Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A ten druhý, ten je, bych řekl, ještě taktéž o něco závažnější. My jsme v roce 2021 zrušili od 1. 1. 2024 takzvané ZDVOPy, respektive jsme řekli a zakázali, že děti do tří let nebudou od 1. 1. 2024 mít tu možnost být umisťovány do jakékoliv pobytové služby, ať už jsou to kojenecké ústavy, ať už jsou to ZDVOPy a tak dále. Byly tam tři roky na to, aby se tady s tímto něco udělalo, nicméně v tuto chvíli hrozí, že od 1. 1. 2024 nebudou moci být umisťovány do těchto zařízení děti vyžadující okamžitou pomoc, ty, které jsou týrané, odebrané z rodiny, nevědí vůbec ospoďáci, kde takové dítě mají umístit, a to 0 až 3 roky je samozřejmě přechodové ustanovení z legislativy před těmi třemi lety, ale nic se tady v tomto prostě neudělalo. A pokud se tedy takovéto děti ocitnou v krizi, nebudou moci být saturovány ani pěstounskou péčí na přechodnou dobu, poněvadž všichni víme, že pěstounů je nedostatek. Například ve Středočeském kraji nebude moci nikde být takové dítě umístěno, poněvadž víme, že pěstouni na přechodnou dobu, že se jich nedostává, je to strašně komplikované ohledně školení a tak dále. Takže pokud v říjnu přijde, což je za pár týdnů, tady toto do prvního čtení, o čemž já pochybuji, poněvadž není vůbec nic napsáno, tak to v říjnu může dostat vláda, která, když to schválí, tak do Poslanecké sněmovny to přijde na začátku listopadu a my nebudeme mít čas to do 1. 1. 2024 schválit a nebudeme moci nikde umisťovat ohrožené děti ve věku do tří let.

Takže bych chtěl otevřít tady tento další bod a moc prosím Poslaneckou sněmovnu, poněvadž je to opravdu velmi závažné téma, ať to první, nebo to druhé, abychom se skutečně tady o tomto pobavili a našli společnou strategii k tomu, jakým způsobem se budeme o tyto ohrožené děti od 1. 1. 2024 starat, kde je budeme umisťovat. A samozřejmě i ten bod číslo dvě, kde vezmou rodiny, kterým konsolidační balíček díky tomu, že zruší daň na slevu pro partnera, vezme 28 000 korun, kde tyto rodiny budou, tady toto, když nemůžou prostě z jasných důvodů, jsou to prostě čtyřkaři na příspěvku na péči pracovat, kde budou saturováni, když jim tady vládní koalicí je slibován neustále příspěvek na péči a jeho navýšení.

Takže já bych poprosil, abychom tady tyto body zařadili jako bod číslo dvě a tři na toto jednání Sněmovny a moc žádám všechny své kolegy v Poslanecké sněmovně napříč politickým spektrem o podporu tady těchto dvou bodů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, jenom se zeptám na přesný název toho druhého. První mám Příspěvek na péči a financování sociálních služeb.

 

Poslanec Aleš Juchelka: To druhé se jmenuje Umisťování ...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pardon, pardon, je to druhé nazvete, jak jenom, abych si poznamenal?

 

Poslanec Aleš Juchelka: Máte to napsáno před sebou, vážený pane místopředsedo, nazval jsem to, jako je Umisťování dětí od 0 do tří let do pobytových služeb ZDVOPu, kojeneckých ústavů a podobně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, Já jsem to akorát nemohl přečíst. Děkuju pěkně za upřesnění.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já jsem to napsal tiskacím, takže si myslím, že příště se můžete zeptat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední slovo, přestože je tiskace, je nečitelné, pane kolego, ale příště to určitě bude lepší. Děkuji.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ale mockrát vám děkuji za to, že jste to takhle zařadil.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tolik k pravopisu, respektive k čistopisu, krasopisu, a další vystoupí paní poslankyně Šafránková. Tak, paní poslankyně, vašich pět minut, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já stejně jako minulý týden, tak i všechny předchozí schůze vlastně od října roku 2021 navrhuji zvýšení příspěvku na péči pro osoby se zdravotním postižením. Já si myslím, že všichni tady v tomto sále víme, jak jejich situace je opravdu velmi vážná. A vzhledem k tomu, že jsme tento návrh již otevřeli v prosinci minulému roku a došlo tady k tomu, že vládní poslanci, ačkoliv byli v sále přítomni, se nepřihlásili svými hlasovacími kartami, čímž tak znemožnili projednání tohoto návrhu v prvním čtení, a skutečně nám chybí pouze odhlasování, tak si myslím, že už je opravdu nejvyšší čas, aby tento důležitý návrh byl předřazen. Takže ho navrhuji, aby byl zařazen dnes jako třetí bod, případně ve čtvrtek 14. 9. jako druhý bod a prosím vás všechny o jeho podporu. Opravdu lidé se zdravotním postižením na tuto pomoc čekají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pardon, dnes jako třetí bod nebo 14. 9. jako druhý bod. Tak děkuji, a to tedy není nový bod, to je jenom zařazení pevné a další vystoupí pan poslanec Petr Sadovský, připraví se pan poslanec Kamal Farhan.

 

Poslanec Petr Sadovský: Dobrý den, pane předsedající kolegyně, kolegové. Já bych měl návrh na zařazení bodu, který bych chtěl pojmenovat, třeba Předložení relevantních dat k uprchlické krizi. Vezměte si, jak dlouho už trvá válka na Ukrajině. Je to jeden rok, šest měsíců a 19 dnů. Je to a máme tady největší uprchlickou krizi v novodobé historii a nejsme v podstatě nikdo schopni dohledat či mít online relevantní data. Říkáme si, jak je to vůbec možné? Divíme se potom, že vznikají dezinformace. Pokusili jste se někdo dohledat ta data? To prostě nejde. Ve chvíli, kdy by tato data byla k dispozici, předejdeme opravdu velkému množství dezinformací na všech možných webech, sociálních sítích, všude.

A pane ministře Rakušane, pane ministře Jurečko, já se vás na to budu ptát, budu vás interpelovat, budu to zařazovat na jednání výborů, na jednání Sněmovny dokud neuděláte to, co by mělo být samozřejmostí. Normálně občany informovat online. Vždyť to přece nemůže být tak složité. Proč nemáme web, kde jsou aktuální data? Vzpomínáte si na dobu, když tady byl covid? Co jste po nás chtěli? Každý den ráno v osm hodin, chceme po vás aktualizovaná data o tom, kolik je nakažených, kolik je očkovaných, kolik bylo úmrtí. A dnes my po vás chceme, abychom věděli, kolik je počet aktivních registrací dočasné ochrany, celkový počet registrací od vypuknutí konfliktu, zastoupení mužů, žen, jaká tady jsou procenta starších 65 let, ve věku 18 až 64? Vždyť to není takový problém, vždyť tvrdíte, že všechna ta data máte.

Vezměte si, kolik stát vynakládá na humanitární dávky pro ukrajinské uprchlíky měsíčně? I to bychom chtěli vědět. Naopak, kolik zaměstnaní Ukrajinci už přinesli, jaký mají přínos pro naši republiku? Jenom prostě souhrnný web, kde všechna tato data budou pro lidi přístupná, ať nevznikají problémy a nevznikají dezinformace. Proto navrhují bod Předložení relevantních dat k uprchlické krizi a jako první bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju. Znamenám si jako první bod po pevně zařazených. A nyní se dostáváme k panu poslanci Farhanovi. Vašich pět minut, pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych zde si dnes dovolil načíst bod, který se týká dlouhodobého nedostatku léků a nekompetentního postupu ministra zdravotnictví. Ministr zdravotnictví nás všechny uvádí do nejistoty svými chaotickými, protichůdnými a často bohužel i velmi nesrozumitelnými výroky. Zajímalo by mě, zda se v těch slibech už orientuje, ještě orientuje? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP