Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, paní poslankyně, nyní požádám paní poslankyni Peštovou a připraví se paní poslankyně Nováková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat asi na víc předřečníků. Souhlasím se svojí předřečnicí, ve své podstatě mi vzala to, co jsem chtěla říct, že formou přílepků by se to nemělo řešit a měla by opravdu ta diskuze tady proběhnout, protože tady asi se bude trošičku, možná víc štěpit Poslanecká sněmovna a je lepší si to vyříkat, než si to tady říkat na plénu.

Potom panu ministrovi, prostřednictvím... vlastně můžu napřímo. Těch Angelik, to byly mé spolužačky, tak si myslím, že moc jste jich neučil, ale dobře, to byla taková ta éra těch Angelik, ano, máte pravdu. A je pravda, že zase ke svému kolegovi Brázdilovi, prostřednictvím paní předsedající, já bych tedy moc se tady nepřimlouvala za ta typická česká jména, protože já... tu éru jsme si zažili a nebýt tvrdohlavosti mého otce, tak jsem se v životě nejmenovala Berenika.

Takže opravdu, já rozumím tomu, že pytel se potom roztrhl a ta jména jsou šílená, a věřím tomu, že dítě, když se jmenuje Sandokan... a prožívat takhle život do osmnácti, než si bude moct změnit jméno, je strašné. Tomu rozumím a těch jmen je tedy hrozně a občas i je to úsměvné, ale nevím, jestli se tam dá regulovat, asi ne. V každém případě přimlouvala bych se spíš u rodičů, aby přestali... méně koukat na televizní novely a spíše koukali na ta jména, která jsou běžná. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní požádám paní poslankyni Novákovou a připraví se paní poslankyně Adámková, všechno faktické poznámky. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jedna věta k paní poslankyni Šebelové - nikdo z nás tady neřekl, že tímto návrhem je to vyřešeno. To k surogátnímu mateřství. Ale já bych si dovolila poděkovat Ministerstvu vnitra za to, že při předložení návrhu o matrikách se nechalo inspirovat návrhem KDU-ČSL, který chce upravit řadu věcí v zákoně o registrovaném partnerství. A jsme rádi, že ten jeden krok byl učiněn, a to, že páry mohou uzavírat registrované partnerství už všude, že tedy nemusí nikam daleko cestovat. Za to bych chtěla poděkovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Taky děkuji za dodržení času a nyní poslední faktická poznámka, paní poslankyně Adámková, zatím poslední. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, přeji vám krásný den. Dovolte mi jenom několik vět k surogátnímu mateřství, což je záležitost, která... dle mého názoru tady není dostatečný prostor, abychom ji projednali, nicméně jsem do ní zavzata po dobu již 21 let, protože první lidé, kteří se tím zabývali, byli v jižních Čechách a já jsem tam v té době byla přednostou katedry, tak to prostě tak na mě spadlo.

Musím říci, že právní věci nerozumím, to ať si řeší právníci, tam je jistě mnoho kliček, ale jsou tam zdravotní problémy, které jsme již viděli - a řeknu vám, co se stalo - proto je potřeba o tom hovořit. Trápí to mnoho lidí, dokonce existuje taková věta, která se traduje v jižních Čechách, že lidé, kteří chtějí děti, udělají všechno. A já tomu věřím. Takže prosím pěkně, abychom opravdu projednali všechno.

A případ, který se stal. Matka, která donosila dítě, se rozhodla v průběhu toho těhotenství, které bylo poměrně těžké, ona měla milion problémů, které ale tedy dovedla k zdárnému porodu, že prostě dítě je její. Měla pravdu. Nastalo z toho velmi obtížné soudní jednání, které tedy konce se nedobralo, jak se pak dohodli nějak mimosoudně, již nevím, nebyla jsem součástí toho jednání. Ale jde jenom o to, abychom nezapomněli, že i toto se může stát.

A druhý případ, který se také stal. Narodilo se dítě s mírným postižením, ovšem objednavatelé, v tomto případě nemohu říkat rodiče, protože to mi nejde tedy z úst, si objednali dokonalý výrobek a odmítli, že tedy toto dítě není jejich. Prosím, toto jsou věci z praxe, nejsou radostné, nejsou dobré, ale medicína není jenom o dobrých věcech, je to někdy veselé povídání o smutných věcech. Věnujme tomu velkou pozornost, trápí to velké množství lidí, ale tady asi na to úplně prostor není. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Stále jsme v obecné rozpravě. Nikoho dalšího do obecné rozpravy již nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, připomínám, že pozměňovací návrhy a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny, a jako první do podrobné rozpravy mám přihlášenou paní poslankyni Olšákovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Ještě jednou dobrý den. Já bych se ráda tady v podrobné rozpravě vyjádřila k pozměňovacímu návrhu, který byl nahrán do systému pod sněmovním dokumentem 3137, který jsem podrobně představila v předchozí rozpravě a týká se v podstatě možnosti uzavírání manželství bez přítomnosti matrikáře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále do podrobné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Fischerová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Vážení kolegové, ráda bych se tímto přihlásila k pozměňovacímu návrhu nahranému v systému pod číslem 2729, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Jedná se o možnost zvolit pro děti kombinované příjmení rodičů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní požádám paní poslankyni Pošarovou. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 3008 a důvodová zpráva je u toho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní poprosím pana poslance Králíčka. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se po dnešní debatě zeptám rodičů, kdy, čím se inspirovali, jakým seriálem při mém jménu, zřejmě asi něco s Redfordem, ale to jen tak spíš... (Smích v sále.) Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 2760, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní požádám pana poslance Šimka. Prosím.

 

Poslanec David Šimek: Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu 3160, týkající se změny sazeb některých správních poplatků za agendu matrik a ověřování, a k druhému pozměňovacímu návrhu, který je nahraný pod číslem 3164, týkající se zavedení nových správních poplatků v oblasti agendy matrik a ověřování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A poslední v podrobné rozpravě je přihlášena paní poslankyně Bělohlávková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Vážená paní předsedající, hlásím se tímto k pozměňovacímu návrhu číslo 3163, který jsem odůvodnila, podrobné odůvodnění je nahráno v systému a jedná se o vypuštění věty z občanského zákoníku, § 804, to neplatí v případě náhradního manželství. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nikoho dalšího do podrobné rozpravy již neeviduji, končím tedy podrobnou rozpravu.

Zeptám se na zájem o závěrečná slova - není tomu tak.

Žádný návrh hlasovatelný ve druhém čtení nepadl, končím tedy druhé čtení tohoto návrhu.

Než otevřu bod 13, pan ministr je vzorný (Ministr Stanjura je připraven u pultíku.), ale pane ministře, z množí se nám tady omluvy, tak je načtu, jestli dovolíte, rychle. Omlouvá se pan poslanec Kott od 10.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Malá od 13 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Nacher od 12 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Okamura Hayato celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Pražák od 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Richter od 12 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Wenzl Milan od 12.30 z pracovních důvodů.

 

Nyní se tedy dostáváme k bodu

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 374/2015 Sb.,
o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 435/ - druhé čtení

A již je za navrhovatele připraven pan ministr financí Zbyněk Stanjura, kterému tímto dávám slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Je to další implementační zákon. V tomto případě implementujeme nařízení Evropské unie upravující obezřetný přístup ke globálním, systémově významným institucím a metody nepřímého upisování nástrojů způsobilých pro splnění minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky. Je to velmi krátká novela ryze implementačního charakteru. Implementujeme dvě směrnice. Nejprve to nařízení 575/2013, které se mění, to je CRR, Capital requirements regulation, a směrnice 2014/59 BRRD, Bank Recovery and Resolution Directive. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP