Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A co říká 24. ledna 2016 pan předseda ODS? Tehdy ještě neměl ty vize, ani když seděl ve vládě, neměl ty vize. A říká obstrukcím, že cítí podporu ze strany jeho voličů, která navíc roste poté, co na část podnikatelů dopadla od ledna nová povinnost kontrolních hlášení a DPH. Ano, to jsme my zavedli. V roce 2016 jsem měl jako ministr financí přebytkový rozpočet 62 miliard. Půjčoval jsem si za minusový úrok, to znamená, půjčovali České republice peníze a ještě jsme dostali zaplaceno, 15 % státního dluhu bylo (nesrozumitelné). Takže pan premiér, tehdy předseda ODS, cítí podporu našich voličů, ale my to cítíme taky. Cítíme to všude a - vždyť chodíme mezi lidi neorganizovaně. Dám si inzerát a ty lidi nám říkají a my za ně bojujeme, my bojujeme za naše důchodce, za naše voliče. Takže legitimně, proč my tady nemůžeme tedy obstruovat a bránit tomu, aby znovu okradli ty důchodce, aby navyšovali daně a aby neničili naši zemi?

No, takže pan premiér tehdy říkal, že to je legitimní. A tady je dotaz na něj: Myslíte, že v demokracii má většina vzešlá ze svobodných voleb právo prosadit své plány? Má, ale současně platí, že menšina má takové, má také svá práva. Poslouchejte, toto říká stávající pan premiér, že my máme práva a na tom je založená demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny. Tak já nevím, kdo z opozice tady má pocit, že my máme nějaké právo. Občas nám chtějí vzít i slovo. Ano, takže toto říká pan premiér. A menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce. No, tak fajn, tak škoda, že to ta média zapomněla. A nás stále - článek, provládní Blesk - žvanil Babiš a jak dlouho. Tak doufám, že už jsem předstihl Alenku a Karla, na Okamuru nemám tedy, tak uvidíme, jak to dopadne. Ano, mluvil jsem šest hodin k věci. Já nemám projev tady. Já mluvím, protože jsem to prožil, ale čtu tady něco občas. Takže je to naše právo, říká pan premiér. A proč teď ti novináři říkají, že nemáme to právo, že obstruujeme? No a potom se ptají, pana premiéra: A jak dlouho to budete ještě dělat, ty obstrukce? A on říká: Jak dlouho to ještě bude potřeba. Toto znamená, odpovídá pan předseda ODS Fiala: Klidně do konce volební období. Slyšíte? A EET - a my jsme tehdy tady byli takoví tolerantní vůči zaměstnancům Sněmovny, že jsme nikdy nedovolili, aby se jednalo po devatenácté hodině. To mi říkala tedy Alenka, doufám, že je to pravda. Je to tak, že jsme nejednali v noci... (Poslankyně Schillerová: Někdy, ale ne do rána.) ... málo, ne do rána? Dobře, tak trošku. A co říká pan premiér? Ty obstrukce se nedají dělat s jednou stranou, potřebujeme dvě frakce, ve Sněmovně je třeba určitý počet přednostních práv. Ano, jich bylo pět, kolik nás tehdy bylo tady? Devět? Bylo pět! Stále přestávky, obstrukce - dokola. Takže tehdy to bylo legitimní a dneska to není. A slibuje pan premiér, že neustoupí. No, takže o tom to je, že všichni zapomněli, jak to bylo.

A my skutečně... A proto i navrhuji ten bod, abychom si řekli, a já se to snad dneska pokusím vysvětlit, znovu odkazuji na článek režiséra Martínka z 10. října 2021, který vyšel okamžitě po volbách - je polistopadový kartel.

Takže co je to ta nová totalita? No, díky Bohu za to, že to není ta totalita, kterou my jsme někteří zažili a ty urážky, co tady byly k tomu, jo, tak to samozřejmě ještě se můžeme k tomu dostat. Takže podle slovníku cizích slov je totalita, celostnost, celistvost, úplnost. Dokonce je to i doba, po kterou trvá úplné zatmění Slunce nebo Měsíce, a to jsme tu neměli. Ale jinak je to typ diktátorsky vedeného státu, prosazující úplné ovládnutí všech oblastí společenského života prostřednictvím byrokratického aparátu a policejní moci vedoucí k deformování individua až k jeho úplnému podrobení, popřípadě umlčení. Já neříkám, že doslova to tak je. Díky Bohu za to, že lidi můžou říkat, co chtějí, i když těch, kteří stojí před soudem za vyslovení nějakého názoru, přibývá. Díky Bohu za to, že můžeme odejít, ano, to jsme nemohli. Díky Bohu za to, že můžeme podnikat někde jinde, protože za této vlády asi pochybuji, že tady někdo přijde podnikat, když navyšují zase daně a v podstatě většina investorů v regionu jde pryč nebo nepřijde. Poslední byl ten okruh BMW v Karlovarském kraji. A já jsem na to zvědav, co všechno tahle vláda předvede, takže - já si za tím stojím. To znamená, že ta nová totalita je snaha uzurpovat veřejný prostor, zadupat své oponenty a zabetonovat se u moci na dlouhé roky dopředu za asistence prorežimních novinářů, úředníků, umělců a různých expertů.

Přitom v rámci té pětikoalice samozřejmě máme tady prvky toho neobolševismu. Pětikoalice získala absolutní moc, má vládu, Sněmovnu, Senát, kde tady porušuje i jednací řád, to jsme zažili, občas i Ústavu. Stále nás potlačuje, vůbec se s námi nebaví. Znovu opakuji, když jsem byl premiér, tady na interpelacích jsem i některé opoziční poslance vyzval, aby mě navštívili a snažili jsme se společně nějaké věci řešit. Z této vlády, aspoň za mě, znám jenom dva ministry, kteří tedy jsou ochotni vůbec s námi se o něčem bavit. Takže to je ta totalita, kde samozřejmě vláda korumpuje veřejnoprávní média zvyšováním koncesionářských poplatků a ty soukromé samozřejmě dostávají desítky milionů reklamního prostoru. O tom jsem mluvil. No a samozřejmě veřejnoprávní média se stala hlásnou troubu pětikoalice. A včera to bylo jako neuvěřitelné, co předvedla zase Česká televize a já samozřejmě se k tomu určitě dostanu.

Proč tedy ta veřejnoprávní média - proč se teď navyšují poplatky za Českou televizi na 7,1 miliardy a za rozhlas 2,8, takže budou za chvíli na 10 miliardách každý rok. A ten návrh, který byl úplně jiný, teď znamená, že všichni, i ti mladí, kteří tady byli, tak i za ty mobily mají platit.

Takže ještě k těm obstrukcím. Tady v Právu vyšel článek, i paní profesorka Dvořáková se k tomu vyjádřila a pan Nováček. A potom tady čtu v Deníku N, proč Babiš straší novou totalitou? To tady není strašení, to je realita. A já se pokusím vám to dneska vysvětlit. Takže x článků vyšlo. Tady zase - sekta Respekt, nová totalita hrozí, když zmlkneme. Ano, Respekt, ti, co popravili Kunderu, a který samozřejmě...

Teď nedávno jsem byl na obálce, že údajně nafukuji ceny potravin. Jo, já jsem se jednou - je zažaloval, a tady nemáte šanci. A to bylo ještě strašně dávno, já jsem nebyl v politice. Takže ten systém, ten kartel tady funguje skvěle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP