Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A jsem přesvědčen, že na konci našeho funkčního období se toto všechno zúročí a lidé to budou vidět. A to je právě podstatné. My pro to máme funkční období čtyři roky, proto lidé dávají důvěru prostřednictvím voleb politické reprezentaci, proto vzniká nějaká exekutiva, aby mohla ve spolupráci s Poslaneckou sněmovnou a Senátem rozhodovat, aby mohla dělat věci, které třeba nejsou populární, ale jsou dobré, ve prospěch občanů naší země.

My jsme udělali řadu kroků, které bych tady rád připomenul. V době, kdy jsme poslouchali od opozice, ne od všech, ale od některých, že nebudou energie, tak jsme je zajistili. Poslouchali jsme, jak budeme platit za benzin, naftu sto korun a nebudou k dispozici. Vrátili jsme se velmi brzy blízko k předválečným cenám a zajistili jsme to, že tyto ceny byly přijatelné. Nikdo nezmrzl, žádné firmy nezkrachovaly, lidé měli plyn, elektřinu, zastropovali jsme ceny, dokázali jsme přečkat toto období tak, že to všichni přežili a všechny firmy to přežily. A co jsme museli poslouchat? Jak to děláme špatně, jak to děláme pozdě, jak se to nedaří. A hle, ono se to podařilo.

Mohl bych pokračovat dál. Podívejte se na to, že jsme čelili jedné z největších migračních krizí, migrační vlně, jaká nemá v historii Evropy po druhé světové válce obdoby. Tu jsme také zvládli a zvládli jsme ji tak, že nemáme žádné sociální problémy. Sto dvacet tisíc Ukrajinců pracuje. Zvládl to náš zdravotní systém, zvládly to naše školy, a to pokládám za důležité. Mluvil jsem zde o tom, co děláme s tímto státem - digitalizace, zefektivnění státní správy, snižování počtu úředníků (Mpř. Bartošek: Čas, pane premiére.). To všechno jsem měl už možnost připomenout, a tak bych mohl pokračovat další hodiny.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Má pan poslanec zájem o doplňující otázku? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Doplňující otázku nemám. Já bych ve své podstatě jenom konstatoval, že mě pan premiér vůbec nepřekvapil. Ve své podstatě on opravdu žije nebo, pane premiére, vy opravdu žijete ten v nějaké bublině. Prosím vás, vystupte z té bubliny! Vystupte z té bubliny, vraťte se na zem, vraťte se mezi normální lidi. Já klidně vám nabídnu, můžete přijet k nám na Plzeň-sever a myslím si, že byste byl velice překvapen, jaká je ta realita oproti tomu, co nám zde neustále vy říkáte tím melodickým hlasem! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Prostor pro pana premiéra, aby reagoval. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Můj hlas musí být fascinující, když ho pořád komentujete! Ale já si myslím, že - nedělejte si, pane poslanče, iluze.Vy si myslíte, že když jste poslanec, tak že lidé vás považují za úplně normálního, zatímco premiéra ne. Já jsem normální člověk, žiju mezi normálními lidmi, stejně tak jako vy, ale stejně tak patřím k těm lidem, jako vy, kterým lidé dali důvěru a kteří mají rozhodovat o tom, jakým způsobem se tady bude vytvářet legislativa, jakým způsobem se budou dělat politická rozhodnutí a co uděláme pro to, aby se lidem žilo lépe.

A teď to nejpodstatnější. To, jestli já žiji v bublině, nebo vyžijete v bublině, jestli vaše řešení je lepší než to moje, jestli naše vláda je úspěšná, nebo není, jestli se nám daří plnit sliby, nebo se nám nedaří plnit sliby, tak to nerozhodujete ani vy, ani já. Vy se o tom jenom můžete bavit. Já vám budu říkat, že si to myslím, že se nám to daří, vy budete říkat, že se nám to určitě nedaří, ale o tom, jestli rozumíme lidem, jestli řešíme jejich problémy, jestli víme, co chtějí, jestli se nám podařilo to, co jsme slíbili, splnit, tak o tom rozhodují občané. Nikdo jiný v demokracii. A občané rozhodnou u příštích voleb, zda dají důvěru nám, nebo dají důvěru vám. Jim se budeme zpovídat a oni naše kroky zhodnotí. Takže vy byste spíš měl asi předkládat nějaké alternativní koncepce, abyste oslovil svoje voliče, vy byste měl kritizovat vládu, to děláte, to je v pořádku, ale nechte na voličích, aby posoudili, jestli to děláme dobře, nebo to děláme špatně, jestli jsme měli pravdu, nebo neměli pravdu, jestli jsme jednali včas, nebo nejednali včas. Soudu voličů se rád podřídím, s vámi budu polemizovat. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji panu premiérovi za odpověď i za všechny dnešní interpelace. Upozorňuju, že 16.04, uplynul tedy čas, kdy je možné podat podle jednacího řádu poslední ústní interpelaci na předsedu vlády. A nyní budeme pokračovat ústními interpelacemi na ostatní členy vlády. My se vystřídáme v řízení schůze. Já vám děkuji a přeji pěkný zbytek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Přeji krásné odpoledne. Vystřídali jsme se při řízení schůze. Nyní tedy máme na programu ústní interpelace na ministry vlády České republiky. Vyzývám tedy první na řadě paní poslankyni Karlu Maříkovou, aby přednesla interpelaci na pana ministra kultury Martina Baxu a zahájila tak blok odpovědí členů vlády na interpelace. Připraví se paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Vážený pane ministře, před rokem jste prohlásil v Otázkách Václava Moravce, že nebudete zvyšovat koncesionářské poplatky. Cituji: "Koncesionářské poplatky naše vládní koalice zvyšovat nechce. Je zapotřebí to v současné době takto otevřeně říct. Myslím, že jsou k tomu správné důvody." Pane ministře, poté, co váš pan premiér a koalice SPOLU slibovala, že nebudete zvyšovat daně, nebudete zvyšovat daň z nemovitostí a věk odchodu do důchodu, je to další lež. Nejenže se poplatky zvýší, ale nově se rozšíří také na okruh těch, kteří koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas musejí platit. Nově se spektrum zařízení rozšíří o mobily, tablety a další nástroje umožňující příjem veřejnoprávní stanice. Televizní poplatek se má zvýšit o 25 korun a rozhlasový o 10. Pane ministře, proč nutíte lidi platit za něco, co nesledují? Kdo to chce poslouchat a sledovat, ať si za to platí. Kdo to nechce poslouchat a sledovat, ať si za to neplatí. Je přece snadné vytvořit aplikaci, která umožní zablokovat vysílání České televize pro neplatiče, a naopak ti, co mají zájem o vysílání, si jej mohou předplatit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní má prostor pan ministr kultury Martin Baxa. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, vážená paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Na dvě jasné otázky dvě jasné odpovědi. První otázka se týkala toho, proč jsem změnil názor na téma koncesionářských poplatků. Ano, já jsem před rokem v Otázkách Václava Moravce, vysílaných tehdy z Karlových Varů, uvedl přesně to, co vy jste říkala, nicméně od podzimu loňského roku, více než rok pracovala speciální pracovní skupina, kterou jsem zřídil proto, aby se naplnilo ustanovení programového prohlášení vlády, které se týká udržitelnosti hospodaření veřejnoprávních médií. Intenzivní spolupráce zástupců koaličních stran a zástupců veřejnoprávních médií nás vlastně dovedla k přesvědčení, že má-li se naplnit toto programové prohlášení, tato jeho část, pak je cestou změna financování. Jednak tedy zvýšení koncesionářských poplatků a také rozšíření okruhu koncesionářů.

Chci při této příležitosti ujistit všechny nejenom zde přítomné poslankyně a poslance, ale i veřejnost sledující dnešní interpelace, že pro 90 % všech domácností se, co se týká systému, nemění nic, protože 90 % domácností platí koncesionářské poplatky podle principu jedna domácnost, jedna televize, jeden poplatek, jedna domácnost, jeden rozhlasový přijímač, jedno rádio, jeden poplatek. Jak už jste správně zmínila, navýší se hodnota toho poplatku o 25, respektive 10 korun. Jenom připomenu, že se poplatky nezvedaly od roku 2005, respektive od roku 2008. Reálná cena toho poplatku je dnes méně než poloviční. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP