Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

A nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. (Přináší si velkou tašku s dokumenty. Předsedající se potichu směje.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Proč se smějete?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Máte pěkné zavazadlo s sebou, což naznačuje délku vašeho vystoupení. Každopádně máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážená paní předsedající, vážení spoluobčané, dámy a pánové, asi nikoho nepřekvapí, že tady dnes vystoupím. A já jsem vám, paní předsedající v bufetu slíbil, že budu hodný. Ono to vypadalo minulý týden podle médií a podle nové totality a provládních médií, že Babišovi přeskočilo a že sem přišel a začal bezdůvodně nadávat. A já jsem hledal, už samozřejmě nepoužiji ty názvy těch dvou pánů, tak jednoho budu nazývat eurohujer, on se sám k tomu hlásí, a druhého, kterého jsem i pochválil - pochválil jsem ho proto, že mluvil hezky o tom, že nemůžeme dopustit, aby naše děti braly drogy. A mimochodem tedy byl zvolen místopředsedou této Sněmovny v roce 2014 i mým hlasem. A samozřejmě měli jsme možnost vidět reakci toho polistopadového kartelu. A já těch bodů tady mám celkem dost. Tak které ty body já bych byl rád, kdybychom tady projednali?

Tak první je Nová totalita. Druhý je Ohrožení demokracie. Já bych chtěl vědět, kdo tady ohrožuje demokracii v České republice. Další bod Bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Já bych chtěl vědět, kdo je bezpečnostní riziko. Další bod je Ekonomická diplomacie České republiky. Další bod je Česká televize a Český rozhlas jako nástroj pětikoalice k budování nové totality. Další bod je Energetická bezpečnost České republiky v podtextu, proč pan premiér stále nakupuje ropu z Ruska? Další a velice důležitý bod je, že bychom se konečně už mohli dozvědět, jaké programové prohlášení tato vláda má vlastně. My nevíme, co vláda chce v roce 2024 a 2025. Pan premiér má ty vize, on stojí na té křižovatce, vidí za 10, 30 let, teď se prohlásil za trenéra Liverpoolu a říkal, že má slabý mančaft, paní ministryně. (K ministryni Černochové.) Ale vy jste nejlepší ze všech ministrů. Že tedy ten mančaft stojí za - za - za nic. Musím vybírat ta slova. A on je ten trenér, který nás dovede k těm úspěchům. Takže programové prohlášení vlády.

Privatizace nemocnic nebo ten přílepek. K tomu se dostanu, že by si tedy nemocnice vzala nějaký úvěr od nějakého kámoše, potom se bude tvářit, že to nesplatí, a šup, už ta nemocnice je pryč! Financování dopravy. Pan bývalý mluvčí a ministr také nezapomněl se vyjádřit k tomu, co se tady stalo. Klientelismus ve financování sportu a potom samozřejmě včera jsme viděli, co to je nová totalita v podání České televize, pořad Reportéři a Události komentáře. Ten člověk, který řídil účelově tu prezidentskou debatu, včera mu to nějak nevyšlo, protože Martin Hlaváček mu jasně řekl, kdo rozhoduje o cenách potravin, jak je to vlastně. A potom náš oblíbený Dozimetr. Ano. Pamatujete na paní Dobiášovou, která o tom natočila reportáž, ale pan Wollner to nedovolil? Protože pan Wollner, a teď tam vychoval takové podobné lidi, jak je on, točí jenom proti Agrofertu a proti Babišovi.

A další bod by bylo, jak Fialova vláda způsobila inflaci v naší zemi. Mimochodem, když se díváme na ceny pohonných hmot, a pan Stanjura nám sliboval před navýšením spotřební daně, která začala platit od 1. 8., jenom 2 koruny, tak už jsme přes 4 koruny. Takže to jsou ty body, které tady chci načíst.

A nejdřív bych chtěl říct panu předsedovi SPD Okamurovi, že hnutí ANO je pro zákon o referendu a my jsme pro. Otázka je, my jsme pro přímou demokracii, my chceme, aby lidé rozhodovali. My bychom si přáli, abychom byli jak ve Švýcarsku, kde vlastně Švýcaři ani neznají ty ministry. Tam je myslím šest nebo sedm ministrů a vždycky z nich je jeden prezident, oni tak rotují. Všechno rozhodují občané. Ano, to je skvělá demokracie. Takže my bychom si to přáli, ale my jsme chtěli o tom vést debatu, a chci poprosit pana předsedu, aby neříkal něco o migraci. Málokdo z českých politiků se věnoval boji proti ilegální migraci jako já. Málokdo. A dobře to víte, kde jsem všude byl. A dobře to víte, že s Viktorem Orbánem jsme to zarazili. A ta zrada ministra vnitra Rakušana a pana premiéra, který to asi ještě vůbec nepochopil, co se stalo, že je to skutečně pozvánka, tak věřte mi, že my jsme zásadně proti ilegální migraci. Já jsem navštívil několik hranic a věnoval jsem se tomu, takže asi na to pan předseda zapomněl. Ale to je jenom taková odbočka.

Takže co nám vlastně minulý týden tady média nejdřív vyčítala? Že děláme obstrukce. Ano, kde vlastně my můžeme mluvit. Tak v České televizi už - i když včera tedy Martin Hlaváček mohl mluvit, ale většinou nemůžeme a stále nám skáčou do řeči. Můžeme na náměstích a můžeme samozřejmě na sítích. A určitě je dobře, že naši voliči půjdou znovu demonstrovat 16. září v sobotu. Jsem rád, že naši voliči tam chodí, ale my demonstrace neorganizujeme. Představte si, že ta reakce některých těch provládních politiků byla taková, že dokonce mluvili o tom, že já jsem tady něco rozeštval a že by to mohlo skončit útokem na Kapitol - jak útok na Kapitol. Neuvěřitelné. Neuvěřitelné! Ta manipulace. Mě uráželi. Mě tady uráží od roku 2012 permanentně. To bych si mohl najmout nějakou kancelář, která by stále dávala nějaké žaloby. A to také tomu předcházelo. A proto byla taková reakce. A já se dostanu k těm komentářům.

Ale vraťme se k těm obstrukcím. Takže tady vlastně vyšel velký komentář v Právu, to je nová menší divize Seznamu, že vlastně je to špatně, ty obstrukce. Velký problém je, že ta média, která samozřejmě fandí pětikoalici, vyhráli jim volby, vyhráli prezidentské volby, oni nedělají monitoring. Oni naschvál nedělají monitoring. A když jsem tady šest hodin mluvil o té minulosti, a já mám dobrou paměť a pamatuji si, co se tady všechno stalo, tak jim to vadí. Oni jsou z toho nervózní. Jsou z toho nervózní! Takže jsme si dovolili obstruovat. Ano, já jsem obstruoval, protože já nechci, aby lidem zvyšovali daně. Proto jsem tady šest hodin mluvil a potom jsem ještě mluvil dvakrát hodinu a potom ještě, protože zkrátka to nechci. A já myslím, že je to legitimní způsob demokracie, o které tolikrát pětikoalice mluví. A když se podíváme na článek ČTK z 7. října 2015, tak je tady nadpis: Kalousek se pokusil o obstrukce. Hovořil tři hodiny, schůze Sněmovny pak musela být přerušena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP