Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.00 hodin)

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý den ještě jednou. Já bych vás ráda seznámila s pozměňovacím návrhem poslankyně Olšákové a Milady Voborské. Tento pozměňovací návrh k vládnímu zákonu o matrikách 301/2000 se týká, když to řeknu ve stručnosti, toho, že my zákonem, který teď prochází druhým čtením, umožňujeme na nematričním úřadu oddávat starostům i snoubence, kteří nemají v obci trvalý pobyt, tudíž se samozřejmě jedná o krok správným směrem, ale jeho realizace může v praxi narazit na komplikace právě třeba v těch místech, kde jsou lukrativní místa pro sňatky, ať už jsou to různé přírodní rezervace, zámečky, tak taky může narazit na čas, kdy jsou ta data, kdy všichni snoubenci se chtějí sezdávat - 8. 8...

Takže v současné době tento nedostatek, který by mohl způsobit třeba nedostatek matričních kapacit, chceme posílit tímto pozměňovacím návrhem, který by umožnil, aby civilní sňatek byl civilní i bez přítomnosti matrikáře, ale za podmínky, kdy bude starosta mít patřičnou kvalifikaci pro tento úkon. V praxi to bude znamenat to, že matriční úřad příslušný vydá osvědčení ke sňatku, pan starosta, který splní zkoušku matriční, může samozřejmě sezdávat. Takže toto je zdůvodnění pozměňovacího návrhu, který přináší to, že starosta nebo zastupitel obce v případě své kvalifikace může sezdávat i bez přítomnosti matrikáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále do obecné rozpravy je přihlášená paní poslankyně Fischerová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyně, ráda bych vám představila pozměňovací návrh, jehož cílem je umožnit rodičům, aby mohli dohodou určit příjmení svého dítěte jako kombinaci příjmení obou rodičů.

V současné legislativě se setkáváme s problémem, kdy rodiče s různým příjmením nemají možnost svobodné volby v otázce příjmení svého dítěte, musí se rozhodnout pro jedno příjmení, což v praxi vytváří řadu problémů. Mnohdy se rodiče rozhodují na základě praktických důvodů, například kdo bude s dítětem chodit k lékaři nebo na úřady. Je smutné, že taková rozhodnutí jsou motivovaná praktičností, a ne tím, co by si rodiče skutečně přáli pro své děti. Pokud hovoříme o mezinárodních párech, narážíme na ještě větší problémy. Mnoho z nich má zájem dát svým dětem kombinovaná příjmení, a jsou zde zamítnuti. A co teprve, když se dítě s českým občanstvím narodí v zemi, kdy je mu kombinované příjmení přiděleno automaticky. Při návratu do České republiky jsou rodiče nuceni volit pouze jedno příjmení.

Ve svém pozměňovacím návrhu proto navrhují, že pokud by rodiče měli více příjmení, bude jim umožněno určit dítěti maximálně dvě příjmení. Tímto způsobem se rodičům umožní dávat dětem příjmení podle své volby a zároveň se zabrání komplikacím s hromaděním příjmení. Vážení kolegové, tímto návrhem se snažím vyjít vstříc potřebám rodin a reflektovat moderní požadavky společnosti. Prosím vás o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, který přinese větší svobodu a flexibilitu v otázce volby příjmení pro naše nejmenší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, paní poslankyně. A nyní je na řadě paní poslankyně Pošarová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, chtěla bych jménem hnutí podpořit samozřejmě tento sněmovní tisk, který řeší problematiku matrik. Zahrnuje na jedné straně nová ustanovení související s připravovaným zavedením matričního informačního systému propojené matriky v celé České republice, na druhé straně úpravy zákona technického rázu, které reagují na problémy při výkonu matriční agendy v praxi. Účinnost v praxi. Nově totiž bude možné vstoupit do registrovaného partnerství na kterémkoliv matričním úřadě. Zavede se jednotný standard evidence na matrice. Teď je mnoho samozřejmě různých programů a nelze vše přenést hromadně do jednoho informačního matričního systému. Povede se seznam zastupitelských úřadů České republiky, které provádějí úkony matriční agendy zastupitelských úřadů propojených do matričního informačního systému, budou moci nahlédnout a tisknout v rámci Evropské unie a dalších smluvních států, kde žije více početné české obyvatelstvo, rodné listy a vše potřebné týkající se záležitostí matrik.

Mám každopádně u tohoto sněmovního tisku pozměňovací návrh a teď bych ho ve stručnosti ráda představila. Jedná se o úpravu občanského zákoníku, ze kterého navrhuji v ustanovení o osvojení dítěte mezi příbuznými vypustit zmínku o náhradním mateřství. Právní řád České republiky ucelenou úpravu institutu náhradního mateřství neobsahuje. Toto je jediná zmínka. Institut náhradního mateřství navíc odporuje jiným normám našeho právního řádu, například zákonu o specifických zdravotních službách i jinému ustanovení občanského zákoníku, podle kterého je matkou dítěte žena, která jej porodila. Zmíněné ustanovení tudíž umožňuje jeho široké zneužívání například k obchodování s dětmi a jejich osvojování, včetně osvojování dětí homosexuálními páry. Navíc takzvané náhradní mateřství je vždy spojeno s extrémní nejistotou týkající se otázky, kdo vlastně jsou a budou rodiče dítěte, které jeho prostřednictvím přichází na svět. Tato nesmírně závažná problematika s dalekosáhlými dopady vyžaduje samostatnou právní úpravu zohledňující všechny její aspekty a možná rizika a zejména musí chránit zájmy a práva dětí, včetně těch dosud nenarozených. V podrobné rozpravě se přihlásím k pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě... Ano, vyvolalo to faktickou poznámku paní poslankyně Válkové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: No, já si dovolím tady takovou malinkou vsuvečku, protože teď jsem byla překvapená tím návrhem trošku, zda to tak bezprostředně souvisí se zákonem o matrikách. Dovolím si potom požádat pana ministra jako předkladatele návrhu, zda to považuje za přílepek, nebo ne přílepek a z jakých důvodů. Víme dobře, že tady je návrh můj a paní poslankyně Ožanové, kde ještě navíc je tam jiné zdůvodnění, asi zřejmě nebude, byť třeba jinými slovy, formulováno. A máme tam ale i tu kriminalizaci, o které se tady paní kolegyně, moje předřečnice, zmiňovala, že to je ten důvod, proč tam škrtáme také tu větičku v příslušném ustanovení občanského zákoníku, která umožňuje v současné době, aby se osvojovaly ty děti, čili vlastně tam škrtáme tu větu, že to neplatí mezi těmi přímými příbuznými u náhradních matek respektive u náhradního mateřství.

Takže můj dotaz a současně poznámka - je to teď správná chvíle? Ráda se nechám poučit, byť je to v kontextu změny, kterou jsem sama navrhovala, tedy paní poslankyně Ožanová a já, v našem návrhu novely občanského zákoníku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan ministr Rakušan. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Rychlá reakce na paní poslankyni Válkovou. Názor Ministerstva vnitra je stejný, jako je váš právní úsudek o této věci. Je to druhé čtení, načítají se pozměňovací návrhy, nicméně ve třetím čtení k tomuto pozměňovacímu návrhu dám za Ministerstvo vnitra nesouhlasné stanovisko. Důvodem je, že stejná změna je obsahem poslaneckého návrhu zákona ve sněmovním tisku číslo 424. Negativní postoj k danému návrhu sdělilo i Ministerstvo spravedlnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A vracíme se do obecné rozpravy. A nyní je na řadě pan poslanec Králíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl představit svůj pozměňovací návrh, který jsem vložil do systému pod číslem 2760 spolu s mými kolegy Ivanou Mádlovou, Jiřím Havránkem, Eliškou Olšákovou, Davidem Šimkem a Michalem Zunou. Jedná se o to, že snoubenci mohou projevit vůli, že spolu vstupují do manželství i před poslanci nebo senátory.

Byl jsem často dotazován, zdali to nezpůsobí nějaké komplikace. I podle ankety ze včerejšího dne na serveru Novinky.cz se bude jednat o ojedinělé případy, kdy budeme požádáni o to, abychom oddávali, a v některých obvodech matričních tak mohli i pomoci, kde mají problémy s kapacitou oddávajících. Takže budou to výjimečné případy. Určitě nepřetížíme ty matriky a myslím, že každý poslanec v této Poslanecké sněmovně plně respektuje matriční obvody a paní matrikářku, která vládne tomu úřadu, a myslím, že se plně přizpůsobí jejím požadavkům, takže nepředpokládám ani žádné střety či nějaké masivní okupování různých radnic. Myslím, že to může být opravdu v některých obvodech i přínosné, můžeme tak vypomáhat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP