Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.00 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale to, že se nějaká informace napíše a pak se ověří a ukáže se, že to třeba není pravda, to přece neznamená, že to médium, které to udělá, je dezinformační. Nic takového jsem neříkal. Ale ukazoval jsem vám na jednom konkrétním příkladě, který máme doložený, a kde už je ta historie celého toho případu známá, jak mohou být takovéto titulky zavádějící. Já si samozřejmě nepamatuji všechny ty věci, které jste tady zmiňoval. Ale nepochybuji o tom, že všechny jsou vysvětlitelné a můžeme vám doložit, že se chováme jako stát hospodárně. Vy jste mně položil otázky o tom, jestli šetříme, jestli jsme efektivní, mluvil jste o tom, jak tady přibývá agend a úředníků. Já vám na konkrétních věcech myslím přesvědčivě dokládám, že to tak není a že naopak poprvé po hrozně dlouhé době je tu vláda, která se opravdu chová efektivně a myslí na to, aby stát šel v efektivitě příkladem. Ano, tak můžeme se bavit o konkrétních výdajích. Můžeme se bavit třeba o - to jste možná také zmiňoval, nevím - o tom, kolik stojí nějaké zahraniční cesty, kolik se platí za letadla. Ale tam je potřeba vždycky u toho prostě srovnat i ten přínos. To, že prostě diplomacie má nějaké náklady, když vezmete podnikatelskou delegaci, tak se tam mohou uzavřít kontrakty za stamiliony i miliardy korun a že ten efekt toho je prostě dobrý. Bavme se klidně o tom, kde je možné ušetřit a kde je možné se chovat hospodárněji, ale prosím nezpochybňujme základní věci, které prostě každý stát, každá společnost, každá vláda musí zajistit, aby stát fungoval, aby skutečně sloužila ve prospěch občanů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Nyní poprosím pana poslance Sílu, který by vylosován jako čtvrtý, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, dovolte, abych vás interpelovat ohledně, jak vy říkáte, obecné spravedlnosti u snížení valorizace důchodů. Cituji: Cítili jsme nutnost sáhnout do tohoto mechanismu valorizací i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna. Proč jste v tom případě dovolil nárůst platů ústavních činitelů, proč jste sliboval, že se nebude sahat na penze a nebude se zvyšovat věková hranice odchodu do důchodu? Proč jste sliboval, že nebudete zvyšovat daně z domků, které si důchodci postavili vlastníma rukama z již zdaněného stavebního materiálu? A to všechno přitom, že jste musel vědět, že dramatický nárůst výdajů na Ukrajinu rozpočet neunese. S odůvodněním "zákon je zákon" byly zvýšeny platy úředníkům a státním činitelům. S odůvodněním "zákon je zákon". Tak co se dá dělat. Jeden se musí dodržovat a jeden bohužel ne. Vysvětlování neudržitelnosti postupu vlády jste přehodil na ministra Jurečku, který cudně pomlčel, že nedodržení platného zákona o zvýšení důchodů se vlastně rovné jeho snížení. Snad počítáte se stařeckou demencí důchodců, kteří vám ještě věří. Zavedli jste toto nehumánní opatření proti nejzranitelnějším českým občanům, kteří nemají možnost si přivydělat jiným způsobem. Moje otázka zní: Proč, když jste tak razantně snížili valorizaci jediných příjmů důchodců, jste přitom nechali netknutou valorizaci takzvaných církevních restitucí? Do řádných parlamentní voleb je ještě daleko a vy asi počítáte s tím, že lidé na tyto levárny zapomenou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji a slovo dostane pan premiér na svoji odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já jsem oceňoval, jak, a to opravdu myslím bez jakékoliv ironie nebo podtextu, jak pan poslanec Síla vystupoval věcně v té interpelaci dopolední, která se týkala nedostatku léků. Teď se mi zdá, že ta věcnost ho trošku opustila. Ale pokusím se na ty věci reagovat tak, jak je řekl. Jenom chci uvést na pravou míru jednu věc. My jsme nezvyšovali platy úředníků. Platy úředníků nerostou a celkový objem mezd ve státní správě naopak poklesne o ta dvě procenta, tak jak jsme to oznámili a jak to také dodržíme. Jiný problém jsou platy ústavních činitelů, které jsou skutečně stanoveny zákonem. To se zdaleka netýká jenom politiků, kteří několikrát všemi hlasy souhlasili se zmrazením nebo i se snížením, ale týká se to i soudců, státních zástupců a dalších. Ten problém je mnohem komplexnější. Já nicméně chci znovu zdůraznit, že samozřejmě jsme si vědomi toho, že pokud máme zaplatit všechny ty náklady, které jsou spojeny s požadavky na důchodový systém, tak musíme udělat potřebné změny a potřebné reformy tak, abychom financování důchodového systému udrželi pro ty, kteří jsou dnes už v seniorském věku, ale abychom také zajistili důstojné penze pro ty, kteří teprve do seniorského věku přijdou. A jsme si ale také dobře vědomi toho, že musí existovat mezigenerační solidarita, že zase nelze jenom úplně se soustředit na valorizace důchodů a zapomenout na jiné sociální skupiny, jako jsou třeba rodiče s dětmi.

Chci připomenout, že - a současně a to je důležité, nesmíme stavět, nesmíme stavět jednotlivé profesní, sociální, věkové skupiny proti sobě. Naopak musíme najít tu cestu, která bude znamenat pro všechny důstojný a dobrý život. Souhlasím s vámi, pane poslanče Sílo, prostřednictvím pana předsedajícího, že senioři jsou tou sociální skupinou, která si sama pomoci nemůže, kde si zaslouží to, aby měli důstojnou penzi a potřebují v této věci pomoc od státu. Chci připomenout, že v červnu 2023 se průměrný důchod zvýšil o 750 korun a průměrný důchod v České republice poprvé překročil 20 tisíc korun. Za naší vlády důchody narostly průměrně o 5 240 korun a dosáhl průměrný důchod poměru 50 procent hrubé měsíční mzdy. To tu ještě nikdy nebylo, nebo v posledních 15 letech to tu nebylo, a to je jeden z velmi podstatných a i mezinárodně respektovaných ukazatelů toho, jak to s těmi důchody vlastně. Přes 70 procent důchodců pobírá penzi ve výši zhruba mezi 18 a 26 tisíci korunami. K tomu přispěla i trojitá valorizace důchodů v minulém roce a nejvyšší růst důchodů vedl ke schodku důchodového systému pojištění ve výši 17 miliard korun, což je zase ta druhá stránka té věci, na kterou musíme také myslet. A když říkám 17 miliard, tak kdybychom neudělali nic, tak bychom se už ve 40. letech dostali ke stamiliardovým deficitům důchodového systému. To by nikdo nemohl a nedokázal zaplatit a celý ten systém by nebyl udržitelný. A to jako zodpovědná vláda nechceme a chceme, aby tady důchody byly pro všechny občany i do budoucna. Tím, co děláme, i tou novelou, odvracíme v podstatě náraz do zdi. Je za pět minut dvanáct a to vám potvrdí všichni ekonomové, všichni významní ekonomové, kteří se touto věcí zabývají. My o penzijní reformě nemluvíme, jak to bylo v minulosti zvykem, my ji děláme. A to je důležité. Průměrný starobní důchod v lednu 2024 dosáhne 20 694 korun. Do lednové valorizace se promítne nad rámec inflace také třetina růstu reálných mezd a lednová valorizace jenom pro představu bude znamenat i v této podobě výdaje státního rozpočtu přes 12 miliard korun. Taková jsou čísla... (Předsedající: Čas, pane premiére.) ...a taková je realita.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Má zájem pan poslanec o dodatečnou otázku? Ano. Jinak poprosím ostatní poslance a poslankyně, aby se pokud možno ztišili, nebo přenesli své rozhovory mimo sál. Tak, pane poslanče, vaše doplňující otázka. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP