Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.40 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

To už nejsou sliby, to už nejsou jenom protichůdná vyjádření, to už jsou bohapusté výmysly. Snad nemá ani cenu vracet se, když nám slavnostně oznamoval, jak sežene léky z Koreje a bude je tady mít na podzimní období. Nevím, co je horší. Jestli věří slibu, že ty léky do podzimu zajistí, nebo nemá elementární znalost legislativních procesů. Nemá poradce, nemá náměstky, kteří znají legislativu a poradí mu, že to, co říká veřejnosti, není pravda a nelze to vůbec zajistit.

Další z věcí, na kterou bych chtěl upozornit, je jeho nákup penicilinu. Řekl: Garantovali jsme, že koupíme celou výrobu, a když těch léků bude nadbytek, tak je klidně spálíme. Když jsem se ptal, kde má na to rámcovou smlouvu, proč ta smlouva není zveřejněná, tak jsme se to nedozvěděli, protože žádná taková smlouva neexistuje. Je to zase další nesmysl z jeho úst. Včera jsme se v médiích dozvěděli, že existuje pouze gentlemanská dohoda. My jsme se dostali do situace, kdy představitelé této vlády budou pálit antibiotika, budou pálit zboží na základě gentlemanských dohod. To je opravdu dobré. V jarních měsících jsme čekali na slunce, které zlepší situaci. Jediné, co bylo na tom výroku pravdivé, že jsme měli pěkné počasí.

Co bych ještě tady chtěl říct? Vzpomeňte si, jak ministr říkal, že nám pomůže Evropská unie, najdeme společné řešení. Na minulé Sněmovně pan ministr řekl, že zdravotnictví nepatří do oblasti společné evropské politiky. Tak se ptám, pane ministře, na jaře patřilo, na podzim už nepatří? Těch témat je spousta. Už i Evropská unie řekla, že nebude zasahovat do stanovování cen, nebude omezovat možnosti přicházet s finančními inovacemi, vytváření seznamu kritických léků, zajištění kritických zásob na území daného státu. Jediné, v čem se s vámi shodnu, je, že zdravotnictví nepatří do oblasti společné evropské politiky.

Co mě zaskočilo minulý týden, když jste řekl, že máte dokončenou sektorovou analýzu. To znamená opět jinými slovy, to je analýza, která by měla zajistit, jaké firmy tady vyrábějí farmaceutika, jak je vyrábějí, kolik jsou schopné jich dodat pro český trh, kolik na vývoz. Na základě této sektorové analýzy, kdy ministr řekl, že ji má dokončenou, by se vláda mohla rozhodovat. Já bych v této situaci tady připomněl pohádku Obušku z pytle ven. Tam zaznělo: Ty nám zahraješ a pak dostaneš jitrnici, jakou svět neviděl. Já bych si to dovolil tady parafrázovat. Ministr nám říká: Vy mně budete věřit a já vám ukážu analýzu, kterou svět ani Česká republika neviděly.

Z těchto důvodů, nechci říct, že normální člověk, ale alespoň průměrný člověk, který se trošku orientuje, tak musí být zmaten z těchto výroků, kdy jednou platí to, podruhé ono, kdy se tady pálí zboží a nakupuje na základě gentlemanských dohod, si dovoluji navrhnout bod, který bych zařadil jako první bod po pevně zařazených bodech a nazval jsem ho Protichůdné a zavádějící informace ministra zdravotnictví k nedostatku léků. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Znamenám si návrh na zařazení nového bodu, a to Zavádějící protichůdné informace ministra Válka k zajištění léků a je to navrženo jako první bod po pevně zařazených bodech.

Postupujeme dále. Paní poslankyně Iveta Štefanová k návrhu programu schůze, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji. Dobrý večer, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych vás chtěla požádat o podporu a zařazení nového bodu s názvem Nedostatek zdravotnického personálu. Tento bod navrhuji opakovaně, navrhovala jsem ho i na minulé schůzi. Je to nanejvýš aktuální téma, bohužel stále aktuální téma, stále větší a větší problém. Na tuto schůzi se hodí dvojnásobně ještě lépe, protože nás čeká dále debata o novelizaci zákoníku práce, který se i tohoto tématu přímo dotýká.

Jedna věc je, jak nastavit ty pracovní podmínky, potýkat se s těmi dohodami a s tím problémem, jak je možné, že ty normy nejsme schopni aplikovat a vejít se v nich ve zdravotnictví a nejsme schopni se tam vlastně vypořádat s tím, aby ta práce mohla běžet a ten provoz byl zajištěn v těch zdravotnických zařízeních a ta péče byla zajištěna bez toho, aby se neustále v podstatě veřejně obcházel zákon.

Druhá věc je, že pokud se nebudeme současně bavit o tom, kolik máme toho personálu, kolik máme těch lékařů, zdravotních sester a dalšího zdravotnického personálu, v tom systému a jaký je ten problém, v čem tkví problém toho, že jich není dostatek nebo relativně je jich nedostatek, proč klesá ten zájem o zdravotnické obory. Proč, když někdo vystuduje zdravotnický obor, tak velmi rychle odchází do privátu nebo do zahraničí za lepšími podmínkami, anebo co hůř čím dál tím častěji odchází mimo to zdravotnictví. Takže o tomto je potřeba se bavit.

Já jsem tento bod navrhovala už několikrát, chtěla jsem znát postoj pana ministra Válka, který by nám tady mohl říct, jaké konkrétní kroky už se dějí v tomto směru, co všechno už se nějakým způsobem komunikuje, děje nebo co je v plánu tak, abychom viděli alespoň to, že nějakým směrem se tedy posuneme. Protože můžeme tady upravovat donekonečna podmínky té práce, dávat tam různé příkazy, zákazy, ale pokud nebudeme mít koho postavit do té práce, tak nám to bude k ničemu.

Hovořila jsem o tom, jak populace lékařů a zdravotníků stárne, kde v oborech, jako jsou praktičtí lékaři, se pohybujeme už v průměru kolem šedesáti let věku. Ale jsou ohrožené i jiné ambulantní obory. Je ohrožené ale už i postavení služeb nepřetržitých provozů v zajištění zdejší pohotovosti v menších nemocnicích. Myslím si, že tento problém prostě musíme současně se zákoníkem práce řešit.

Žádám o zařazení tohoto bodu na dnešní schůzi, a to jako bod číslo 3 po těch dvou důležitých bodech vratek. Pokud nebude zařazen jako bod číslo 3, tak následně po již pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Teď bude hovořit pan poslanec Koten.

Než tak udělá, tak já jenom řeknu, že paní poslankyně Zajíčková hlasuje s náhradní kartou číslo 28.

Protože nám tady také nabíhají postupně omluvy, tak mně dovolte to vypořádat, než dám panu poslanci, slovo. Paní kolegyně Balaštíková Margita se omlouvá od 15 do 15.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Lubomír Brož se od 19 hodin omlouvá z pracovních důvodů, paní poslankyně Knechtová Lenka se od 17 do 18 hodin omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Václav Král se omlouvá od 17.30 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Maříková Karla od 17.40 hodin do 20 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 18.15 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Wenzl Milan od 18.15 hodin ze zdravotních důvodů. Pan poslanec Zlínský (Poslanec Zlínský: Jsem tady.) - je tady, takže ruší omluvu. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Pavel Blažek od 19 hodin z pracovních důvodů. To jsou náhradní karty a omluvy.

Vracíme se k pořadu schůze a vystoupí pan poslanec Koten.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, přeji vám krásný podvečer. Dá se říci, že události posledních dnů mě donutily nějakým způsobem popřemýšlet o tom, že by bylo vhodné na plénu Poslanecké sněmovny na projednání zařadit bod, který by zněl Extradice ukrajinských uprchlíků schopných vojenské služby zpět na Ukrajinu.

Je to jedna z věcí, která momentálně je ve veřejném prostoru na západ od nás. Jednak v Polsku, jednak v Německu a v dalších státech Evropské unie. Dá se říci, že tamní úřady doručují prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí těm uprchlíkům, kteří jsou pravděpodobně schopni vojenské služby v oddílech ukrajinské armády, předvolání, aby se dostavili k nějakému správnímu soudu v tom místě, kde pobývají a aby potom na základě rozhodnutí toho soudu byli extrahováni zpět na Ukrajinu a tam vykonali základní vojenskou službu nebo ten mobilizační rozkaz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP