Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Já se omlouvám, že jsem odvedla tu pozornost, ale když tady slyším i takové ty pochybnosti, které se tady nesou, kdo to chce, jak to chce, odmítavé stanovisko ze strany Ministerstva spravedlnosti, ze strany ministra vnitra, tak tady Ministerstvo vnitra, tak si myslím, že je třeba rozlišovat. Ministerstvo vnitra na to trošku nárok podle mého názoru má s ohledem na ten věcný přílepek. Ministerstvo spravedlnosti se zatím k tomu tedy - v závorce jako opět - jednoznačně nepostavilo. A já neberu to, že teď se píše září 2023 a že možná na podzim 2024 něco budeme mít nebo nějaký věcný záměr. To je - není velká změna legislativní, to je velká spíše z hlediska toho věcného významu, ale legislativně to těžké není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Kasala a připraví se paní poslankyně Malá. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím bych reagoval na paní profesorku Válkovou. Já bych jenom popsal jednu situaci. Tím, že dělám na dětském oddělení a chodím na novorozenecké oddělení, tak v poslední době se opravdu množí situace taková - a tím bych chtěl upozornit na ten mezinárodní charakter těch problémů - že k nám přijede rodit cizinka, my se ptáme, jaké má zajištění a v zásadě ona nám odpovídá, že nemá ani dětského lékaře a že odjíždí do dvou, do tří týdnů do Německa, do Belgie, do zahraničí. Takže já jenom tím chci říct, že pokud budeme chtít postihovat ten organizovaný zločin, tak to není jenom jako na území naší republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další s faktickou poznámkou paní poslankyně Malá. Připraví se pan poslanec Brázdil. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se jen chtěla přimluvit, abychom toto téma otevřeli skutečně v jiném bodě, než je novela zákona o matrikách, protože je to skutečně tak široká a komplexní problematika, že by bylo fajn, abychom se tomu věnovali v samostatném bodu. A myslím si, že i v rámci našeho klubu a v rámci všech poslaneckých nebo stran zastoupených v Poslanecké sněmovně budou ty názory velmi různorodé. A mohli jsme to vidět už na tom semináři, který jsme spolu s paní kolegyní Válkovou uspořádali a kde jsme toto téma debatovali. A skutečně si myslím, že není vhodné teď dělat nějaké prudké pohyby a cokoliv kdekoliv škrtat. A bylo by moc fajn na tom nejdřív vést opravdu odbornou debatu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil a připraví se pan ministr Rakušan. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Tak já bych se vrátil k tomu zákonu. Mimochodem jsem slyšel k té své faktické, že tedy je možné, teď nově bude možné, aby rodiče - otec, matka - dali i své jméno dítěti - něco zdrobnělého, popřípadě zdomácnělého. Víte, ta tvořivost je všelijaká, to tady jsou jména od Sandokana po Vinnetoua a podobně. Já se ptám, jestli náhodou přece jenom by to nestálo za to nějaký - protože ono to vlastně bude na tom matrikáři - říct, jo, to ti zapíšu, anebo - to už je za hranou. A myslím, že to děcko za to nemůže, že zrovna ti rodiče teď si to - tak nějak jim to blesklo. Tak jestli přece jenom nějaká drobná regulace - já vím, za pár měsíců, pardon, let si to může to dítě samo změnit, to jméno. Ale přece jenom dřív to bylo myslím že nějaká česko-, tehdy Československá akademie věd to hlídala. Říkala, toto je pozitivní seznam. Myslím, že se to jmenovalo onomatopoie, ale nevím jestli přesně. A tam vlastně řekli, tak toto je jméno, ale toto už není jméno. Tak - ale vláda řekla, že to tak může být. Nevím, myslím si, že to je už, že to je někde za hranou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní požádám s faktickou poznámkou pana ministra Rakušana a připraví se paní poslankyně Bělohlávková. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak já bych chtěl oběma předřečníkům poděkovat, paní poslankyni Malé za přesně ten názor, který bych tady chtěl vyslovit já.

Popravdě řečeno jsem trochu překvapen jako předkladatel, kam se stočila ve druhém čtení debata zákona o matrikách. Já bych vám chtěl říci, že jsem čekal takovou plošnější diskusi ke krásnému návrhu pana kolegy Králíčka, že můžeme oddávat a budeme moci oddávat a podobně, ale nečekal jsem příliš, že se to dostane k tomuto vážnému tématu.

Já vám chci jako předkladatel říci, že máme v rámci Sněmovny velmi pracovitou a skutečně nadstranickou pracovní skupinu, která se tímto zabývá. Je to výsostné téma Ministerstva spravedlnosti. Samozřejmě jiné resorty k tomu budou dávat své připomínky. A nemyslím si, že je dobré zatěžovat celkem bezkonfliktní zákon, kde se dokonce i na mnoha pozměňovacích návrzích shodneme debatou o takto těžkém tématu. Prosím toto není meritorní obsah tohoto předkládaného návrhu. Já chápu, na co kolegyně upozorňovaly. Určitě se k tomu jako Ministerstvo vnitra vyjádříme. Chápu, že se jedná o obavu, že tady máme ojedinělý úkaz a tento pojem je používán v zákonech o matrikách. Chápu vaše vyjádření, ale nepovažuju za rozumné a šťastné se o tom tady teď bavit jako o základu tohoto zákona. Není to tak. Okomentovali jsme pozměňovací návrhy, ale poprosím všechny řečníky, vraťme se k tomu, o čem tento zákon skutečně je.

A pro pana kolegu - je to poznatek vycházející z praxe. Ten zájem o zápis takových jmen tady mnohokrát je. Já jsem byl učitelem v té éře, kdy asi uplynulo nějakých patnáct let od té doby, co pouštěli Angeliku, takže těch jsem učil spoustu. A ono se vždycky nějaké módní téma objeví. Ale já bych to opravdu na uvážení těch matrikářek nechal a nepodceňoval bych jejich úsudek. (Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Tak bohužel ta výzva nepadla na úrodnou půdu. Rostou nám tady faktické poznámky. Takže nyní poprosím paní poslankyni Bělohlávkovou a připraví se paní poslankyně Šebelová. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, to je život, zvláště život v Poslanecké sněmovně, že se objeví pozměňovací návrh, který nepřímo souvisí s projednávaným sněmovním tiskem. Zažila jsem to zde za ty dva roky mnohokráte a nebudu povídat přesně, o co šlo.

Děkuji, prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyni Malé, naprosto s ní souhlasím, ta diskuse musí být vedena opravdu široce, pečlivě a hluboce. Nicméně tím, že uklidíme náš právní řád, tak to rozhodně neznamená, že nechceme vést podrobnou, pečlivou a hlubokou diskusi. Opravdu tak, jak jsem to řekla předtím, je to první krůček na dlouhé, složité a těžké cestě. Přesto si stojím za tím, že bude velice žádoucí, když tento první malý krůček tato Poslanecká sněmovna udělá. A já věřím tomu, že tento pozměňovací návrh bude podpořen nadstranickými hlasy těch, kterým opravdu záleží na spravedlnosti ne v rámci PR vystoupení, ale v rámci lidskosti a humanity. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní požádám paní poslankyni Šebelovou a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji vám za slovo, paní předsedající. Já bych jenom jako členka zde již zmiňované pracovní skupiny se také chtěla vlastně přidat k poslankyni Táně Malé s tím, že si myslím, že tak zásadní etické otázky, kterou surogátní mateřství bezesporu je, je to velmi těžké téma, bychom neměli řešit v rámci jako přílepku zákona o matrikách, který se meritorně má věnovat něčemu jinému, byť beru, že jako nepřímo se samozřejmě dotýká. Ale prosím vás, uvědomte si to zásadní etické téma. A myslím si, že bychom k tomu takto měli přistupovat a neměli bychom jednou - smazáním jedné věty to jakoby vlastně sprovodit ze světa - tento problém. Ten problém tady je, zůstane a nepovažuji za správné, abychom to řešili v rámci tohoto zákona. Diskuze je k tomu velmi důležitá a potřebná a důkladná. Je to téma, které nepodceňujeme v tomto. Já - i když o mně víte, že jsem velmi liberální, tak v tomto tématu jsem velmi konzervativní. Ale nechte nás prosím tu debatu otevřít. Máme to tady od roku 2006 a nepodařilo se to nikomu vyřešit. Tak si myslím, že by nemělo to vlastně se takto šmahem smést se stolu během novely zákona o matrikách. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP