Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Bohužel ta reforma... Já jsem na Úřadě vlády založil vlastně tu... a já jsem tomu předsedal. Tenhle stát se vůbec nestará, že je tady 260 000 dětí a lidí s autistickým spektrem. Když moje nadace dala 5 milionů tady do jednoho zařízení a bylo tam devět lůžek pro lidi s autismem - rodiče po dvaceti letech, kdy se starali o děti s autismem, by chtěli, aby jim někdo pomohl - tak na těch devět míst byl zájem 170 v Praze. Kdo tady zmapoval celkově v naší společnosti autisty, 100 000 schizofreniků, bipolárka, Aspergerův syndrom a tak dále? Vy necháte ty rodiče, aby vlastně bojovali proti sobě, aby získali peníze od Ministerstva práce a sociálních věcí. Například nadace Za sklem a další. Teď těch peněz je málo, tak oni ti rodiče teď vlastně kvazi budou proti sobě a to je hrozné. Místo toho, aby to stát zmapoval a řekl: Tak, a teď se o tyto lidi postarám. Nikdo se o to nezajímá, nikdo! Takže dětská psychiatrie není samozřejmě jediná oblast reformy péče o duševní zdraví, kde Ministerstvo zdravotnictví asi nevyvíjí žádnou aktivitu. Díky velké snaze odborné společnosti uživatelů péče a spolupráci zdravotních pojišťoven, jiných ministerstev a dalších subjektů, některé dílčí aktivity reformy pokračují, ale Ministerstvo zdravotnictví žádné projekty samo nerealizuje. Nepomáhá například vzniku nových center duševního zdraví a dalších služeb a celkově nenaplňuje plán postupu reformy, který byl odsouhlasen vládou České republiky.

Na interpelaci poslance Farhana - to je náš stínový ministr zdravotnictví - pan ministr Válek slíbil podat na reformu několik projektů z evropských fondů. Neplní však termíny a není jisté, zda alespoň některé z potřebných aktivit vůbec stihne začít. My jsme evropské peníze zdědili, vlastně to na období 2014 až 2018 to vyjednala předcházející vláda. Víte, kolik tam bylo peněz pro zdravotnictví? 8,5 miliardy. Víte, kolik dostalo MPSV na ty různé programy, měkké programy, které nemám rád? Mám rád, když z těch peněz je něco konkrétního. No, to bylo snad 60 miliard. My jsme vyjednali pro české zdravotnictví v rámci nového evropského programu - kdy Klára Dostálová říkala, že to nečerpají, že ta vláda to nečerpá - tak jsme vyjednali 55 miliard bez ohledu na to, kdo je kde starosta, 22 miliard React-EU. Mě vůbec nezajímalo, kdo je starosta v Nymburce. Nemocnice dostala 150 milionů. Všichni dostali, co chtěli, všichni. Ale tahle vláda na zdravotnictví kašle. Takže by bylo dobré, abychom si tady o tom promluvili, jak to bude se zdravotnictvím, jaká je strategie a aby nám skutečně pan ministr řekl, že není za těmi různými návrhy nějaká lumpárna.

Potom jsem slyšel o pojišťovnách, co tam je - nevím, to asi pan poslanec Síla, ten tomu rozumí, snad někdy k tomu vystoupí - že jsou tu nějaké záměry, že kdyby hrozilo nějaké riziko oslabení našich pojišťoven, že by sem přišly nějaké zahraniční. Tak já doufám, že to není pravda a doufám, že to zdravotnictví a školství samozřejmě dostane takovou prioritu, jako má momentálně obrana. Takže já pevně doufám, že tato vláda přijde s návrhem toho rozpočtu, který zohlední tyto problémy v naší společnosti a že možná nás někdy i osloví o náš názor. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkný podvečer. Jako další je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, prosím o zařazení bodu, který by nesl následující název: Totalitní manýry pětikoalice. Dovolte, abych uvedl tento bod a vysvětlil, co mě k tomu vede. Je zcela zjevné, že pětikoalice v současné době ovládá vládu, ovládá Sněmovnu, ovládá Senát a má svého prezidenta. Podotýkám, že to všechno byly demokratické volby a není možné proti tomu jakkoliv protestovat. To je prostě realita.

O to více je ale nutné si pečlivě, velmi pečlivě, hlídat, jestli nedochází ke zneužívání této dominantní pozice. Jak se totiž projevují totalitní prvky? Byl bych velmi nerad, aby se to zaměňovalo s předrevoluční dobou. Ano, nepochybně doba předrevoluční byla doba totalitní, což ale neznamená, že se zcela zjevné prvky totality nemohou objevovat i v jiných časových obdobích.

Co je definice totality, co jsou ty prvky totality? Je to snaha uzurpovat si veřejný prostor - dobře poslouchejme - prostřednictvím byrokratického aparátu s cílem postupně umlčovat oponenty. Prosím, jenom se zamysleme nad tím, co jsem říkal. Otázkou je, jestli se toto dnes děje, či neděje a diskutujme o tom naprosto férově, od toho je Poslanecká sněmovna. Podle nás se tak děje a není to jenom o tom, že to řeknu, ale pokusím se vám ukázat důkazy a vy případně rozporujte a oponujte mi.

Nemohu začít nikde jinde než v oblasti podnikání a ono to graduje. Začíná to tím - a tady se nepochybně nejedná o žádnou totalitu, říkejme tomu spíše určitou socializaci - že se začíná ovlivňovat marže podnikatelů. Vzpomínáte si, jak před rokem se začalo zpochybňovat, že nějaký řezník někde v maloobchodě měl několika set procentní marži na točeňáku a že to bylo něco divného, aniž by si někdo dal tu práci s tím, podívat se, jestli třeba na nějakém jiném salámu neprodělává. Ale hlavně, co je komu do toho. O tom rozhoduje trh. Buď se bude pořizovat a kupovat jeho zboží, jeho salám, anebo prostě zkrachuje. Tečka. Ale už tehdy byly určité indicie tohoto.

Poté přišlo plošné zdaňování. Ačkoliv tato vláda tvrdila, že žádné daně zvyšovat nebude, nakonec zdanila plošně. Zcela zjevný socialistický nástroj posilování ekonomiky. Opakuji, toto není žádná totalita, toto je pouze socializace toho podnikání.

Další stupeň bylo zavedení mimořádné daně, takzvané válečné daně, Windfall tax, která přinese do státní pokladny desítky, možná ještě více, miliard korun. Ale pozor, ta je mimořádná s tím, že se okamžitě přerozdělí na různé skupiny. To znamená, posilujeme tím mechanismus přerozdělování. To samo o sobě, si myslím, je už lehce nebezpečné, protože kdybychom nastavili ty ceny rovnou pro všechny mírnějším zastropováním, tak všichni měli levnější energie, zatímco nyní jsme nechali vydělat někoho a pak ten stát si bere do rukou tu úžasnou moc a ten vliv toho, že ukáže - ty dostaneš víc, ty dostaneš méně.

Nicméně začalo to gradovat dál a to bylo tím, kdy na památném vystoupení na Zemi živitelce - z mého pohledu to bylo vůbec nejhorší vystoupení pana premiéra za dobu, co zde byl - nekompromisně vyzval k tomu, aby se snížily zisky, konkrétně v potravinářství a v zemědělství. Ano, já jsem to nazval, že pan premiér mluvil jako Milouš Jakeš, jako kovaný komunista. Já jsem neřekl, že je kovaný komunista. Já jsem řekl, že mluví jako kovaný komunista a stojím si za tím, protože přesně takhle by to ten Milouš Jakeš řekl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP