Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.20 hodin)

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, pane poslanče, kolegyně, kolegové. Děkuji za tento dotaz. Zároveň je mi ctí, že jste první, kdo interpeluje mě jako ministra zemědělství v úřadu. Tak máme spolu premiéru. A já věřím, že vlastně i tou otázkou, kterou jste položil, tak oba dva potvrdíme to, že naším společným zájmem - vy jste člen zemědělského výboru - tak je skutečně spolu smysluplně věcně komunikovat. A to je nakonec i mým zájmem. Já děkuju za to téma, které jste tady otevřel a pokud jde o potravinové banky, protože v České republice funguje dlouhodobá spolupráce mezi Českou federací potravinových bank a Ministerstvem zemědělství. Já jsem se, a teď se omlouvám, neberte mě za slovo, jestli to byl v červenci nebo na začátku srpna, sešel se zástupci právě federace potravinových bank a jejich provoz a činnost jsme poprvé osobně konzultovali. Já jsem je ubezpečil, že naše podpora a zájem této vlády i mě jako ministra zemědělství na podpoře potravinových bank skutečně trvá a že to není jenom prostá proklamace politická, ale že takto bude nahlíženo i na podporu potravinových bank při tvorbě státního rozpočtu na rok 2024.

Musím ještě, než se dostanu k těm konkrétním číslům, říci a připomenout, že když jsem minulý týden jednal se zástupci všech osmi maloobchodních největších potravinových řetězců u nás, ale také tím jedním velkým velkoobchodním, tak jsme i toto měli jako jedno z témat. Jakkoliv mediálně samozřejmě rezonuje něco jiného, tak jsme mimo jiné probírali právě podporu potravinových bank a deklarovaly řetězce, že se aktivně zapojí do podzimního kola potravinové sbírky, které se uskuteční 11. listopadu tohoto roku, a to jak v ten samotný den, tak také průběžně právě tím, abychom dokázali potravinové banky mít dostatečně saturované, podpořené i v průběhu celého roku.

Připomenu, že ten cíl, který nakonec je dán i strategií zemí Evropské unie, to znamená, do roku 2030 se dostat nebo snížit potravinový odpad na úrovni domácností a maloobchodu o 50 %, tak se snažíme skutečně naplňovat. Jestli se to povede nebo nepovede, v tuhletu chvíli odhadnout neumím, ale všechny kroky pro to i Ministerstvo zemědělství dělá. Od roku 2016, bez ohledu na to, kdo tady vládl, tak každoročně finančně vláda České republiky podporuje potravinové banky prostřednictvím toho podprogramu 18 - podpora činnosti potravinových bank. Hlavním cílem této finanční podpory je zajištění provozu potravinových bank a také to, aby měly dostatečné skladové prostory. Já vám potom rozklíčuji i ty ceny nebo respektive tu podporu, kterou potravinovým bankám dáváme. Jde nám skutečně o to, abychom zamezili, snížili plýtvání potravinami a předcházeli vzniku potravinového odpadu. Je to zájem nás všech, tady jsme všichni na jedné lodi. Je úplně jedno, koho tady reprezentujeme, zda jsme v koalici nebo v opozici.

V roce 2023, to znamená, v letošním roce bylo vyplaceno v rámci toho dotačního programu více než 100 milionů korun, z toho 95 milionů šlo na neinvestiční podporu toho samotného provozu. Je to jediná podpora státu potravinovým bankám, federaci potravinových bank. Zhruba 5,5 milionu necelých šlo na investice do vybavení, to je to, aby potravinové banky měly dostatečné skladovací prostory, v kterých mohou potom svůj provoz uskutečňovat. Mohu vás ubezpečit, nebo ještě, aby tady zaznělo jedno konkrétní číslo: Od producentů, výrobců potravin získaly potravinové banky v roce 2022 cirka 1158 tun potravin. A to je to, čím jsme schopni potom pomoci, já říkám rád vlastně těm, kteří si sami pomoci nemohou. Je to skutečně jeden z těch humanitárních sociálních programů, a to nejenom v rámci podpory těch, kteří k nám přicházejí ze zahraničí, ale také samozřejmě těch, kteří z nějakých důvodů nemohou zajistit základní životní potřeby pro své rodiny, pro své domácnosti. Je k tomu samozřejmě vytvořena vysoce efektivní rychlá logistická síť. Pokud jde o tu podporu, tak mohu ubezpečit, že přestože hledáme všechna možná úsporná opatření, tak dělám všechno pro to, abychom tu podporu, která se cílí zhruba na těch 100 milionů korun, tak aby zůstala zachována pro potravinové banky i pro příští rok a ty roky následující.

Věřím, že jsem vám takto odpověděl, a případě jsem připraven odpovědět i na váš doplňující dotaz. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Zeptám se pana poslance, zdali má zájem o doplňující otázku? Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji. Děkuji, pane ministře, za kompliment. Interpeloval jsem vás už v den vašeho jmenování, ale rozmyslel jsem si to a řekl jsem si, že potřebujete nějaký čas na rozkoukání, takže dneska nová premiéra. Ale takhle. Děkuji za odpověď. Samozřejmě já jsem čerpal z toho, že vlastně v médiích se objevila otázka, že by nemuselo dojít k naplnění programového prohlášení vlády tak, jak se týká potravinových bank. A jestli to dobře chápu, tak vlastně všechny dotčené subjekty, které mají co do činění s potravinovou bankou, jak ty, které čerpají pomoc, tak ty, které tam vkládají ty prostředky, tak nemusí mít vlastně o další fungování žádnou obavu. Takže jestli jsem to pochopil správně, tak děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem o odpověď. Ano, prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní předsedající. Děkuji za to (Nesrozumitelné.) toho prvního dne. Já jsem to tehdy - byl takový fórek trošku, když někdo interpeluje ministra asi tři hodiny po jeho jmenování, ale my jsme spolu byli tehdy v kontaktu, takže jsme si to, já jsem v tu dobu skutečně se seznamoval s nejbližšími spolupracovníky, se svým týmem na Ministerstvu zemědělství a plnil nějaké další povinnosti.

Ale k tomu dotazu. Já jsem tedy žádný dotaz od médií nezaznamenal, opravdu neuvědomuji si, že by mě kdokoliv kontaktoval ve věci potravinových bank. Mohu vás skutečně ubezpečit, že s tou podporou počítáme i pro rok 2024. Tohle to je skutečně priorita. Věřím, že jakkoliv jsou to dotační prostředky, takže i vy jako poslanec opozičního hnutí a celý váš poslanecký klub toto podpoří, protože myslím, že tady skutečně jsme na jedné lodi a jde nám o podporu funkčního systému potravinových bank. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Než předám slovo panu poslanci Kettnerovi, dovolte mi ještě načíst omluvy. Omlouvá se pan Balaš od 15 hodin z osobních důvodů, pan Dvořák od 12 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kohajda od 12.30 z osobních důvodů, paní Schillerová od 16.15 z pracovních důvodů a pan ministr Válek od 16.45 z pracovních důvodů. Nyní je na řadě pan poslanec Kettner, který interpeluje pana ministra Rakušana. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, nepřítomný pane ministře Rakušane. Paragraf 13 - přestupek: fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky. Za přestupek podle odstavce jedna lze uložit pokutu do 10 000 Kč. Při sledování letošní Prague Pride jsem zjistil, že tam vlají vlajky České republiky hluboce znevážené, protkané různými barvičkami. A k mému zděšení jsem zjistil, že dvě tyto vlajky drží dva místopředsedové vlády pětikoalice, a to pan Rakušan a pan Bartoš. Je to pokračování toho, že zákony pro pětikoalici neplatí nebo že jejich výklad si můžeme obracet k obrazu svému?

Já nepočítám s tím, že byste nějakým způsobem nesl následky, ale očekávám, že minimálně se za toto svoje jednání omluvíte, protože symbol České republiky má být symbol všech. A myslím si, že to, co je Prague Pride, úplně nesouhlasí s názory některých obyvatel, třeba hluboce věřících. Já očekávám, že se alespoň omluvíte. A ta pokuta ve výši 10 000 korun? Co kdybyste to dal na nějaký dobrý fond? Ale ne například na propagaci změny pohlaví v mateřských školkách. Například já pravidelně přispívám na těžce zdravotně postižené děti nebo na činnost škol dětí s těžkým mentálním postižením, které jsou vyloženě závislé na příspěvcích. Platební kontakty vám milerád poskytnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr Rakušan je nepřítomen, to znamená, i vám bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů. Další na řadě je pan poslanec Lang, který interpeluje opět pana ministra Rakušana. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Můj dotaz na nepřítomného ministra vnitra, který, musím říct korektně, většinou na interpelace chodí a dneska je na zahraniční cestě, což jsme nevěděli, se týká personální situace cizinecké policie. Já bych chtěl získat informaci, kolik máme v současné době policistů cizinecké policie, kolik policistů cizinecké policie v loňském roce nám odešlo a kolik vlastně z nově náborovaných nově příchozích kolegů do cizinecké policie bylo zařazeno?***




Přihlásit/registrovat se do ISP