Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, a víte co řekl ten poradce tomu Švejnarovi? Švejnar říká: No ale mě Babiš tady najal. Tak to byl renomovaný, vždyť je renomovaná osoba, ne? Učí v New Yorku. A ten poradce, myslím, že Dušek se jmenuje, nebo nějaký Dufek nebo jak se jmenuje, řekl: Babiš nemá lidi. No, to je pravda, Babiš nemá lidi, neměl, Babiš neměl žádné lidi, Schillerová přišla z finanční správy, neměl jsem žádné lidi.

A pane ministře, pamatujete? My, když jsme, 2013 vlastně měli nějakých těch 18 % a potom jsme dělali tu koalici, a vy jste už samozřejmě - jste tam osmnáct let, vy už jste tam - všechno jste uměli a vy jste přišli, Bělobrádek a Sobotka, za mnou, že byste chtěli mít ty náměstky. A já jsem byl jako že ministr financí, já jsem se ptal: A na co já tam potřebuji od vás náměstky, jsem se ptal, na co tam přišla Dupáková, která jednak tedy jako byla fajn za ČSSD, a proč tam přišel ten Závodský? No, aby hlídal ty vaše zájmy, ne? Tak proč to začínáte zase? Závodský odešel, protože tam byly divné věci, divné věci majetkové, zeptejte se paní Arajmu. Proč to zase začínáte, tohle? Já jsem neměl nikoho, mně doporučili dva lidi. Jeden (Směje se.), ani nebudu říkat jeho jméno, toho psychopata, který potom zabonzoval Českou republiku a přišli jsme o 800 milionů, a potom šel mezi Piráty - nemocný člověk, který udával celý život svého zaměstnavatele, toho mi doporučili. A druhou paní mi doporučili, která potom nějak odešla a teď se znovu vrátila. Takže (Směje se.) neměl jsem nikoho. A to bylo to vaše, že všude jste chtěli mít toho svého. No a já jsem si myslel, ne, tak jsem ministr financí, tak to sám uřídím, jo? Takže, prosím vás, Závodského - věřte mi, já jsem s ním měl dobrý vztah, on vždycky chodil, jeho děti, na Mikuláše, jo, pomáhal jsem, všechno. Ale potom zkrátka přišli nějací lidi z ministerstva, mně tam ukázali nějaké věci, no a potom to nějak nedopadlo. Takže já nevím, proč se k tomu vracíme jako k těmto věcem, které zkrátka nejsou takové, jak vy tady... Nikdy se nestalo, že bych já někoho vyhodil nebo propustil, abych vyhověl někomu z hnutí ANO. Však oni dobře to vědí, dobře to vědí. Nebylo to tak. My nejsme takoví jak ty tradiční strany. Jo, že pan premiér Fiala, tak... (Ministr Jurečka: Proč odešel Philipp?) Tom Philipp? Já nevím, protože tam nic nedělal údajně, nevím.

Ale víte, jak to u vás funguje, jo? Vy potřebujete být předseda, tak musíte získat ty podpory těch krajů. No a ty podpory dostanete, když ten kraj dostane to ministerstvo. No, takže Fiala je premiér, tak Moravskoslezský kraj má finance, Jihomoravský má spravedlnost, skoro o ni přišel (Směje se.) - chudák Blažek, který vyjednal vládu, Středočeský má Kupka, ten mluvil, mluvil, až se stal ministrem. Ne? Stačí, když bude otvírat to, o co jsme ho připravili, hlavně aby mu dali peníze. No, Plzeňský (kraj) má Baxa, paní Černochová má... je Praha. No, takže takhle vlastně - ten přece... A stejné to bylo u socanů. Vlastně ne, oni to podporují, zvolí si toho Fialu, a on jim dá potom ta ministerstva, kde potom bačujou nějak. No tak ale to je ten systém.

U nás to tak není, ale to neznamená, že... Ne? Když v hnutí ANO zjistí, že Babiše nepotřebují, tak taky dostanu padáka. Takže jako vy jste jiní. My jsme nikdy nepochopili, jak to je, vy v tom máte tradici, a to je všechno. Tak nevracejme se, že jsme tam spolu seděli. Proč to tady vlastně zase začínáte? My jsme se s Bartoškem dneska zklidnili, nikdo mi nenadával, já jsem taky klidný. No a to, že jsem řekl, že je nová totalita, jeho to dráždí. No, tak neříkejte, že jste měli - že ti lidi to vidí, že jsme měli obrovskou podporu těch médií, obrovskou podporu. A ta média zkrátka Babiše nesnášela. Teď ta firma to údajně prodala všechno. No, tak uvidíme, jestli to bude trvat. Ale já se nechci o tom bavit, takže já už snad nechci vystupovat, takže by bylo fajn, kdybychom jako - nevím, jaký program. (Odchází se smíchem.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S přednostním právem pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já bych tu debatu nevedl, ale myslím si, že by bylo nefér, abych se tady nezastal například nevidomého právníka, bývalého náměstka Ondřeje Závodského, o kterém vy jste tady hovořil, protože je to člověk, který byl nejenom Transparency International ale i jinými organizacemi oceněn jako člověk, který byl bojovníkem proti korupci. Prokázal to ve svém životě několikrát a myslím si, že odvedl skvělou práci v tom, jakým způsobem dokázal nastavit legislativu, která z České republiky přestala dělat kasino Evropy. A myslím si, že Ondřej Závodský také i veřejně jasně pojmenoval ty okolnosti, za jakých odcházel z Ministerstva financí. Není tady, nemůže se hájit. Ale naznačovat tady o něm, že tady je nějaké podezření, že on dělal nějaké věci v rozporu se zákonem, pane předsedo, v tom případě vás žádám, ať tedy podáte trestní oznámení nebo prokážete ty věci, ale ten člověk si to nezaslouží. Je to férový, čestný chlap, který ve službě pro tento stát odvedl kus poctivé, dobré práce. Já vůbec nerozporuji právo ministra udělat změnu organizační struktury, ale pak to má proběhnout důstojným způsobem vůči těm lidem, kteří jsou z toho úřadu takto odcházeni.

To stejné, když se znovu vrátím ještě k resortu zdravotnictví. Jako říkat jako z vašich úst tady, že asi nic nedělal, je taky nefér vůči tomu Philippovi. To je člověk, který má renomé v té zdravotní problematice, má renomé v oblasti zdravotnického managementu. Takže já myslím, že to fakt není na místě a není to fér to takto tady říkat.

A znovu se vracím k tomu, že když se podíváme na celkový počet lidí ve státní správě, tak my jsme ty tak zvané bílé límečky, ty lidi pod státní službou, vrátili počtem na hodnotu roku 2015. Tak jenom ať si srovnáme ta čísla a podíváme se na tu efektivitu a na tu velikost té státní správy. Myslím, že se shodujeme v tom, že má být efektivní, že má být štíhlá, a o to se snažíme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Přednostní právo, pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Nevím, proč vlastně chcete vést tuhle debatu. No, vedete ji. Mně Adam Vojtěch řekl, že zkrátka pan Philipp tam nedělá nic, a proto ho nepotřeboval. Vy jste stále nepochopil to, že ten váš systém, že když my jsme přišli do vlády, my jsme to neznali, tak na co jste nám dávali toho Závodského? Nebo ČSSD? Já je tam nepotřeboval. (Ministr Jurečka: Byl to schopný právník.) Prosím? Ale právník asi byl schopný. Pana Závodského jsem podporoval. Vy jste to neslyšel, že jsem řekl, že znám jeho rodinu, že jsem mu pomáhal, a myslíte si, že já jsem o tom rozhodl? Ano, byly tam asi nějaké boje, tam bojoval... Jestli bojovala Arajmu proti Závodskému, to nebylo moje rozhodnutí. Ano, se Závodským jsem dělal protikorupční konferenci. Ano, byl dobrý právník, já jsem ho podporoval. Podporoval jsem ho, znám jeho rodinu. Já neříkám nic, ale zkrátka vím, že přišli potom za mnou jako za ministrem a zkrátka dali něco na stůl a zkrátka tam bylo - tak já nevím, proč se k tomu vracíte. Jako já jsem s ním měl dobrý vztah. To, že on potom byl zhrzený a něco napsal, nějaké jako nesmysly, no, tak takových tady bylo jako víc, takže jako...

A Philipp zkrátka - ten váš systém tradičních stran, že když je koalice, tak všude, vy máte všude všichni náměstky. Proč to máte? (Ministr Jurečka: Nemáme.) Nemáte? Tak já nevím, jestli máte, nemáte, ale za naší vlády se Sobotkou jste přišli a řekli jste, že chcete ČSSD a KDU mít náměstka, a jste mi ho tam nacpali, ty lidi. To byla vaše strategie. Já jsem nikoho nepotřeboval, já bych si někoho sehnal, takže já... Zbytečně se točíme v kruhu. Já se Závodským jsem měl dobrou spolupráci. Není to nic proti němu, znal jsem jeho rodinu. Ale potom zkrátka došlo k nějakým záležitostem, kde nakonec jsem musel udělat to rozhodnutí na základě nějakých věcí. Ale já - to nebylo moje rozhodnutí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jestli tomu dobře rozumím, s přednostním právem se už nikdo nehlásí, tudíž přejdeme ke standardně přihlášeným k pořadu schůze. A prvním přihlášeným tak, jak byly podány přihlášky, je pan poslanec Patrik Nacher. (Poslanec Nacher není přítomen v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP