Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené kolegyně a kolegové, je 14.30 hodin. Budeme pokračovat. Dalším bodem našeho pořadu jsou ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády.

 

156.
Ústní interpelace

Dnes bylo za účasti ověřovatelky vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 hodin do 16 hodin, na ostatní členy vlády pak od 16 hodin do 18 hodin.

Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Nyní dávám slovo poslankyni Karle Maříkové, která byla vylosována na prvním místě, aby přednesla ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu a připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Vážený pane premiére, včera jsem věnovala 45 minut vašemu projevu, který proběhl na konferenci Česko na křižovatce, kde jste představil vaši vizi pro Českou republiku, kdy chcete, aby se naše země stala hlavní křižovatkou Evropy do deseti let. Projev to byl plný naděje a filozofie. Souhlasím, že málo využíváme svůj potenciál a chováme se málo sebevědomě. Přibližně však po dvaceti minutách, když jsem si dělala poznámky, se mi začala zadrhávat tužka, a to ve chvíli, když jste hovořil o tom, jak jste bojovali za odpor proti emisní normě 7, která je ovšem stále ve stejné podobě, když jste se zmínil o tom, jak chcete vybudovat moderní stát s efektivní a štíhlou státní správou, že byste si přál, abychom v roce 2030 museli potkat jen jednoho jediného úředníka, a to toho, který v patnácti člověku vystaví elektronickou identitu a vše už si pak bude moci každý zařídit sám.

Štíhlý stát jste však sliboval už i před volbami, ale skutek utek´. Vláda s úsporným balíčkem nenápadně schválila i návrhy úpravy počtu pracovních míst ve státní správě, které vzrostou přibližně o 160. Někde sice míst ubude, na naprosté většině úřadů se ale má nabírat a náklady na platy tam mají vzrůst o desítky milionů korun. Nemluvím o třech nepotřebných ministerstvech.

Když jste hovořil o tom, jak do deseti let chcete dobudovat základní dálniční síť nebo jak chcete vybudovat vysokorychlostní trať, tak už mi tam chyběly jen létající talíře. Člověk by tomu věřil, kdyby neviděl realitu, že silnice máme jak ementál a dálnice například do Karlových Varů se tímto hlemýždím tempem asi nikdy nedočkáme.

Má jediná otázka tedy je, kdy konečně začnete plnit své vize. Už dva roky vládnete. Do konce volebního období vám zbývají dva roky. Máte důvěru dvou procent občanů. Naděje, že budete moci své vize plnit další volební období, nejsou příliš vysoké. Tak se ptám, kdy už začnete pracovat na tom, aby se Česká republika stala tou křižovatkou Evropy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Slovo má předseda vlády Petr Fiala. Pane předsedo, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já jsem rád, že máme možnost tady být na prvních poprázdninových interpelacích a že mohu odpovídat na konkrétní otázky a připomínky.

Paní poslankyně nazvala svou interpelaci utopie. Já chci jenom připomenout, že utopie je nějaká představa o ideální lidské společnosti, obci nebo státu a širší význam toho slova obsahuje něco, co je žádoucí, ale neuskutečněné a možná nedosažitelné. Já se o nic takového nesnažím, ani jsem žádnou takovou představu utopie a utopické společnosti nenabídl, ani takovou ambici vytvářet tady nějakou utopii nemám.

Naopak se snažím, aby dobře fungovala Česká republika, protože tomu tak v posledních deseti letech určitě nebylo. Na tuto dobu stagnace dnes doplácíme. Tak jsem také nabídl desetiletou vizi, střednědobou vizi, která obsahuje konkrétní cestu k tomu, jak můžeme problémy, které Česká republika má, zlepšit, jak se můžeme stát křižovatkou Evropy a jak můžeme být skutečně jednou z nejúspěšnějších zemí.

My jsme se během těch posledních necelých dvou let museli zabývat řadou krizí, které se tady objevily ať už následkem působení předcházejících vlád nebo velmi významně také v důsledku toho, co se dělo ve světě a kolem nás. A to bych chtěl tady připomenout, naše vláda se úspěšně vyrovnala s poslední covidovou vlnou bez plošných lockdownů, bez omezování práv občanů, vyrovnali jsme se s energetickou krizí, zajistili jsme dostatek energií pro naše občany a firmy. Jenom si vzpomeňte, jak i tady na půdě Poslanecké sněmovny se mluvilo o tom, že nebude čím topit, že firmy zkrachují, že energie nebude. Naše vláda dokázala toto všechno zvládnout a dnes nemáme po této stránce žádné aktuální starosti.

Zvládli jsme i ceny energií. K tomu se určitě ještě dostaneme.

Vyrovnali jsme se s největším přílivem uprchlíků v novodobých dějinách a dokázali jsme řadu lidí, kteří k nám utekli z Ukrajiny, aby si zachránili svůj život, dostat na náš pracovní trh.

Zvládli jsme evropské předsednictví v Evropské unii a dokázali jsme i v těžkých chvílích udržet jednotu Evropské unie.

A tak bych mohl pokračovat. Těch úspěchů je celá řada a to, jak jsme zvládli krize, mluví samo za sebe. A nyní je čas na to, abychom se věnovali budoucnosti. Proto jsem také představil vizi na příštích deset let a popsal, co musí Česká republika dělat, aby byla úspěšná. Jsem rád, že jste tu vizi poslouchala, že se vám její části líbily a že vlastně vyjadřujete jenom netrpělivost nad tím, že už to není rychleji realizováno. Té netrpělivosti rozumím a uvítám každého, kdo se bude chtít na tom nějakým způsobem podílet.

Ta vize má čtyři pilíře - sebevědomá země, štíhlý a efektivní stát, smysluplné vzdělávání, strategické investice. V rámci těch strategických investic potom šest konkrétních oblasti - dopravní infrastruktura, energetická bezpečnost, jaderná energetika, lithium, čipy, polovodiče a orientace na umělou inteligenci a další trendy. Pokud se nám tyto věci, tyto strategické projekty, podaří uskutečnit, pokud budeme skutečně pracovat na těch čtyřech pilířích, jak jsem je tady jmenoval, tak se můžeme posunout dál. Není to projekt na jedno volební období ani ne na jedno a půl volebního období, je to vize, projekt, na deset let. A jak říkám, chtěl bych, aby se to stalo v širší společnosti sdílenou představou, abychom podle toho jednali.

Vy jste zmínila jednu oblast, nebo jste zmínila víc kritických oblastí. Jedno, co jste řekla, byl efektivní stát. Já tady sdílím vaši netrpělivost. V některých oblastech se nám už daří ten stát zeštíhlit, zefektivnit. Vyplácení loňského mimořádného příspěvku na děti bylo automatické, probíhalo to digitalizovanou formou, v dopravě žádost o řidičský průkaz, výrazné zjednodušení přes Portál občana a tak dále. Těch příkladů bych mohl uvádět víc, ale souhlasím s vámi, že máme ještě hodně před sebou, a proto jsem o tom mluvil a budeme na tom v příštích měsících a letech pracovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji předsedovi vlády. Táži se paní poslankyně, chce-li položit předsedovi vlády doplňující otázku. Ano, takže prosím, vaše jedna minuta.

 

Poslankyně Karla Maříková: Pane premiére, když vidím, jakou rychlostí vaše vláda pracuje, tak ty vaše vize nejste schopni zvládnout ani za tři volební období. Nejste schopni ani vyrovnat rozpočet. Slibovali jste schodek 210 miliard, pak to bylo na tiskovce 252, pan Michálek v televizi hovořil dokonce o 270 miliardách. Nevím, z čeho chcete financovat ty tisíce projektů, o kterých jste tam hovořil, co jste je posbírali. Tak pokud chcete začít, tak co začít třeba s dálnicí do Karlových varů? Jsme nejmenším a velmi opomíjeným krajem. A myslím si, že tady by bylo dobré předvést, že už začínáte s těmi vašimi vizemi a bylo by dobré ji už dostavět.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Doplňující odpověď předsedy vlády. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP