Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nevnímám v sále přítomného pana zpravodaje hospodářského výboru, pana poslance Jana Bauera, ale ještě se táži pana zpravodaje výboru pro zdravotnictví pana poslance Víta Kaňkovského - nemá zájem vystoupit. A já tedy předám řízení schůze a pro tento okamžik se rozloučím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji všem dobrý večer a já tímto otevírám rozpravu. Je pravda, že tady mám dvě faktické, ale já nemůžu faktickou v tuhletu chvíli zahájit, nejdříve tedy musím zahájit rozpravu, takže poprosím paní poslankyni Andreu Babišovou, a je zde s faktickými přihlášena paní poslankyně Pastuchová a pan vicepremiér Jurečka, případně potom mohou reagovat. Děkuji.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Kolegyně, kolegové, pane senátore, pane ministře. Dovolte mi, abych v rámci opětovného projednávání tohoto zákona, abych upozornila na téma, které je velmi diskutované a má zásadní dopad na naše zdravotnictví. Ano, mluvím o návrhu na zvýšení limitu přesčasové práce ve zdravotnictví. Rozumím obavám, které zaznívají právě ze strany zdravotníků. Je zřejmé, že zvýšení přesčasové práce vede k fyzickému i psychickému vyčerpání našich zdravotníků. To je to, co si nemůžeme dovolit zejména v době, kdy je náš zdravotní systém pod velkým tlakem.

Podle nedávného rozhovoru na Radiožurnálu s Martinem Kočím, předsedou spolku mladých lékařů, je situace alarmující. Lékaři pracují až 26 hodin v kuse, což je zcela neúnosné. Průzkum ukázal, že 70 % zdravotníků se cítí vyčerpaně, 46 % je vyhořelých, 28 % trpí depresemi a 20 % nadužívá alkohol, léky nebo drogy. Tato čísla jsou alarmující a myslím si, že by nás měla znepokojovat. Je důležité si také uvědomit, že pokud lékař pracuje dva dny v kuse a způsobí nedej bože nějakou újmu na zdraví pacientovi, bude mu to u soudu přičteno jako přitěžující okolnost. Potom dochází k takovým excesům jako amputaci zdravé nohy, k punkci zdravého kolene, špatné aplikaci léků, eventuálně špatnému rozpisu léků. Samozřejmě to vede k poškození zdraví pacienta. Někdy bohužel k nevratnému a někdy bohužel vede až ke smrti.

Pokud si pak takto někde stěžuje také na přístup lékařů, že jsou nerudní, nevyspalí, špatně komunikují jak s pacienty, tak s rodinnými příslušníky, toto všechno vyplývá z přepracovanosti a samozřejmě z velké únavy. V této souvislosti bych chtěla zdůraznit, že potřebujeme komplexní přístup k řešení tohoto problému. To zahrnuje nejen úpravu zákonů, ale také investice do zdravotnictví, zlepšení pracovních podmínek a v neposlední řadě dialog s odborovými organizacemi a zdravotníky samotnými. Proto bych chtěla vyzvat, aby se tento zákon velice brzy zpátky otevřel pro další diskusi a hledání kompromisu. Je to komplexní problém, který zaslouží komplexní řešení.

V poslanecké verzi novely zákoníku práce jsme schválili v dobré víře pozměňovací návrh poslance pana Kaňkovského. O navýšení počtu přesčasových hodin u zdravotnických pracovníků. Chtěli jsme, vzhledem k jejich tristnímu počtu na zdravotnických pracovištích, zajistit stálou péči našim občanům. Toto rozhodnutí však zvedlo velkou vlnu nevole jak u zdravotníků, lékařů, tak u odborových zdravotnických organizací. Mladí lékaři chtějí od nového roku vyhlásit stávkovou pohotovost, odbory vyhrožují štrasburským soudem. Tak, jak nám bylo sděleno v dialogu s nimi, ani s jedním z těchto partnerů nebyl tento pozměňovací návrh nějakým způsobem konzultován, nebylo hledáno nějaké společné vyhovující řešení.

Očekávali jsme, že při projednávání v Senátu najdou kolegové ze senátního zdravotního výboru odvahu a podají pozměňovací návrh, který by tuto situaci napravil. Bohužel k tomu nedošlo. Senát schválil k tomuto pouze doprovodné usnesení, kde vnímá se znepokojením dlouhodobou neuspokojivou a zhoršující se personální situaci ve všech segmentech českého zdravotnictví. Dále vnímá znepokojení neúměrného množství přesčasů a přetěžování zdravotníků a také vnímá nepřetržitý provoz. Proto ukládá Ministerstvu zdravotnictví, aby v přechodném období urychleně učinilo kroky, které budou řešit dlouhodobou neuspokojivou personální situaci a nakonec žádá Ministerstvo zdravotnictví, aby v těchto krocích průběžně informovalo výbor pro zdravotnictví.

Senátní verze novely zákona 423 obsahuje dva pozměňovací návrhy, a to změnu účinnosti od 1. 1. 2024 a zavedení pružnějších pravidel u prací na dohodu. Oba tyto návrhy hnutí ANO podporuje. Bohužel nebyla provedena úprava ohledně přesčasových hodin ve zdravotnictví a proto klub hnutí ANO nebude podporovat žádnou verzi této novely zákona 423 ani poslaneckou ani senátní verzi a budeme hlasovat proti. Vy máte dnes pohodlně stojedničku, takže pane ministře, nebojte se, určitě splníte svůj úkol. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A máme zde faktické poznámky. Jako první je paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych - nedělám to často, že bych děkovala někomu z koalice, ale panu senátorovi poděkuji za jeho slova, protože tak trochu řekl, co jsem měla na srdci i já. Víte, pan ministr se tady, správné slovo, říká nám, jak hned, když přišel na ministerstvo, začal na tom pracovat. No, pane ministře, budete tam dva roky, o pokutě jste věděl a důchody, důchody změníte během půl roku, to dovedete. A sedíme tady do půlnoci. A na tohle jste měl času dost. Takže důchodcům jste vzal a teď ty peníze dáte za třeba pokutu. A o tom, že zaměstnavatelé na to nebudou mít čas, protože tak strašně spěcháte, jsme vlastně i my dávali pozměňovací návrh, který neprošel, dává ho i Senát. Senátní návrh si tady neodhlasujete, protože jste už domluvení na tom, že necháte sněmovní verzi.

Přesčasy lékařů jsme tady řešili všichni. Tu změnu jste nepodali v Senátu. Takže jak řekla moje kolegyně, vaším prostřednictvím, paní Babišová, my budeme hlasovat proti, protože, pane ministře, měl byste si brát priority za co zaplatíte, a komu vezmete. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou je přihlášen pan vicepremiér Jurečka, kterého nevidím. Dále pan... (Ministr Jurečka sedí u stolku zpravodajů.) Pardon. (Pobavení a smích v sále.) Omlouvám se, já jsem to chtěl tak rychle projet, že už jsem si říkal, jedeme rychle. Tak omluva samozřejmě.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já si dovolím reagovat k té debatě o přesčasech. Podívejte se na zápis z jednání zdravotního výboru. Poprosím kolegyně z hnutí ANO, ať se podívají na ten zápis, i na to, jak na tom zdravotním výboru vystupovali vaši zástupci. Ten požadavek, ať tam tuto úpravu uděláme, vzešel i z úst vašich zástupců na zdravotním výboru. My jsme tomu vyhověli. Já jsem jasně řekl i na půdě Senátu, že pokud se najde řešení, tak klidně v příští novelizaci třeba k 1. 1. 2025 tuto část znovu vyjmeme a vrátíme se ke stavu, který tady byl od roku 2013. Ale je také fér se potom zeptat, jak situace dneska jsou schopny řešit malé nemocnice v regionech, především tam mají dneska problém legálně vyřešit to, o čem se tady bavíme.

A vy jste tady zmínili nějaké příklady, kdo jak slouží a kolik hodin. Tak já chci upozornit, že to, co tady zaznělo, je v rozporu se zákoníkem práce, který je teď v současnosti platný. Takže pokud tady někdo z vašich kolegů říká, že slouží takovéto služby, tak je to v rozporu se zákonem. Už dneska je jasně definováno, jaké jsou možnosti prodloužení té dané doby, dvanáct plus čtyři hodiny, pak je povinnost tady mít přestávku. To říká platná legislativa včetně legislativy EU. A pokud říkáte, že to někdo porušuje, tak potom se pojďme vrátit také i zpětně, kdo tady měl osobní zodpovědnost za rezort zdravotnictví. A byl tam i váš ministr. Já nechci ukazovat na někoho tady, kdo za ten stav může, protože ten je dlouhé roky. Ten stav je tady dlouhé roky. Víme, že i minulá vláda i současná i předminulá se snažila navyšovat počty studentů, ale ten doběh a to promítnutí do praxe má prostě tu dlouho setrvačnost. To je prostě popis reality a konkrétních faktů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP