Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.40 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Kolega Aleš Buriánek: Dohoda o pracovní činnosti u stejného zaměstnavatele na fakticky totožný druh činnosti je neplatná. Další postulát: Dohoda o pracovní činnosti je právně nevymahatelná. Postulát číslo tři: Neplatná dohoda o pracovní činnosti lékaře jej nijak nechrání před odpovědností za škodu. A toto bych možná chtěl zdůraznit. Všichni víme, že přituhuje, že přituhuje v trestněprávní oblasti směrem k lékařům. Společnost je dneska vůči lékařům velmi kritická a velmi náročná. Jestliže necháme lékaře v právním vakuu, tak se možná budou cítit svobodněji, ale z hlediska jejich trestněprávní odpovědnosti a odpovědnosti za škodu to pro jednoho konkrétního lékaře ale vždycky v nějakém časovém období může znamenat životní katastrofu.

Závěrem, protože už to opravdu nechci prodlužovat, vás chci požádat, kolegyně, kolegové, abychom na řešení přesčasové práce ve zdravotnictví opravdu společně spolupracovali napříč politickým spektrem. Je to více odborná než politická otázka. A směrem k lékařům a zejména k mladým lékařům chci říci - rozhodně nejsem vůči vám nějak předpojatý a ten pozměňovací návrh z naší strany rozhodně nebyl žádným nepřátelským aktem. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Je zde několik faktických poznámek a ještě zde potom máme jedno přednostní právo pana ministra zdravotnictví. Takže s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Kolegyně, kolegové, nechci to nějak zdržovat a extendovat. Vážený pane doktore Kaňkovský, prostřednictvím pana předsedajícího, jednu věc bych tady zvýraznil, co jste...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosím všechny v sále... (Hluk v sále.) Děkuji mockrát.

 

Poslanec Jiří Mašek: ... co jste tady řekl na mikrofon a co vlastně dokresluje stav, ve kterém jsme se teď ocitli. Vy jste řekl v době, kdy tady projednáváme senátní vratku, že oba páni ministři začínají jednat s mladými lékaři. Mně to přijde prostě pozdě. Je to to samé jako absence lékařů s odbory a podobně. Takže je tohle všechno pozdě, všechno to bylo narychlo. Já vám samozřejmě přiznám... No, nekruťte hlavou, pane ministře... Já jsem tady vysvětloval, že jsme to nevyřešili, ale tohleto řešení je narychlo a je špatně. A já jsem rád, že pan doktor Kaňkovský skutečně tady řekl na mikrofon, že se budeme snažit to napravit, doufám, že i společně. Já z naší strany nabízím spolupráci, protože my si nemůžeme vzít pacienty jako rukojmí, my se nemůžeme dostat do situace, že zítra nebudou někde obsazené služby. Čili chce to rychlé řešení a chce to koncepční řešení.

A to, co jsme si tady vzájemně na mikrofon řekli, tak jedna z variant je možnost jediné změny, kterou bychom si vyjednali, jediné výjimky, a to je ta 24hodinová směna. Říkám to proto, že 24 hodin se dá usloužit. Není tam problém s tím, že by pacienta ošetřoval neodpočatý lékař a udělal nějakou chybu. Prostě hledejme nějakou cestu, jak z toho ven, protože těch možností není mnoho a řada těch možností, které se nabízejí, jsou dlouhodobé. A moc bych doporučoval, aby ta výjimka nebyla pětiletá. Ale k tomu bychom se měli vrátit při novelizaci tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je paní poslankyně Eva Decroix. Nevidím ji zde. Potom pan poslanec Bělobrádek.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych chtěl navázat na pana kolegu Kaňkovského. Já si myslím, že ta věc je skutečně vážná a myslím si, že se musíme zamyslet vůbec nad tím, jaká je distribuce lékařské péče v regionech. Protože jestli tady máme regiony, kde ambulantní specialisté na hlavu vycházejí dvojnásobně než v jiných regionech, nebo pokud máme v podstatě spádové oblasti, kde není možné dosáhnout lékařské péče, které je v jiných regionech v řádech desítek procent nebo násobků, tak myslím, že tam je zakopaný pes. Takže všichni víme, že lékař nemá být unaven, že má být k dispozici, ale také je potřeba si říci, jestli na všechny ty služby je potřeba skutečně lékař. Já bych se nechtěl dostat v České republice na úroveň třeba Británie, kde mnohé věci řeší zdravotní sestry do nějaké úrovně, ale ta péče, která u nás je, aby byla zachována, ale je to také otázka technických možností. A doufám, že i v rámci opozice se nakonec najdou taková řešení, abychom dokázali zajistit kvalitní lékařskou péči, která bude dostupná skutečně i v regionech, kde v současné době je podle mého názoru až přemíra třeba ambulantních specialistů na úkor těch lékařských profesí, které jsou skutečně potřeba.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Poslední faktická, zatím poslední, pan poslanec Síla.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom poznámku takovou technickou skutečně. Tady jde ještě o jeden problém financí, a sice ten, že pokud zůstane novela nebo pokud bude schválena ta novela, pro zaměstnavatele to znamená o 38 % větší náklady a pro zaměstnance je to minus 7 % ze mzdy. Pokud zůstanou ty hranice 25 % až 40. Původně to bylo 10 000 korun, teď to má být 25 % hrubé průměrné hrubé mzdy a druhá hranice má být 40 % z průměrné hrubé mzdy, což činí 16 130 korun. Pokud se překročí tady tato hranice, tak se bude vztahovat na všechny zaměstnance, prostě tady tyto odvody sociální a tak dál. To je všecko, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosil bych s přednostním právem pana ministra zdravotnictví. Máte slovo a poprosím všechny o klid v sále.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Také děkuji, pane předsedající. Já si myslím, že na prvním místě je potřeba opravdu, a teď to myslím smrtelně vážně, velmi poděkovat, vaším prostřednictvím, paní poslankyni Mádlové, protože její faktická poznámka byla to, co mně mluví z duše. Systém je potřeba reformovat, je potřeba se vážně bavit o tom, jak ten systém změnit, abychom se přiblížili standardnímu fungování včetně pracovněprávních vztahů tomu, co je v zemích, ke kterým se chceme přiblížit - Dánsko, Rakousko, Německo, Belgie, Holandsko. V těchto zemích ale platí prakticky totožný zákoník práce, jaký teď schvalujeme. Pokud si porovnáte zákoníky práce v těchto zemích, tak zjistíte, že jsou velmi totožné a velmi podobné tomuto zákoníku práce.

A teď několik faktických poznámek. Vaším prostřednictvím pro pana kolegu Farhana, pro pana poslance Farhana, kterého si velmi vážím. Ta debata s mladými lékaři opravdu byla velmi konstruktivní, dramaticky konstruktivnější, než jsem zvyklý z Poslanecké sněmovny, proto jsem ji takto vnímal. Koneckonců mladí lékaři nás požádali, že si celé to jednání budou nahrávat. Vřele vám doporučuju si tu nahrávku vyžádat a poslechnout si ji, abyste věřil mým slovům, protože slovům věřit můžete, ale nahrávce byste věřit měl.

Vaším prostřednictvím bych k paní poslankyni Adámkové. Já jsem si stoprocentně jistý, byť to tady lehce zaznělo, že určitě to nebylo myšleno tak, že primáři nebo přednostové pracovišť, naši kolegové, by tlačili mladé lékaře a dokonce je snad třeba nějakým způsobem nutili, aby dělali něco pod pohrůžkou toho, že když to neudělají, nepustí je k atestaci. Pokud se něco takového kdekoliv děje, tak prosím, dejte mně vědět a já opravdu tvrdě zakročím. Toto jsme slíbili mladým lékařům a dohodli jsme se - mladým lékařům, ať jsme korektní, Sekci mladých lékařů České lékařské komory, protože pak ještě existuje Spolek Mladých lékařů, tak nespojujme ty dvě organizace do jedné - takže jsme slíbili zástupcům této sekce, že ve spolupráci s ministerstvem vypracujeme jasný guideline pro mladé lékaře, kteří nemají atestaci, jak postupovat, co všechno jsou jejich práva, oni to opřipomínkují a bezesporu vždycky budeme chránit jejich práva.

Co se týče přesčasů a pohotovosti. Tady zaznělo v některých sděleních - a vaším prostřednictvím kolega Mašek se zmiňoval o pohotovostech - zákoník práce nějakým způsobem nemění stávající stav pohotovostí. Pohotovost, tedy to, co sloužíme doma a pak jedeme do nemocnice, to nemění a ta se samozřejmě nepočítá do přesčasů, počítá se pouze ta práce na pracovišti. Tak samozřejmě výkony, které dělá malá skupina specialistů - coiling aneuryzmat, cévní mozkové příhody a podobně, kdy ten lékař opravdu musí být doma na telefonu, slouží pohotovost a pak přijede udělat výkon do nemocnice - toto se nemění a zůstává to stejné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP