečnostním výboru. Takže se příště zeptám zase, kde je ten poslanec pan Lacina a kdy mi přijde ta pozvánka. Už se těšíme. Těšíme se. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jenom si, pane předsedo, ujasním. Navrhujete nový bod Sliby vládní koalice jako druhý bod dnes, ano? (Poslanec Okamura souhlasí.) Ano, děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Radim Fiala a připraví se pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl dnes navrhnout a předřadit bod na program této schůze Poslanecké sněmovny s názvem Informace vlády o vývoji státního dluhu a opatřeních na jeho snižování.

SPD na tiskových konferencích už tři týdny bilancuje vládnutí této vlády z ekonomického hlediska. Je to úplná katastrofa. Je to úplná katastrofa ve všech parametrech, na které se podíváte. Ale ne katastrofa, která se týká České republiky, ve většině těch parametrů jsme nejhorší v Evropě, nejhorší v Evropě, a také nejhorší ze zemí OECD. Je to prostě katastrofa, je to totální sešup ne od deseti k pěti, ale od deseti k nule.

Česká republika je v posledních letech nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie. Tento trend stále pokračuje a bohužel sílí, a to přesto, že máme jednu z nejnižších registrovaných nezaměstnaností v celé Evropě, což by přece za normálních okolností růst rozpočtového deficitu významně snižovalo, protože ti lidé platí daně, platí odvody, platí další věci, mají ekonomickou sílu. Ale to znemožňují jednak v evropském měřítku velice nízké české mzdy a skutečnost, že růst inflace je již téměř dva roky o dost vyšší než růst těchto mezd. Jsme také nejhorší v růstu reálných mezd. Jenom ve třech zemích Evropy nerostly reálné mzdy, myslím, že je to Česko, Slovensko a Německo. A Česko je úplně nejhorší, takže se snižuje i kupní síla.

Co konkrétního proti tomu vláda hodlá dělat? No, na to se právě v tomto bodu chci ptát. A hlavně, co udělala, aby se něco z toho změnilo? Já jsem slyšel premiéra Fialu, který mluvil k českým velvyslancům, jak je všechno skvělé, jak vláda všechno zvládla, jak máme energie, jak průmysl roste... No, neroste. Já tady mám samozřejmě grafy. Průmysl - poslouchejte: průmyslová výroba v Česku za červenec 2023 minus 2,8 procentního bodu, jsme v červených číslech, stavební výroba minus 2,1, v červených číslech, zahraniční obchod minus 6 miliard, jsme v červených číslech. Prostě všechno špatně. A ještě navíc chce milá vláda konsolidačním balíčkem mzdy nejrůznějšími způsoby a opatřeními, poplatky a daněmi a vším možným snižovat. Konsolidační balíček jsme tady měli minulý týden, prošel druhým čtením. Vláda to bere jako velkou výhru, ale já si to nemyslím, prostě je to špatně. Je to špatně, sníží to HDP, sníží to kupní sílu, sníží to další nutné ekonomické potřeby této země. A hlavně lidi - sníží to osobní spotřebu. A tady jste slyšeli od mého předřečníka, že lidi už nechodí ani na teplé jídlo, 16 % chodí na teplé jídlo, protože prostě nemají peníze. Takže tento konsolidační balíček je ještě navíc výrazně proinflační a bude zvyšovat inflaci v České republice.

Takže když to shrnu, příjmy z relativně velmi vysoké zaměstnanosti nedokážou pokrýt stále rostoucí výdaje státu. Protože když vláda něco udělá, tak samozřejmě z toho plynou vedlejší konsekvence, vedlejší účinky, že někomu něco kompenzuje, například ceny energií kompenzuje spekulantům. Jenom v první polovině letošního roku to bylo 40 miliard. A protože jsou vysoké, tak je musí kompenzovat i fyzickým osobám, rodinám, kteří nedosáhnou svými příjmy na to, aby si vůbec mohli v tom bytě zatopit. Takže kompenzuje to všem stranám. A ten státní rozpočet prostě není nafukovací. Takže to bude podle mě velký sešup.

A to neříkám jenom já. Jasně to vyplývá například i z aktuální zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Já Nejvyšší kontrolní úřad považuji za velkou autoritu. Jednak v kolegiu jsou lidé ze všech politických stran, kteří kontrolují, aby se Nejvyšší kontrolní úřad nevychýlil moc doleva, nebo doprava, aby udržoval objektivitu. A já ho opravdu považuji za jednu z nejvyšších autorit, která by kromě jiného měla například kontrolovat Národní agenturu pro sport, kterou nekontroluje nikdo. Je vedená na Úřadu vlády, takže nikdo nemá kompetence ji kontrolovat - jde jenom o 7 miliard. Dále si myslím, že by Nejvyšší kontrolní úřad měl kontrolovat hospodaření České televize a Českého rozhlasu, to je úplná katastrofa. Takže si myslím, že bychom jeho pravomoci měli posílit.

Takže co uvádí Nejvyšší kontrolní úřad? Nejvyšší kontrolní úřad v této zprávě uvádí, že loňská česká inflace byla pátá nejvyšší v Evropské unii a pokles reálných mezd byl dokonce největší v historii samostatné České republiky, to znamená od roku 1989. Všechny tyto údaje jsou součástí zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok - můžete si je samozřejmě dohledat na internetu.

Co se týče inflace, tak by vláda podle názoru NKÚ měla podniknout systémové rozpočtové kroky a zaměřit se více na její příčiny. A to my v SPD říkáme už víc než rok, nikdo na to neslyší a mrzí mě, že na to neslyší novináři, že o tom prostě nepíšou a že to nepíšou, ani když to řekne taková autorita, jako je NKÚ, ale citují premiéra, kteří říká: "Všechno jsme zvládli, všechno je v pořádku, ekonomika běží." Tak to si myslím, že brzo ucítíme, že to tak není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP