Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Vývoj inkasa daně z přidané hodnoty, kde se promítá na jedné straně růst spotřebitelských cen, na straně druhé dynamiku mírní pokles reálné spotřeby domácností. To byl ale přece záměr České národní banky při krocení inflace. A vývoj inkasa spotřební daně z tabákových výrobků, kde se projevuje změna nákupních preferencí spotřebitelů, zejména odklon od klasických tabákových výrobků. Ale na to přece reagujeme. A tím odpovídám na vaši otázku, jak na to budeme reagovat? Reagujeme na to tím, že máme úpravu sazby v konsolidačním balíčku.

Pak jsou tu pozitivní vlivy plnění státního rozpočtu - to je především vysoký nárůst inkasa u příjmových daní, zejména u daně z příjmů právnických osob, kde se projevila vyšší ziskovost podnikajících subjektů, zejména v oblasti energetiky, finančního zprostředkování a tak dál a tak dál. Tady nevidíme žádný negativní vývoj. Jsou tu určité posuny, některé věci přijdou, tak jak jsme to říkali, jak se už potvrdilo, tak zase přijdou nebo plně se projeví až v těch posledních měsících tohoto roku. A tam, kde vidíme problém spotřební daně z tabákových výrobků, tam jsme připravili i potřebnou úpravu v rámci ozdravného balíčku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně má doplňující otázku. Tak prosím, vaše jedna minuta.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Mám jenom dvě minuty nebo minutu, takže ji musím efektivně využít. Nevím, kdo vám chystal ty podklady. Pokud to bylo Ministerstvo financí, tak nevěřím, že to byli úředníci, které znám. To museli být noví poradci, které si přivedl pan ministr, protože si neuvědomují vůbec problém daňové alikvoty. Kdy to chtějí řešit? V lednu bude pozdě. Prosím, probuďte se. Já se bavím... vy jste mi tady odpovídal úplně na něco jiného.

A když už jste to tedy zmínil, já bych nebyla tak natěšená. 8. 9. máte schodek 250 miliard. Ano, já nehledím nikdy na čísla, která jsou meziměsíční, počkáme si na konec měsíce. Poslední měsíc, který se hodnotil, vám pomohlo 54 miliard dividendy z ČEZu, kde jste samozřejmě vzali i mimořádnou - včera jsem slyšela pana místopředsedu Skopečka prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka, jak vyčítal 18 miliard z privatizačního fondu, co jsme převedli do státního rozpočtu. A vy jste převedli 54! Prostě, prosím, probuďte se. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prostor na odpověď pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Jenom jsem připomněl, a je to dohledatelné, každý si to může zkontrolovat, varování před tím, že nedodržíme rozpočet, jak se špatně vyvíjí, jak je to celé špatně udělané, jaký bude strašný deficit. A nic z toho se prostě nepotvrzuje. Na konci roku si zase tady můžeme sednout, postavit se a říci si, jak to s tím rozpočtem skutečně dopadlo.

Ještě jsem na to neměl dost času, takže připomenu kroky, které děláme pro zlepšení výběru daní, které jsme už udělali nebo připravujeme. Je to jednak zjednodušení daňového systému, méně výjimek, zjednodušení sazeb DPH, na to jsem už odpovídal vlastně, nebo to jsem už připomněl v odpovědi na jednu z předcházejících interpelací. Dále je to zlepšení fungování Finanční správy. Tady nechceme jít cestou, aby Finanční správa byla represivním orgánem, spíše partnerem. Jsme přesvědčeni, že to bude lépe fungovat. Rozšíření počtu hodin, kdy jsou pracovníci Finanční správy k dispozici občanům v klíčových obdobích. A to je právě ta druhá věc. Vy nemůžete jenom tupě škrtat a něco zrušit. My jsme zrušili řadu nefunkčních daňových nebo finančních úřadů, ale současně jsme zvýšili počet hodin a dostupnost úředníků v těch kritických okamžicích. Globální digitální daň - to je věc, která také přinese pozitivní zisky a pokračování v přípravách jednotného inkasního místa, což je věc, o které se taky mluví dlouho a která se v minulosti nepovedla. O dalších věcech jsem tady mluvil.

A těším se na to, až si na konci roku nebo v lednu sedneme nad vývojem státního rozpočtu a podíváme se na to, jestli byl sestaven realisticky, nebo nebyl, a zda odpovídá tomu skutečnému výsledku lépe než ty rozpočty v předcházejících obdobích.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu premiérovi. A nyní požádám o slovo pana poslance Langa, který byl vylosován jako devátý, aby přednesl ústní interpelaci na pana premiéra. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, využívám této unikátní možnosti, kdy jako poslanec vás mohu v rámci ústní interpelace přímo konfrontovat a zeptat se vás na určité věci, protože jinak nemám jinou možnost. Podotýkám, že mými ústy se ptají moji voliči, kteří mi píší a dotazují se na řadu věcí.

Pane premiére Fialo, domníváte se opravdu, že jste úspěšným premiérem této vlády? Domníváte se, že plníte své předvolební sliby, na které jste nalákali voliče před volbami? Domníváte se, že je normální mít tak nízké procento obyvatel, kteří vám a vaší vládě po pouhých dvou letech vaší vlády věří? Víte o tom, že jste nejméně oblíbený politik a nejméně oblíbený premiér naší země? Domníváte se, že je normální nadřazovat zájmy jiné země, myslím pomoc Ukrajině, nad zájmy své vlastní země? Víte o tom, že jste premiérem České republiky?

Domníváte se, že je normální, jaké kauzy trápí vaše vlastní přední politiky? Jsou to například kauzy paní primátorky Vaňkové, kokain v Brně, alternativní město, jak říká pan předseda vašeho klubu, případně jsou tam nějaké developerské kauzy, které jsou s tím spojené, či pan ministr Blažek, jeho udělení žluté karty, jak jste ho tím potrestal? Například kauzy Dozimetru Hlubuček, 500 pro Gazďu. Stejný problém, který dneska je řešen na úrovni Prahy - TOP 09, zapojení pana Pospíšila. Zdá se vám, že je toto normální? Jak chcete nastavovat morálku ve společnosti, pokud se dějí tyto věci? A vy jako premiér nic neděláte a jen se snažíte ze všeho vymlčet? Odtud je také vaše přezdívka, omlouvám se, Mlčoch.

Domníváte se, že je normální, že je dlouhodobý nedostatek léků? A ministr Válek z TOP 09 doporučil lidem, aby si šli opalovat na slunce? Nebo že je normální obvolávat x lékáren, kde stejně ty léky neseženete? Jak je možné, že léky v zahraničí jsou, a u nás nejsou? Jak je to možné? Někdo říká, že je třeba se z toho vyspat, jak nám radí pan Michálek, předseda poslaneckého klubu hnutí STAN (správně: Pirátů).

Domníváte se, že je normální mít ceny energií, jaké máme, když jsme výrobcem energie a energii dokonce dovážíme? Pane premiére, prosím vás, vyjděte ze své bubliny, jděte mezi občany. A možná se budete divit. Možná se budete divit, jaká je realita, jaká je nálada v naší společnosti, a to pouze za dva roky vaší vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Odpoví pan premiér. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vlastně je, pane poslanče, obdivuhodné, co jste všechno dostal do těch dvou minut - kolik nepravd, nesmyslů, ale i třeba oprávněných obav občanů se vám podařilo vtělit do tak krátkého časového úseku. Jsem si vědom všech problémů, se kterými se česká společnost potýká. Ale jsem si také dobře vědom toho, co naše vláda udělala a co jsme slíbili voličům a jakým způsobem jsme si dokázali poradit s těmi krizemi, o kterých jsme ani nemohli mluvit ve svém programovém prohlášení a ve svých volebních slibech, protože prostě nikdo nemohl předpokládat, že přijdou a že budeme čelit všem dopadům ruské agrese na Ukrajinu, tak jak jsme se s tím museli vyrovnávat my.

Myslím, že někdy je docela rozumné, a doporučuju to všem, kteří se pohybují v politice - a já nikomu nic nedoporučuju, ale sám se tím řídím - zas tak úplně nedat na průzkumy veřejného mínění. Ono se potom ukáže ve volbách, že ty průzkumy neříkaly věci tak, jak je skutečně občané třeba vnímají. Nicméně nepodceňuju a ani to nepopírám, že část občanů nehledí na všechny kroky, které naše vláda dělá, s porozuměním a že určitě nezažíváme třeba pro ozdravný balíček a úsporné kroky, které musíme přijímat, jenom potlesk. Ale my víme, proč to děláme. Víme, proč a s jakou odpovědností rozhodujeme o úpravách důchodů tak, aby důchodový systém fungoval, aby mohly mít zaručené důchody i naše děti, naši vnuci, lidé pod 40 let. Víme, proč se snažíme snižovat deficit veřejných financí, deficit státního rozpočtu, proč děláme opatření, která jsou určitě náročná a která jsou náročná i pro akceptaci společnosti.

Ale jsme přesvědčeni, že i když třeba je to teď obtížné vysvětlit a teď pro to třeba unavená společnost po všech těch covidech, energetických krizích, inflacích, drahotách a dalších věcech, unavená společnost třeba nemá aktuálně úplně pochopení, tak že na konci volebního období budou lidé vidět, že to funguje, že jsme udělali správné kroky, že jsme měli odvahu udělat věci, které předcházející vlády v době ekonomické konjunktury prostě neudělaly, že tady máme štíhlý fungující stát, že tady máme aspoň nakročeno k tomu, abychom měli dobrou dopravní infrastrukturu, že tu máme školy, které nabízejí výborné vzdělání, že prostě se udělaly všechny ty změny, které jsou potřeba pro to, abychom patřili ke světové špičce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP