Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.00 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak tento sněmovní tisk byl projednán na dvacáté šesté schůzi 30. srpna a výbor pro zdravotnictví přijal toto usnesení:

"Po úvodním slovu vrchního ředitele pro legislativu a právo JUDr. Radka Policara, zpravodajské zprávě poslankyně Mgr. Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 374 z roku 2011/Sb., o zdravotnické záchranné službě, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 442;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, poslankyni Pastuchovou, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky popřípadě navrhla i další nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

III. pověřuje zpravodajku výboru, poslankyni Pastuchovou, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny."

Na výboru pro zdravotnictví nebyl podán žádný pozměňující návrh, tudíž zatím nemám co komentovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám jako první přihlášenou paní poslankyni Maříkovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Hnutí SPD určitě ve třetím čtení tuto novelu podpoří, protože jak řekl i pan ministr, ona jenom doplňuje ustanovení o financování Letecké záchranné služby. Já jen doufám, že se letecké záchranné služby dočkáme také v Karlovarském kraji. Pan ministr slibuje, že by to mohlo být příští rok a provozovat by ji mohla Armáda České republiky. Jen co mě trošku děsí, že přípravy jsou v režii vedení Karlovarského kraje a doufám, že to nedopadne vzhledem k jejich liknavosti, jako to bylo s komplexním onkologickým centrem, které opět nebudeme mít a budeme si muset na něj několik let počkat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde faktickou poznámku pana poslance Brázdila. Pane poslanče, prosím. A připraví se paní ministryně Černochová.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já bych jenom k tomu chtěl, ptali se kolegové, k čemu to je? Na co to vlastně takový program je? Velmi jednoduše, při návratu, dejme tomu helikoptéry ze sekundáru dovezete někoho z Olomouce do Prahy a vracíte se domů a náhle se stane něco na dálnici. No tak ten kraj, který vlastně řídí tu oblast, ten svůj kraj, tak vlastně bude mít povědomí. Aha, tady teď má minutu do přistání by tam mohla být helikoptéra z jiného kraje a vlastně to využije. Nebo v případě výskytu hromadného neštěstí koordinace někde mezi jednotlivými kraji. A ten program umožní vidět ty helikoptéry a vlastně finance tentokrát půjdou nebo jdou z Ministerstva. Já jsem za to rád. Určitě to přispěje k integraci záchranky do jednoho celku státní záchranné služby. Třeba se to jednou povede tak, jak to mají hasiči a policajti, takže za mě dobré.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní poprosím s faktickou poznámkou paní ministryni Černochovou a připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Já bych ráda uvedla na pravou míru to, co tady teď zaznělo, že by snad armáda měla plnit úkoly v Karlovarském kraji. Nic takového není pravda a nic takového nebylo s armádou a s Ministerstvem obrany ani vyjednáno, ani projednáno. V tuto chvíli armáda plní svoje úkoly na letišti v Líních v rámci záchranné služby. Smlouvu tam máme do roku 2028, což také je období, které odpovídá životnímu cyklu vrtulníků Sokol, které pro tyto účely využívají, a nic dalšího v tomto regionu plánované není. Pokud bychom museli opouštět Líně, tak musíme najít jinou základnu, kde ale budeme do roku 2028 moci provozovat ty stávající vrtulníky. Rozhodně armáda nemůže být na vícero místech.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou poznámkou, paní poslankyně Mádlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Dobré odpoledne, děkuji za slovo. Já bych chtěla jenom doplnit a apelovat na pana ministra jako poslankyně za Plzeňský kraj, aby se nestalo, že letecká záchranná služba v Plzeňském kraji nebude tak, jak se o tom mluví, spekuluje a podobně. Tak já jenom doufám, že v Plzeňském kraji letecká záchranná služba zůstane. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hodně povolaných, málo vyvolených. Děkuji, paní předsedkyně. Tak letecká záchranná služba byla v České republice a kolegové, kteří jsou záchranáři, jsou tady dva, to potvrdí, zajišťována soukromníky. Pak nastoupila jedna vláda, byla to moudrá vláda, rozhodla se soukromníky zlikvidovat a zcentralizovat leteckou záchrannou službu tak, že to bude státní letecká záchranná služba. Ten člověk by měl skončit na psychiatrické léčebně, co to vymyslel, na tom se shodnou všichni záchranáři. Výsledek byl, že se bohužel jeden z těch tří soukromníků tak naštval, že opustil Českou republiku a už se do ní nevrátí. Tím pádem hledala a vy si to možná vzpomenete v předminulém a minulém volebním období vláda a jednotliví ministři zoufale nějaké řešení. Takže část stanic obsahují dva soukromé subjekty, pak jednu policie a jednu armáda.

Problém je - to paní ministryně jistě potvrdí - že vrtulníky armády mají nějakou životnost, to znamená, oddělme dobu, po kterou jsou schopny vrtulníky armády létat a posádky těchto vrtulníků, kteří ale pak zajišťují tu záchranářskou činnost. A domnívám se, že armáda, já nemohu mluvit za armádu, ale jednání se zúčastnili Ministerstvem obrany nominovaní zástupci, tak, jak já to vnímám, tak má zájem, aby jejich odborníci se dále zúčastňovali i v dalších letech letů, respektive byli v osádkách těch vrtulníků. Ale pokud to správně chápu, není ani technicky možné, aby dál provozovala vrtulníky.

Pak máme druhou věc a ta se týká koncepce letecké záchranné služby, kdy pracuje na ministerstvu tým, v kterém je mimo jiné pan poslanec Mašek. Můžete se ho z první dobré zeptat, jistě vám to řekne, který plánuje, co bude právě po roce 2027, respektive 2028, jak bude dál nastavena smlouva. Protože koupit ten vrtulník není levná záležitost pro ty soukromníky. Vyškolit piloty není jednoduchá záležitost. A opravdu Karlovarský kraj má dlouholetý problém a ten problém jsou hranice s Německem, kdy dolet těch vrtulníků se není schopen dostat až úplně na ty hranice, což v některých případech komplikuje jednání s bavorskou stranou, co se týče spolupráce. Proto, pokud mám správné informace z té komise, já se toho jednání neúčastním, to je odborná komise, odborná skupina, kterou koordinuje paní ředitelka Škampová, tak ten konsenzus tam je, že je nutné, aby létala letecká záchranná služba i z Karlovarského kraje, kde jsem byl ujištěn, že je vytipováno letiště. Jednal jsem se zástupci kraje, s radním pro zdravotnictví, tuším, a je otázka, kdo na tom letišti bude zajišťovat vrtulníky, tedy který subjekt bude provozovat vrtulníky a který subjekt bude zajišťovat posádku. A to je věc, o které se musí diskutovat.

A pak je Plzeňský kraj. Plzeňský kraj je velmi jednoduchý z mého pohledu, tam zajišťuje leteckou záchrannou službu Armáda České republiky. Já s ní mám smlouvu, ta smlouva je podepsaná, tuším, do roku 2028. Paní ministryně to jistě potvrdí. A bude naplněna. Dál vcelku nemám, co bych v Plzeňském kraji řešil. Mám řádně jako ministr zdravotnictví, Ministerstvo zdravotnictví podepsanou smlouvu s obranou, a pokud by, a z kterého letiště, z kterého místa bude armáda létat tak, aby ta smlouva byla naplněna, je samozřejmě zcela a pouze v gesci a v rozhodování armády. Do toho já absolutně nemůžu ani nechci zasahovat, navíc nejsem odborník přes vrtulníky, abych dokázal posoudit, odkud je to dobré nebo špatné. Takže tady ta situace je taky velmi jednoduchá, velmi průhledná a zase v ní není absolutně žádný problém.

Co se týče Karlovarského kraje, já bych chtěl, aby to letiště bylo připraveno během letošního, respektive příštího roku, abychom mohli začít plánovat to, že tam opravdu začnou vrtulníky létat. Jaký subjekt je bude provozovat, je jiná otázka. Tam je potřeba to všechno včlenit do té smlouvy o letecké záchranné službě, která nás čeká a která musí být konsenzuální a bezesporu se nebudeme vracet k tomu, že by byla státní letecká záchranná služba a stát jaksi nakupoval vrtulníky, jak měli někteří z mých předchůdců představu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP