Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.10 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

A já bych chtěl na tomto místě i poděkovat kolegyni Báře Urbanové, která mi s tím velmi pomohla, a chtěl bych poděkovat i panu ministrovi, který nám dal kladné stanovisko, a věřím, že ho podpoříte i vy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a mám tu faktickou poznámku paní poslankyně Pastuchové. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem za tento pozměňovací návrh moc ráda. Myslím, že i mnoho z nás, protože i já jsem oddávající v zastupitelstvu, ale mám mnoho svých třeba kamarádů, kteří by chtěli ode mě oddat, ale protože mě váže můj region, tak nemůžu. Takže já za to děkuju a doufám, že to všichni podpoříme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Šimek v obecné rozpravě. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Šimek: Kolegyně a kolegové, já si dovolím předložit dva pozměňovací návrhy. Jsou to návrhy poslanců Davida Šimka, Elišky Olšákové, Rudolfa Salvetra, Martiny Ochodnické a Davida Pražáka. První tedy je nahrán jako sněmovní dokument číslo 3160. Řeší úpravu sazby některých správních poplatků, které souvisí s matriční agendou. Asi ty nejznámější a nejvíce - ti z vás, kteří se pohybujete na úřadech, tak které jsou asi nejvíce vnímané, je poplatek za svatbu mimo úřad. Tento poplatek navyšujeme. Stejně tak poplatek za ověření, vydání stejnopisu třeba rodného, oddacího listu, úmrtního listu a podobně. Zde hlavní důvod, co nás k tomu vede, je ten, že spousta lidí si třeba zavolá z Prahy do svého města, aby jim byl vydán tento stejnopis, a náklady na zaslání poštou a ten samotný formulář jsou v současné době dražší, než je vůbec ten samotný poplatek. Z toho důvodu navrhujeme tyto poplatky navýšit. Stejně tak jako poplatky za povolení změny příjmení či uzavření manželství mezi snoubenci nebo vstup do registrovaného partnerství. I tento poplatek navrhujeme navýšit.

Druhý pozměňovací návrh, který je nahrán pod číslem 3164 se stejnými předkladateli, se zabývá zavedením dvou nových správních poplatků. První poplatek řeší vydání vícejazyčného standardního formuláře. To také už dneska v podstatě matriční úřady dělají. Dělají překlady těchto formulářů. Dělaly to doposud zdarma, tak i toto bychom chtěli zpoplatnit částkou sto korun. A druhou záležitostí, která doposud byla zdarma a kterou bychom chtěli také zpoplatnit novým poplatkem, je poplatek za vydání osvědčení, že snoubenci splnili všechny požadavky pro uzavření církevního sňatku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní poprosím paní poslankyni Novákovou, která je přihlášená do obecné rozpravy. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já budu velmi krátká a to, co řeknu, bude v návaznosti na to, co říkala paní poslankyně Pošarová, i na to, co říkala paní poslankyně Válková. Podrobné zdůvodnění pozměňovacího návrhu 3163, jehož jsem spolupředkladatelkou, ale potom přednese paní poslankyně Bělohlávková.

Já bych jenom chtěla říct, proč jsme se rozhodli tento pozměňovací návrh vložit do systému a přihlásit se k němu. Jistě může zase padnout ta námitka, že to je přílepek. Týká se to totiž zase § 804, v němž jaksi navrhujeme, aby byla vypuštěna část věty, která hovoří o možnosti adopce a kde jako v jediném místě v našem právním řádu se hovoří o náhradním mateřství. Motivací našeho pozměňovacího návrhu je jednak to, že spolu se skupinou poslanců se náhradnímu mateřství nebo surogátnímu mateřství věnujeme, dnes je to už celý rok. Uspořádali jsme několik kulatých stolů, a i když pořadatelem té poslední akce byla paní poslankyně Válková a paní poslankyně Malá, tak řekla bych, že to bylo jedno z takových završení debaty týkající se tzv. surogátního mateřství.

Samozřejmě v tom dál chceme pokračovat, ale teď ještě, abych se vrátila k tomu, co nás k tomu pohnulo. Víme, že na Ministerstvu spravedlnosti existuje pracovní skupina a debatuje se o tom, jak regulovat, jak uchopit náhradní mateřství, surogátní mateřství. Vůbec nepopírám to, co říkala paní poslankyně Pošarová, že tam je - neříkám těsná, ale je tam určitá souvislost samozřejmě s debatou o proměně registrovaného partnerství na manželství atd. Jde nám o to, aby ten nový návrh opravdu vznikal takzvaně na zelené louce. To znamená, v právním řádu České republiky nic o náhradním mateřství nebude a bude tam prostor v případě návrhu regulace nebo zákazu. My nevíme. My chceme jenom připomenout, že jakákoliv regulace jaksi z našeho pohledu, a je to zcela jistě napříč politickým spektrem, bude mít velmi náročný úkol, a to je nám všem vyvrátit, že ta regulace, kterou my bychom případně přijali, nepřináší možnost násilí na ženách, a myslíme tím náhradní matky, a že nepřináší možnost násilí na dětech ještě v době před jejich narozením a že nestigmatizuje děti také po jejich narození a že zkrátka děti nemohou být předmětem obchodu. Pokud toto ta naše regulace, a byli bychom asi první v Evropě, kdo by vytvořil takovouto regulaci, ale já nepopírám, že to je možné, jenom dopředu se hlásím, jsem ráda, že mohu být spolupředkladatelkou tohoto pozměňovacího návrhu, a nepovažuji to prostě za přílepek. Občanský zákoník se prostě tímto tiskem otevírá také. Ano, my to jenom chceme připomínat a možná, nechci být ošklivá, chceme trošku zvýšit tlak na Ministerstvo spravedlnosti, aby se této problematice opravdu věnovali, protože v souvislosti s jinými věcmi je nutné, ať už dopadne třeba manželství pro všechny jakkoliv, my to musíme mít vyřešené. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Bělohlávková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte mi, abych se přihlásila k pozměňujícímu návrhu, který je nahrán pod číslem 3163, a je to pozměňovací návrh poslanců Romany Bělohlávkové, Niny Novákové, Pavly Golasowské, Šimona Hellera a Karla Hase. Tento pozměňovací návrh jsme se rozhodli podat na základě opravdu pečlivých a dlouhých konzultací a setkání s lidmi, kteří se pohybují v oblasti reprodukční medicíny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP