Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak, pane premiére, vy nevíte, co je to byznys a jak se to dělá, tak já vám vysvětlím, kde je to riziko. Tak si představte, že máte nějakého kámoše v nemocnici, součást vaší totality, a to tam kluci vymyslí, tak, jak tunelovali Homolku a možná si vzpomenete na Health Corruption Report, to je zpráva o korupci zdravotnictví, Evropská komise 2013. Richelieu, ten šnajdroid Richelieu. Kolega se směje. Němeček byl taky šnajdroid. Takže Richelieu, cyber knife, předražený o 60 mega, ne? Tak, jak se kradlo na Homolce? A ty další věci? Tak si představte, že někdo se, ten ředitel nějak se domluví s někým, ten mu půjčí peníze a potom ta nemocnice nebude mít nebo nemůže splácet a někdo ji zprivatizuje.

Takže pokud samozřejmě je to transparentní a není za tím nějaká lumpárna, tak pokud to chcete, tak byste měli mít jasný zákon, že pokud si nemocnice půjčí u banky nebo u nějakého soukromého, tak vlastně stát musí mít právo a první opci na to, aby, kdyby se něco stalo, že zkrátka se nemůže stát, že přes ten dluh to někdo zprivatizuje. No a samozřejmě slyším tam různé další divné věci o... Mimochodem, já jsem ještě zapomněl, za naší vlády, my jsme státní nemocnice oddlužili jednorázovým příspěvkem zřizovatele. To jsme dali ze státního rozpočtu, bylo to 6,6 miliardy, pomohli jsme šesti státním nemocnicím, které měly dlouhodobé problémy s úhradou svých závazků. Jedná se o nezastupitelné nemocnice ve zdravotní systému. Kdo to byl? Fakultní nemocnice Brno, Svatá Anna v Brně - tam taky loupili někteří, tam měli samý beton, místo toho, aby tam byly přístroje předtím. Fakultní nemocnice Thomayerova, Fakultní nemocnice Bulovka, Královské Vinohrady a Karlák, všeobecné Fakultní nemocnice dostaly 6,6 miliardy. My jsme je oddlužili z rozpočtu, pomohli jsme jim. Protože zdravotnictví pro nás byla vždy a je a bude vždy priorita. Takže ten stav je úplně šílený teď.

Vy stále, pane premiére, říkáte, že jako kdybychom my nic nedělali dlouhodobě. Znovu vás zopakuji. Národní investiční plán do roku 2050. Country for Future, inovační strategie do 2030. A tohle je (Ukazuje.) Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030. Takže já navrhuju bod, aby tenhle materiál, který byl vypracován a byl schválen usnesením vlády České republiky ze dne 13. července 2020 číslo 743 byl schválen vládou a aby byl vyhodnocen, protože poslední aktualizace byla 13. července 2020. Tady to máte na třicet let, to zdravotnictví, strašně důležité. A jak to je? Vy dáte ročně veřejnoprávním médiím 10 miliard. No, za to by byla úžasná, a původně byla v plánu, že bude stát asi 7 nebo 8 miliard, nejmodernější onkologická nemocnice, možná v Evropě, tady v Praze, pro Pražáky, kteří chodí na Žluťák do Brna. Termín je únor, vážení, únor. V Praze pořádně ani tady není prevence, protože někteří ani nevědí pořádně, co je to prevence. Někdo si myslí, že je prevence, když jdu do ambulance gynekologie, zdravá žena na prevenci a sedí tam bohužel nějaká paní, která evidentně asi je nemocná, tak to není asi prevence. Za miliardu stavíme pavilon prevence na Žluťáku v Brně. Osobně jsem se angažoval, než jsme ukecali hejtmanství, když jim ten pozemek konečně předali. Takže projednejme tenhle a další bod by bylo investice, investiční plán, který my jsme měli, tam bylo za 14 miliard investic. Spáleninový pavilon, centrální urgentní příjmy, porodnice v Bohunicích. Tak pan ministr je z Brna a on normálně přijde na Žluťák v Brně, on je z Brna, přijde na Žluťák a vyčítá jim, že tohle se tam stalo za Babiše. Neuvěřitelné. A v IKEMu, kde se staví nové transplantační centrum, kde máme nejlepší transplantátory v Evropě, lepší než, nebo na stejný úrovni jako Vídeň, Berlín, to je naše dílo. A co ta porodnice u Apolináře? Už jsem o tom kdysi mluvil, že všichni slibovali, co tam chodili, jak to bude. A nic. Koncentrace Karláku. Jsou na 30 místech. Spáleninový pavilon Královské Vinohrady, tam přistane helikoptéra a to spálené dítě oni tam nosí na nevím kolik míst. vinohradské kolečko. A co ta Bulovka? Nic. Nic, nic, nic.

Tady mám výkaz Ministerstva zdravotnictví, co udělal Adam Vojtěch od 2018 do 2021. Můžu vám to tady číst. Přečtu jenom platba státu za státního pojištěnce, jak se to navýšilo v roce, když jsme začínali, tak to bylo, tak to bylo 53 miliard, končili jsme 139. Zdravotnictví je nejdůležitější. Každý den něco se snažím řešit.

A další bod v rámci toho ale můžeme dát zvlášť bod, protože to je důležitý bod, je reforma psychiatrické péče. Takže situace ohledně dětského duševního zdraví je problém. Viděli jste ten počet sebevražd? Celkově, co se děje ve společnosti? Ano, dopady jsou, ano, i covid tam byl, i sítě i celkově. A to duševní zdraví dětí a adolescentů se v posledních letech zhoršuje. Kromě úzkostných poruch, poruch pozornosti s hyperaktivitou a dalších bohužel stoupá i míra sebepoškozování, úmyslného ubližování sobě samému bez úmyslu zemřít. Pokusů o sebevraždu i dokonaných sebevražd, kde došlo ke skoro zdvojnásobení výskytu v souvislosti s pandemií. Příčiny jsou jednak dědičné a genetické, jednak psychologické. Z psychologických příčin jsou to zejména narušené vztahy v primární rodině, raná traumata, narušené vztahy s vrstevníky a tak dále. Poddimenzovaný systém psychiatrické péče o děti a dorost není současný nárůst pacientů schopný pojmout. A podle výpočtu ÚZIS - to je ten úřad pro informace zdravotnické, se bude krize prohlubovat, protože v dalších letech dosáhne důchodového věku více pedopsychiatrů, než nově vstoupí do systému. O studium dětské a dorostové psychiatrie je navíc malý zájem.

V rámci reformy psychiatrie se realizovalo jednak některé akutní opatření, jako je například navýšení úhrad v tomto oboru, ale také opatření, která můžou z dlouhodobého hlediska, například vznik multidisciplinárních týmů, které šetří práci specialistů, a byl vytvořen plán vzniku krizových služeb, změna ve vzdělávání a další. Bohužel s nástupem nové vlády se strategie řešení personální krize v dětské a dorostové psychiatrii zúžila na několik dotovaných studijních míst, byť se například stipendijní programy ukazují být méně administrativně náročné a pro studenty více motivující. Já jsem už o tom mluvil. Nadace Agrofertu, takový stipendijní program pro lékaře, které se chtějí specializovat na dětskou a dorostovou psychiatrii, vyhlašuje. Minulý rok dostaly 2,3 milionu a tento rok je to 5 milionů. Pomůže mladým lékařům ulevit od finanční zátěže dané poměrně dlouhým vzdělávacím procesem. Ale bylo by potřeba, aby ze strany Ministerstva zdravotnictví takové programy se rozšířily a aby podpořily i jiné profese pracující v tomto oboru, jako sestry, psychology, aby mohla být péče o dětské pacienty díky týmové spolupráci odborníků více efektivní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP