Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

To, co tady říkal pan senátor, já s tím nemohu souhlasit, protože v té dohodě stačí jedna věta, která odkáže na to, že ta práce se vykonává za nějakých podmínek, včetně i uvážení toho daného zaměstnance, ať už příhodné klimatické (podmínky), nebo když bude sněžit, jak to mají udělat. Není tam žádný nutný papír navíc než jedna sjednaná dohoda, kde v jedné větě se doplní, kdy je zhruba potřeba tu práci vykonávat s odkazem třeba na další komunikaci esemeskou a podobně. I to, co tady bylo zmíněno, pokud je potřeba ten den toho člověka vzít do té práce nově náhradou za někoho, je možné to udělat, není tady nutné čekat nějaké tři dny a podobně. To jsou zase věci, které v praxi počítáme s tím, že se normálně zdravým rozumem umí vyřešit.

Pokud jde o zjednodušení podnikatelského prostředí, i tato novela řeší zjednodušení komunikace, digitalizace mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášený pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Špičák.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Chci jenom říct, že lež a lež a lež. Minule: prý všechno bylo projednané s odbory, říkal pan ministr. No, nebylo! Ani s komorou nebylo. Teď? Zase nebylo. Ani s Českou lékařskou komorou. Ani s odbory ve zdravotnictví. Ani s Lékařským odborovým klubem. A ta Sekce mladých lékařů, ta už toho má plné zuby. Tak to je část, malá část vlastně, České lékařské komory. No, nebylo to s nimi domluvené.

A mě mrzí jenom ještě jedna věc. Pamatujete si, když jsme vlastně v tom poslaneckém návrhu, jak jste mi vyhodili, neodhlasovali 24hodinové služby? Možnost to vyřešit? Tam odbory nemají problém. Totiž lidi, lékaři, zdravotníci, jak tady byli jmenováni, jak mají problémy, by byli víc rodinou, měli by víc času, nebyla by za nimi uhlíková stopa, nejezdili by furt hore dole do práce a domů. A to jste ale... to jsme neschválili.

Zatímco tohleto - teď znovu pan ministr říká zase, my jsme to projednali, je to domluvené, a dokonce s mladými lékaři, oni s tím souhlasí. No, nesouhlasí! Nelžete! Neříkejte to! Já jsem s Přádou mluvil, není to pravda. Nikdy vám nedal důvod nebo řekl, že by to bylo s ním projednané a že s tím souhlasí. Jo, to jsou takové ty obezličky. Dobře, odhlasujete si to. Tak to je takové to poděkování. Covid proběhl. Milí zdravotníci, my vám tímto poděkujeme, budete nejenom ještě víc přepracovaní, budete dělat ještě víc chyb... No. My se toho ale nebudeme zúčastňovat. Že ne? Hnutí ANO. A mám i dokonce informace, že ani SPD, určitě to neudělá. Je to na vás. Tak je to na vás - ta zodpovědnost. Opatrujte se. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím pana poslance Špičáka.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu stručný a poněkud méně emotivní. Já tedy sloužím po několik desítek let asi ve všech zdravotnických zařízeních, ve všech typech zdravotnických zařízení, takže mám jakousi konkrétní představu, jak ty služby tedy vypadají. Musím říci, že určitě ty služby vyžadují jakousi korekci, všechno má svou evoluci, je tady digitalizace a tak dále a tak dále. Nicméně způsob, jak se k tomu přistoupilo, je prostě špatný. Opravdu - nebylo to prodiskutováno. Tady bylo jasně zmíněno, s kým to nebylo prodiskutováno. Já ještě musím dodat, nebylo to prodiskutováno například s managementy nemocnic, což je naprosto zásadní. A my si musíme uvědomit, že každé zdravotnické zařízení má jakousi vlastní strukturu a vlastní potřebu, jak ty služby zabezpečit. Takže není to připraveno. Naráží to na odpor. Opět to rozděluje společnost. A dovolím si říct, já bych vám tedy poradil, jak by se to mělo udělat: podívejte se do Německa nebo do Holandska. Ale necháme to na to, až se bude tedy připravovat jiná norma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím pana poslance Kaňkovského a poté, aby se připravil pan poslanec Kasal. Máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, dělám to velmi nerad. Budu pak vystupovat ještě v poměrně dlouhém vystoupení. Ale musím říci tedy, že zasedání zdravotního výboru v Harrachově, kde jsme diskutovali novelu zákoníku práce velmi, velmi obšírně, tak tam iniciátorem toho usnesení, aby vláda ještě změnila parametry novely, tak ta iniciace byla zejména z opozičních lavic. Zaznívaly tam velmi silné výroky, slyšeli jsme to s kolegy, já bych tady mohl některé prezentovat, co se stane až. Nebudu to dělat, nepovažuju to za solidní.

Ale vystoupení kolegy Brázdila, který nás tady osočoval ze všeho možného, má jednu pravdu. Skutečně, já jsem to tady podle mého názoru neříkal, že by to bylo projednané s odbory a s Českou lékařskou komorou, a budu to říkat i v tom svém vystoupení, považuji to za chybu, byť jsme ten pozměňovací návrh dělali v časové tísni. Za to se omlouvám. Omlouvám se celé lékařské obci. Nicméně ty ostatní invektivy si myslím, že nejsou na místě. Ještě ve druhém čtení tady někteří zástupci opozice chválili, že to řešíme, dokonce část ještě ve třetím čtení.

A k vážené kolegyni Babišové - i ona tady vystupovala a mluvila o tom, jaké problémy budou v sociální oblasti, že nebudeme schopni řešit ty přesčasy. To znamená, chtěli jsme nějakým způsobem do toho vstoupit a hledali jsme nějaké řešení. Našli jsme ho na přechodnou dobu, rozhodně není ideální, nikdy jsme to netvrdili, rozhodně jsme ochotni dále jednat. Bude tady další novelizace zákoníku práce. Ale to osočování jenom na bázi toho, že tady vznikly negativní emoce, a najednou překrucování toho, jak probíhal ten zdravotní výbor, že to usnesení tam podpořili všichni přítomní, tak to si myslím, že sem nepatří a že to je hlavně lidsky velmi smutné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kasala a poté se připraví pan vicepremiér Jurečka.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Byl jsem jedním z těch, který byl na zdravotním výboru. A byl jsem taky jedním z těch, který říkal, že radši budu za Českou republiku platit peníze, než budu řešit to, jakým způsobem budou ošetřováni ti pacienti. Samozřejmě chápu, co se napravuje, ale není tam slyšet to B - kdo se bude o ty pacienty starat? Tady zaznělo, jakým způsobem sloužíme, kolik desítek let. A teď se to řešilo tímhle způsobem. A ve chvíli, kdy jsem tedy pochopil, že to chcete řešit poslaneckou verzí, tak jako ta bude platit za měsíc. Já už jsem slyšel od našich některých personalistů, že my budeme chodit ve tři hodiny ráno do služby, abychom to naplnili? Chápete to? Tady hájíte to, že aby tam byl soulad s tou rodinou a prací, tak jako jenom vysvětluji, že tím, jak to je navrženo teď, tak je to problém.

A když se tedy bavíme o tom, kdo zastupoval, tak já jsem se ptal zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, jak se to zastupovalo? Zdravotníci tam nebyli. A na dohodách je založena de facto většina zdravotnického systému ve smyslu služeb. Ano, je tam to, že to bude rozšířené. Ale ty přesčasy mají nějaké rozsahy a nebude se moc překrývat. Takže to není jenom o malých nemocnicích, ale i o malých odděleních - neurologická oddělení, dětská oddělení, ORL oddělení a další, kde není dostatek lékařů, protože tam není potřeba, abych jich tam tolik bylo na (počet) pacientů, které tam mají. Takže řekněme si, že to postihne velkou část zdravotnické obce a bude mít na to měsíc. Gratuluju vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana vicepremiéra s faktickou.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak znovu a fakticky. U dohod měníme pouze to, že do té dohody doplníme větu, která odkazuje na to, kdy, v jakých zhruba časech, které dny, případně s odkazem na další třeba podmínky, jestli někdo to má dělat v návaznosti na nějaké změny během počasí a tak dále - to ten člověk má dělat. Základní jednoduchá záležitost. Žádné papíry navíc.

Pokud jde o otázku navýšení přesčasů pro lékaře, tak se bavíme o tom, že ten vztah musí být na základě dobrovolnosti, speciálního evidenčního postupu, kdy jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec jsou potom evidováni u Státního inspektorátu bezpečnosti práce, je tam možná velmi efektivní kontrola. Není to charakter běžné přesčasové práce. Bude to speciálně evidovaná činnost tak, abychom byli schopni si při kontrolách ověřit, že ten vztah nevznikl pod tlakem a podobně. Není to věc, která by teď měla za měsíc znamenat to, že tady mají být dramatické změny na trhu práce. To takto není.

Doporučuji přečíst si i tu důvodovou zprávu, nechával jsem rozeslat i přesné podmínky toho, jakým způsobem se toto eviduje. Je to stejné principiálně, jako to vyžaduje evropská legislativa i u těch zahraničních zemí. To znamená, zde argumentujeme tím, že v Německu, v Rakousku jsou v tomto ohledu jiné podmínky. Nikoliv. Tyto země využívají úplně principiálně stejnou výjimku, kterou evropská legislativa umožňuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Babišová a poté pan poslanec Philipp. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP