Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

U DPH celkově se předpokládá, že se výběr nebo to, co budeme vybírat od občanů, bude nižší. Takže není možné, aby se stalo to, co vy říkáte, že by kvůli DPH se lidem celkově věci zdražily.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane premiére. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Ano, má. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za odpověď, pane premiére. Vy jste tady na plénu Sněmovny nedávno uvedl, že obě opoziční strany nechtějí konsolidovat veřejné finance, a já jsem na vás ihned reagoval s tím, že hnutí SPD je pro konsolidaci veřejných financí, ale navrhujeme to dělat úplně jinak. V zásadě odmítáme navrhované zvyšování daní českým občanům a firmám. Opakovaně navrhujeme zdanění dividend pro zahraniční vlastníky tuzemských korporací, kde odchází desítky miliard korun, a máme to předloženo i jako změnu zákona. Chceme, abyste přehodnotili armádní zakázky, jelikož odmítáme více než stomiliardový nákup amerických stíhaček F-35. Dále navrhujeme seškrtat rozpočtové výdaje státu, je třeba zrušit tři nepotřebná ministerská místa, zrušit podporu solárním baronům, zrušit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, kteří mohou pracovat, ale práce se štítí, zrušit financování neziskovek s politickým programem, zrušit nepotřebnou inkluzi ve školství a tak bych mohl pokračovat. Takže nakonec mám otázku - co říkáte na tyto naše návrhy?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Odpoví pan premiér.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Kdybyste to s tím zlepšováním nebo ozdravováním veřejných financí mysleli tak vážně, tak nás přesvědčujete o kvalitě svých návrhů a předkládáte je jako pozměňovací návrhy, což asi také děláte, ale neblokujete jednání Poslanecké sněmovny ve věci ozdravného balíčku, což tady prokazatelně děláte. To moc nesvědčí o zájmu o ozdravení veřejných financí a o tom, že si uvědomujete opravdu, jaký to je problém, jakému problému čelíme, jaký jsme tady zdědili, a že si s tím skutečně musíme poradit.

Jak jsem říkal, my jsme se snažili najít vyvážený kompromis mezi požadavky na ozdravení státního rozpočtu, snížení výdajů, určité zvýšení příjmů v poměru dvě třetiny výdajů, třetina příjmů a kompromisy v tom, aby to skutečně nezasáhlo významně žádnou sociální, profesní skupinu, malé podnikatele, občany, zranitelné skupiny, a tu vyváženost jsme tam hledali. Myslím si, že když se na ten konsolidační balíček podíváte jako na celek, tak je jasné, že se nám takovou podobu toho návrhu skutečně podařilo najít.

A já bych tady do toho nemíchal další otázky, o kterých určitě můžeme diskutovat, a to jsou třeba dvě procenta výdajů na obranu. Ty jsou schváleny zákonem, je to věc, která, myslím si, že je naprosto nutná a správná z hlediska zajištění bezpečnosti a obrany České republiky. Když budeme dávat dvě procenta na obranu, tak pořád budeme patřit ke státům i v rámci Severoatlantické aliance, které dávají zvlášť spíše méně, ale je to věc, ke které jsme se zavázali sami našim rozhodnutím (Předsedající: Čas, pane premiére.), je to věc, která je správná a je to věc, kterou musíme dobře naplnit, modernizaci naší armády, a bude i ve prospěch českých firem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní dám slovo panu poslanci Ferancovi, který byl vylosován jako šestý, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády Petra Fialu. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, k interpelaci mě vedlo vaše vystoupení koncem srpna na Zemi živitelce, kde jste se vyjadřoval k ziskům potravinářských firem. Když to shrnu, možná je to trošku parafráze z tisku, tak jste se vyjadřoval ve smyslu: firmy z koncernu Agrofert mají nepřiměřené zisky, potravinářské firmy mají opravdu vysoké zisky. Předpokládám, že jste vycházel z toho. To, co se psalo tehdy v článcích všude, té firmě vzrostl zisk o 120 %, další o 150, další o 160 %.

Ale asi se shodneme, že meziroční změna není úplně správné porovnání, protože pokud budu mít firmu, která měla v roce 2021 zisk nula a 2022 měla zisk milion, tak o kolik zvýšila zisk? O 100 milionů %, což je, zdá se to obrovské číslo. Takže asi souhlasíte s tím, že lepší porovnání je takzvaná ziskovost, to znamená, poměr čistý zisk proti tržbám té firmy v daném roce. To vyjadřuje líp, to.

A já jsem si procházel účetní závěrky firem potravinářských nejenom z Agrofertu, i dalších, a dospěl jsem závěru, že tam je ziskovost 1,5 až - myslím - 4,8 %. Tak se vás chci zeptat, jestli skutečně si myslíte, že ziskovost až 4,8 % je vysoký zisk, respektive jestli se jedná o nepřiměřený zisk tak, jak to bylo prezentováno v novinách. Jestli mi (na) to můžete odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Prostor pro odpověď pana premiéra. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já se skutečně zajímám o ceny potravin, děkuji za ten dotaz. Ceny a kvalita potravin jsou problémem, který naše občany trápí, a proto se mu také věnuji. Mně se zdá, že už jenom to, že se o to zajímám, tak to má výsledky. A taky mám pocit, že jsme někomu, jak se říká lidově, šlápli na kuří oko, protože už reakce na Země živitelce ze strany prezidenta Agrární komory byly velmi nervózní, pan místopředseda Karel Havlíček, ten mě dokonce obvinil z komunistického myšlení, a teď se do toho pouštíte vy, a já jako... nebo se o to zajímáte.

Já chci říct - a nebudu se pouštět do nějakých... víte, že já nechodím do osobních útoků, takže nebudu mluvit o tom?)že se o to zajímají lidé, kteří pracovali v Agrofertu a nějaké podobné, což fakt nemám zapotřebí. A vláda skutečně nestanovuje cenu. Nestanovuje cenu energií, nestanovuje cenu pohonných hmot, nestanovuje cenu potravin - a to je dobře. V Česku funguje trh, ale je tu jedna věc, kterou musíme mít na paměti a která musí vládu zajímat. Ceny potravin jsou vysoké, to je první fakt. Druhý fakt je, že zemědělci a potravináři za rok 2022 mají rekordní zisky, to je prostě pravda. A třetí fakt je, že stát toto odvětví významným způsobem dotuje. A v té trojčlence něco nesedí. My jsme celý rok poslouchali, že náklady jsou vysoké, že zemědělci a potravináři budou krachovat, nejenom, že máslo bude stát sto korun, že zemědělci a potravináři budou krachovat - ty výroky jsou dohledatelné. Výsledek? Zemědělským podnikům v roce 2022 stoupl zisk celkově o 142 %, podobně je to v potravinářství a já jsem tam zmínil skupinu Agrofert. To jsem zmínil, protože se ozval Andrej Babiš. Řekl: Vláda nic nedělá s cenami potravin. No, skupina Agrofert má zisk 124 % proti roku 2021, má významné postavení na trhu, určitě může ceny potravin snížit. To byla moje reakce.

Ale pojďme k jádru věci. Zisk je dobrá věc, já ho fakt každému přeji a rozumím mu. Ale je tu faktor, který je netržní, a to jsou dotace. V roce 2022 překročily dotace do zemědělství 40 miliard korun, a to jenom ty hlavní. Pak jsme poskytli spoustu další podpory, 830 milionů pro chovatele prasat, drůbeže, dojnic, pěstitele brambor, jablek, pomohli jsme s cenami energií, speciální program byl Provoz - Potravináři, propagační kampaň na podporu kvalitních potravin a tak dál, desítky miliard korun z veřejných prostředků. A to se mnou budete souhlasit - to nejsou peníze, které se někde urodí, to jsou peníze, které platí lidi na svých daních, a v takto bohatě dotovaném sektoru má určitě stát právo i povinnost sledovat, co se s těmi prostředky děje, zda za ně jsou tady kvalitní a dostupné potraviny, a přesně to děláme. A růst cen potravin není způsoben jenom vysokými náklady, protože dochází k vysokým ziskům, a přitom je to vše bohatě dotováno. A kdybych to chtěl zjednodušit a trochu bych to přehnal, tak řeknu - ale ona je to vlastně pravda, lidé platí za potraviny dvakrát. Nejprve na vstupu, na dotacích, to platí lidé, a potom platí za potraviny, když je kupují v obchodech.

Jsou to rozdíly proti jiným zemím, poukazuje se na Polsko, na Německo, na Rakousko. Tam je úplně jiná struktura zemědělství a do jisté míry potravinářství, spousta malých podniků, rodinných farem, není to jak u nás, kde jsou velcí hráči, tak to prostě je, ti mají mnohem snazší možnost to, co se děje na tom, na tom trhu, ovlivňovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP