Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přednostním právem - pan místopředseda Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já už budu mluvit naposledy. A jinak děkuji moc za tu diskusi, která z mého pohledu dneska má docela dobré parametry. Ale znovu říkám, nedivte se nám. Nedivte se, že akce vzbuzuje určité reakce. My jsme opravdu nezačali s tím, že jsme začali rozdělovat společnost na ty, kteří jsou demokraté a nedemokraté. Vzpomínáte si při prezidentských volbách, jak jste říkali, že to je zástupce demokratů, zástupce nedemokratů, Jeden demokratický kandidát, dva, tři, čtyři a ten zbytek jsou nedemokratičtí? Tak vy už sami rozdělujete společnost tímhle způsobem a já znovu říkám, to je prostě prvek totality. Já neříkám, že to je definitivní totalita, je to jakýsi prvek a jenom varuji před tím, abychom toho nezneužívali. To přece je zjevné.

A co se týká ještě pana místopředsedy vlády Jurečky, říkáte to v zásadě dobře a to, co tvrdíte, pod to by se dalo i podepsat, kdyby to tak ve skutečnosti bylo ale, pane místopředsedo vlády! Je jedno, jestli ho nazývám politický náměstek, nebo jakýkoliv jiný náměstek, ale změnou zákona jste poslali odborné náměstky, kteří něco znají, umí a byli tam nějakou dobu, na pozice vrchních ředitelů, to je nezpochybnitelné, a na jejich pozice jste dali lidi, kterým neříkáte političtí náměstci, ale jsou to náměstci. Ty jste vybírali úplně jiným mechanismem než tak, jak se musí vybírat odborní náměstci. To přece je zjevné.

A znovu, kdo přišel s tím, že se bude deagrofertizovat? Vždyť to je váš termín! Vy jste přišli s tím, že to vyčistíte, a to jste učinili. A mohl bych vám teď tady ukazovat velmi schopné náměstky v produktivním věku, kterým bylo 40, 45, 50 let, kteří žili pro ten stát. V životě nebyli v hnutí ANO. Jenom měli tu smůlu, že nám dělali náměstky. Ti lidé, kteří museli díky vašim lidem, ministrům, odejít, odešli bez problémů do privátní sféry. A odpovězte se, pane vicepremiére, sám, jestli je to dobře. V životě už ty lidi nedostaneme zpátky, protože tam berou dvojnásobné mzdy. A tihle lidé, kteří znali perfektně jazyky, kteří dýchali pro ten stát, kteří tvrdě pracovali, museli odejít jenom proto, že s námi pracovali. Já neříkám, že to bylo na každém resortu, že to bylo automatické, ale bylo jich velké množství. A to je to, co nám prostě vadí. Já, když jsem přišel na rezort, a nechci tady opakovat, že jsem neměl ani jednoho politického náměstka, a vy tam dneska máte šest lidí, kteří jsou na té úrovni jakožto politických náměstků, jenom to, co jsem dělal já, tak jsem se v životě nedíval na to, jestli ten člověk je, či není v nějaké straně. Já to ani nevěděl. Já ani nevím, koho volil. Vždycky jsem se díval na jeho odbornost a vždycky se mi to vyplatilo. A to je to, o co mi tady jde, a to je to, co bohužel nefunguje. Ale to už bylo poslední slovo definitivně. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále s přednostním právem pan ministr Jurečka. Prosím. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tak teď já musím opravdu na toto reagovat, protože, pane místopředsedo Havlíčku, vy si opravdu v tento okamžik nevidíte do vlastních řad. Já řeknu několik konkrétních příkladů. Na Ministerstvu financí byl náměstkem ministra doktor Ondřej Závodský, člověk, který byl autorem výrazného potírání a omezení hazardu v České republice, aby Česká republika nebyla kasinem této země. Byl odejit. Na Ministerstvu zdravotnictví byl náměstkem tom Philipp, poslanec současné Sněmovny. Byl odejit. Dokonce ten po letech ten spor vyhrál. Vyhrál ten spor, že byl odvolán naprosto v nesouladu se zákonem o státní službě. Mohu jmenovat celou řadu dalších náměstků, kteří byli odborně velmi zdatní, se zahraniční zkušeností, kteří byli odejiti prakticky ze dne na den poté, co skončila naše koaliční vláda Bohuslava Sobotky a nastoupila v tu dobu vaše menšinová vláda.

Tak já bych byl rád, aby potom, když tyto věci říkáte, tak je řekněte úplně přesně, korektně. Pokud se podívám na naprostou většinu rezortů, tak ti původní náměstci nikam neodešli, na mém rezortu ti lidé zůstali, jsou dneska vrchní ředitelé sekcí a chodí běžně na výbory jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Takže mluvit o tom, že vy jste nic takového neudělali, z čeho nás obviňujete, a chovali jste se naprosto férově, tak já se ptám, proč celá řada i mých kolegů z rezortu, kde jsem já působil, ze dne na den musela odejít. Naopak třeba jeden nejmenovaný náměstek, který byl dneska vrchním ředitelem na Ministerstvu zemědělství, tam je stále i za Marka Výborného, a byl třeba tenkrát nominován ze strany hnutí ANO. Tak to prosím nepersonifikujte, nedělejte šablonu, neříkejte, že my jsme ti, kteří tady někoho vyházeli na základě politických nominací, protože to není pravda. A podívejte se na rok 2017 a na rok 2018. Já jsem vám tady řekl dva konkrétní případy. Mohu pokračovat. Těch sporů tam bylo víc, těch soudních sporů. Běžte se zeptat Toma Philippa. Je tady poslanec. Zeptejte se ho, jakým způsobem byl odejít z Ministerstva zdravotnictví. Nezpochybnitelný člověk, který rezortu zdravotnictví rozumí, pracuje v něm celý život, působil na manažerských pozicích. Tak vysvětlete, proč v Tom Philipp odcházel způsobem, jakým odcházel, naprosto nedůstojným, v rozporu se zákonem z Ministerstva zdravotnictví. Když to vysvětlíte tady, tak se o tom pojďme bavit dál. Ale já se ohrazuji proti tomu, abyste tady mluvil o naší vládě tímto způsobem a nepojmenoval věci, které se děly za vaší vlády na rezortech, kde byli vaši ministři. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju, pane místopředsedo. Pane ministře, trošku dáváte dohromady nesrovnatelné. Ano, já jsem udělala reorganizaci na Ministerstvu financí, a dokonce jsem ji udělala rychle, protože jsem tam předtím dva roky působila, v rezortu samozřejmě pětadvacet let, ale dva roky na Ministerstvu financí a měla jsem to přečtené. Věděla jsem přesně, co chci, co nechci, jak chci, aby fungovaly ty odbory, které chci přesunout, které agendy kam. Takže já jsem neztrácela čas a udělala jsem to. A že tam vypadl někdo z té struktury, to prostě tak je, když chcete, aby to fungovalo jinak a podle svých představ. To je něco, co se běžně děje.

Ale vy jste udělali mnohem hlubší zásah. Vy jste si předělali zákon o státní službě, protlačili jste ho tady. Vy jste změnili organizační strukturu. (Poznámka min. Jurečky.) Prosím, nemluvte na mě takhle zezadu, přijďte k mikrofonu. Vy jste si tady prosadili zákon o státní službě formou poslaneckého návrhu, vybudovali jste si patra politických náměstků. Nevím na co, co tam dělají ti političtí náměstci bez těch aparátů, bez těch agend. Akorát tam pobírají ty benefity a chodí tam někde něco říkat , nevím co. Když to tady vidím na rozpočtovém výboru, tak to žádná sláva není. Vybudovali jste si armády poradců. To je ten rozdíl, který je. To znamená mnoho náčelníků, málo indiánů. A že budete snižovat, tak ano. A kde budete snižovat? Zase na té České správě sociálního zabezpečení, zase na těch úřadech práce? Nebo kde vezme těch 19 500 lidí, které chcete snížit v rámci MŠMT, tak jak jsme to vyčetli teď z rozpočtu, a myslím si, že i ministr z toho je naprosto překvapený?

To znamená, tady vy jste vytrhl nějaké dva příběhy. Já si stojím za organizací a reorganizací na Ministerstvu financí naprosto jasně. Já jsem viděla, že to tam nefungovalo, a prostě chtěla jsem, aby to fungovalo jinak a chtěla jsem ty agendy přesunout. To nebylo vůbec o politice, ale o tom, že jsem znala přesně fungování toho ministerstva, a věděla jsem, co chci a co nechci. Neznám příběh tady pana poslance Toma Philippa, to samozřejmě nejsem schopna teď posoudit, ale to jsou jednotlivosti. To jsou jednotlivosti, které se dějí, protože každý ministr má nějakou představu o tom rezortu. Vy jste to překopali úplně, dali jste tam patra politruků, těmi jste se obklopili a s těmi to řešíte, a proto to také vypadá, jak to vypadá. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ještě jednou s přednostním právem pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se omlouvám, ale pan ministr Jurečka asi nechce, aby to skončilo v klidu dneska. Nevím, proč to začínáte, tyhle věci. Já vám připomenu, protože tak jak poradce pana ministra Stanjury šel za profesorem Švejnarem, co je jediný nezávislý ekonom, který tady jasně vysvětlil, kdo zapříčinil tu inflaci, že se na tom podílela i ČNB z hlediska očekávání. Říkala: tohle zdraží, tohle zdraží a ti lidé hned běželi. Tak za ním jste přišli, ten poradce pana Stanjury a řekl, že má vypadnout - renomovaný profesor. (Poznámka poslankyně Schillerové.) Prosím? Letiště. Co jsem říkal? Letiště, pardon. Letiště, kde mimochodem za časů tradičních stran se ukradly pozemky asi za 4 miliardy, ale které mimochodem patřily státu. Potom tam - kmotři to tam koupili. Tak ježíšmarjá, panebože, ne? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP