Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.50 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Jsem přesvědčený, že tato Poslanecká sněmovna a moji kolegové, lékaři a lékařky, ať už sedí vlevo, nebo vpravo, nebo naproti mně, má na to, abychom se seriózně bavili o změně systému a abychom ten systém nastavili tak, aby vyhovoval lékařům. Nezapomeňme ale, že zákoník práce se týká také nelékařů, týká se sestřiček, které mají taky kvanta přesčasů, týká se všech zdravotníků. Nezapomeňme na jednotlivé skupiny zdravotníků.

Je tedy třeba, abychom připravili novelu zákoníku práce tak, aby odpovídala západním standardům, aby se změnily pracovněprávní vztahy tak, aby byly standardní, jako jsou v zemích na západ od nás, aby ta debata byla konsenzuální a vydržela výsledky jakýchkoliv parlamentních voleb. Za tu nabídku takovéhle debaty bych ještě jednou chtěl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, poděkovat paní poslankyni Mádlové. Opravdu velmi děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde dvě, tři - dvě - jednu nakonec faktickou poznámku. Poprosím paní poslankyni Adámkovou.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo. Já jenom, byla jsem vyvolaná, tak se sluší samozřejmě pohovořit. Kdyby ti lékaři neřekli konkrétní případy - že je znám ze své praxe z mlada, to už bych tu neříkala, to už by bylo povídání o historii - ale oni samozřejmě měli konkrétní případy, kdy opravdu měli jasný strach, že to bude podmínka. Jinak bych to neříkala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou se přihlásil pan poslanec Kasal, poté pan poslanec Zlínský.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych reagoval na slova pana ministra... (Silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím všechny v sále o klid. Děkuji.

 

Poslanec David Kasal: Zareagoval bych tak, že samozřejmě to, že se bude muset změnit systém, asi pravda je, ale říkal jste tak, jako je to na západ od nás. Tak vám řeknu jeden příklad, který je od mého nadřízeného, který se ošetřoval v Belgii. Potřeboval ošetřit zub. Měl tu výhodu, že jeho dcera pracovala ve zdravotnictví, takže jeden den ho tam objednali, druhý den, když tam přišel, tak mu udělali krevní obraz u stomatologa, a protože měl akutní zánět, tak nakonec to vyřešil tak, že z Belgie přijel do České republiky, aby byl ošetřen. Takže je to o tom, že ten systém musí být nastaven tak, aby nejenom vyhovoval lékařům, ale musí být určitým způsobem obsloužena i zdravotní péče obyvatelstva, a to bude velmi složitý úkol.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Zlínský.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já budu reagovat na pana ministra, kdy on tady řekl, že rád uslyší toho hrdinu, který přijde a bude si stěžovat na svého nadřízeného. Já si nedovedu představit, že by nějaký mladý lékař tohle udělal. To by fakt musel být z rodu superhrdinů, protože veškeré ty pohrůžky jsou v podstatě skryté. On mu to vůbec nemusí říkat ten primář, protože ho do toho tlačí ti kolegové, protože mu řeknou: A ty si myslíš, že ty mladý si tady nebudeš sloužit a my staré kusy tady budeme místo tebe dřít? Takže ono to není tak jednoduché, jak tady prezentoval pan ministr. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pokud se již nikdo nehlásí, tak tímto rozpravu končím.

Táži se, jestli máte zájem o závěrečná slova? Pane ministře? (Ano.) Máte. Pane senátore? (Nemám.) Nemáte, děkuji.

 

V tom případě přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jenom podotýkám, že k přijetí následujícího usnesení, které hned přečtu, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu tedy návrh usnesení. (Žádost o odhlášení.)

Ano, mezitím vás odhlásím.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 423/8, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 423/9."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 169, přihlášeno 179, pro bylo 10, proti 131. Výsledek: zamítnuto.

 

Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali. Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Podotýkám, že k přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Poprosím tedy administrativu, aby nastavila potřebný počet hlasů.

 

Přednesu mezitím návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 423/8."

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 170, přihlášeno 180, pro bylo 104, proti 56. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji tedy ještě jednou, že jsme návrh zákona přijali. Vzhledem k tomu, že došlo k dohodě poslaneckých klubů, tak přerušuji 74. schůzi do zítřka do 9 hodin. Děkuji všem a přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 22.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP