Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ale prostě je nutné, aby těm vysokým dotacím, které stát do toho dává, a extrémně vysokým ziskům odpovídaly i ceny potravin. A že ten tlak funguje, že to, že se o to zajímám, funguje, to ukazuje i vývoj cen potravin, meziměsíční pokles, který u řady komodit můžeme sledovat. A já jsem rád, že to tak je a budu v tom pokračovat. Poslední věta, kterou k tomu řeknu. Já nehledám viníka, na nikoho neukazuji. Já jsem se ve spolupráci se zemědělci, potravináři a prodejními řetězci snažil najít řešení, najít příčinu toho, proč jsou potraviny drahé (Předsedající: Čas, pane premiére!) a snížit jejich cenu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? Má? Takže prosím, vaše jedna minuta.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vážený pane premiére, já jsem ten název dal celkem jasně dopředu, já jsem předpokládal, že vaši poradci vám připraví podklady ne kdo kde pracoval a tak dále, ale spíše co to je ziskovost a přiměřený zisk. Ale v pohodě. Znovu se ptám, ta otázka zněla, skutečně považujete ziskovost 3 až 4,5 % jako nepřiměřený zisk? A pokud ano, tak se jenom ptám, jestli vám je známo, že státem ovládaná firma ČEZ měla ziskovost 28 %. Taky to považujete za nepřiměřený zisk? Tak zkuste mi odpovědět na tento dotaz. Děkuji,

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Prostor pro odpověď pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já jsem taky, pane poslanče, neřekl, kdekdo pracoval, řekl jsem, že bych to mohl říct a že se k tomu nebudu snižovat. Ale to, co je tady důležité - jestliže má skupina ČEZ zisk, což je určitě dobře, tak my ten zisk vezmeme a použijeme ve prospěch českých občanů, to se taky prokazatelně stalo. V tomto případě je to ale jiné, tady jsou to soukromé subjekty, my nemáme žádnou ambici jim ten zisk brát. My máme jenom tu ambici, aby jestliže tento sektor je bohatě dotován z veřejných prostředků, aby tomu odpovídala kvalita a aby tomu odpovídaly i ceny potravin, za které si lidé potom ty potraviny kupují v obchodě. Já tady nechci posuzovat a taky to nedělám, co je nepřiměřený nebo přiměřený zisk. Já mluvím o tom, a na to jsou čísla, že zemědělským podnikům souhrnně v České republice stoupl zisk v roce 2022 proti roku 2021 o 142 % a podobná čísla jsou v potravinářství. Ano. Zmiňoval jsem tu firmu Agrofert, a to, jak říkám, protože se Andrej Babiš ozval. Ale 124 % zisk, ale to není jediná firma v potravinářství. Ano, jsou tam firmy, které mají ten zisk nižší. Ale řada velkých podniků dosahuje těchto čísel. To určitě není něco, co máme závidět, není to něco, co já jako reprezentant toho proudu politického, který hájí tržní hospodářství, bych považoval za problém. Ale považuju to za problém v souvislosti s tím, že tento sektor je bohatě dotován z veřejných peněz, zisky jsou rekordní a ceny potravin jsou taky rekordní. Tak tady je potřeba něco udělat, aby to tak nebylo. A to, co může udělat stát, je ptát se na přiměřenost marží. Máme k tomu i příslušné nástroj, jak to kontrolovat. A tlačit na všechny účastníky toho řetězce, aby se ty ceny snížily. To je jediné, co dělám a hle, ono to funguje, ceny potravin se snižují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní předám slovo panu poslanci Kuklovi, který byl vylosován jako sedmý, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu Petra Fialu. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já jsem rád, že dneska je tady pan premiér přítomen, nebývá to zvykem, tak jsem rád, že ho můžu interpelovat a snad i dostanu odpověď. Já jsem vás tady, pane premiére, chvíli poslouchal a nestačím se divit. Umíte mluvit velice krásně, rád vás poslouchám, ale pak, když se podívám na ty skutky a na ty činy, které dneska v České republice máme, tak se nestačím divit. Ráno jsme tady řešili nedostatek antibiotik. A vy jste o nich mluvil, jako že všechno vyřešené, ale bohužel, zase jsem dostal pár zpráv, nic vyřešeno není a v lékárnách antibiotika nejsou.

Ale o tom mluvit nechci. Já se chci zeptat na koncesionářské poplatky. Tady jsem si vytáhl článek ze 4. 7. roku 2022, kdy váš ministr kultury Martin Baxa veřejně říká, že není třeba zvyšovat televizní a rozhlasové poplatky. No a rok utekl jako voda a dneska říkáte, ano, je třeba zvyšovat koncesionářské poplatky a lidem v dnešní době chcete zvednout za televizní přijímač o 25 korun a za rozhlasový o 10 korun. A navíc ještě chcete zavést, aby platili nově majitelé mobilů či tabletů. Já se vás chci zeptat, proč to těm lidem děláte? Podívám se do programového prohlášení a tam jsou samý sliby, jak se naše země bude mít. No, a skutek je takový, že všechno lidem zdražujete, od dálničních známek po rozhlasové poplatky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Prostor pro odpověď pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jednak děkuji za ocenění mého ústního projevu a to, že mě rád posloucháte, to bych řekl, že je základní podmínka pro to, abychom se někam dostali. A doufám, že posloucháte i ten obsah, co říkám. Ale opravdu děkuji za to ocenění.

Zas neděkuji za tu poznámku, že tady konečně jsem, protože ta tedy opravdu pravdivá není. Já jsem tady vždycky, pokud není jednání Evropské rady, a to je věc, kterou nemohu ovlivnit. Já jsem na interpelacích rád, mě baví ta možnost reagovat na podněty a vysvětlovat problémy, které tu jsou. Také jsem neřekl ráno, že žádný problém s léky není. Naopak, já jsem ten problém popsal, v čem spočívá, že je, a jenom jsem také řekl, jak ho naše vláda řeší. Vy na to máte jiný názor, na to řešení, to je také možné respektovat.

A teď k podstatě vaší otázky, která se týká navrhovaného zvýšení koncesionářských poplatků. My máme v programovém prohlášení, když z toho tady zmínil, tak ve vztahu k veřejnoprávním médiím je tam závazek zaměřit se na udržitelnost jejich financování. Což není jen tak samo o sobě, ale obecně se udržitelnost financování považuje za jednu ze základních podmínek jejich nezávislosti. A právě proto je to nastaveno tak, aby veřejnoprávní média nedostávala prostředky ze státního rozpočtu, ale měla jiné zdroje, které nejsou se státním rozpočtem svázány. To je obecně sdílený princip.

V České republice jsou tímto zdrojem příjmů nesvázaným se státním rozpočtem koncesionářské poplatky a placení za veřejnou službu prostřednictvím nějakých rozhlasových a televizních poplatků je nakonec nejobvyklejší způsob i v dalších evropských státech. Proč zvyšovat? No, protože koncesionářské poplatky se nezvyšovaly od roku 2008 v případě České televize, v případě Českého rozhlasu od roku 2005. Ale ta jejich reálná hodnota klesá. Já to neumím sám přepočítávat, ale podle údajů, které mám, tak reálná výše toho poplatku třeba České televizi, který je teď 135 korun, kdybychom to přepočítali na tu dobu, kdy se ten poplatek stanovoval, tak by byla někde přes 60 korun. Takže je tady namístě skutečně uvažovat o nějaké úpravě. Volá se po ní dlouho.

No a teď to podstatné, v jakém jsme stavu. Jsme v tom stavu, že Ministerstvo kultury přišlo s návrhem, opakuji, s návrhem na úpravu koncesionářských poplatků. Ta novela je teď v meziresortním připomínkovém řízení, kde se k tomu mohou vyjadřovat všechny dotčené instituce a institut meziresortního připomínkového řízení slouží k tomu, aby se třeba opravily omyly, chyby nebo aby na základě nějakých argumentů mohl ten návrh doznat ještě řady změn, jak je to u každého podobného zákona. Takže v tuto chvíli máme návrh Ministerstva kultury. Tím se teprve po meziresortním připomínkovém řízení bude zabývat vláda. Pak to můžeme projednávat v tom celém legislativním procesu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP