Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Proč mě tyto informace zajímají? Máme tady před sebou vízový, imigrační pakt, který se výrazně dotkne bezpečnosti České republiky. Pakliže ten pakt projde Evropským parlamentem a Evropská komise ho schválí, tak tam vyplývají určité povinnosti pro Českou republiku. Včera na bezpečnostním výboru jsme se toho též dotkli a jsou tam věci, kdy se domnívám, že za stávajícího stavu cizinecká policie bude mít obrovské problémy vlastně vůbec tyto úkoly zvládnout.

Je to takový problém dlouhodobý a upozorňuji na to dlouhodobě, že v souvislosti i s migrační krizí, s lex Ukrajina, s příchodem běženců z Ukrajiny je problém vůbec zvládat cizince, protože na území České republiky máme více než jeden milion cizinců i s těmi příchozími z Ukrajiny. Musíme dělat pobytové kontroly samozřejmě, nemůžeme na ně rezignovat, vyplývají tam povinnosti s přeregistrací cizinců z Ukrajiny a samozřejmě ten vízový, imigrační pakt přinese celou řadu dalších povinností, které budou naloženy na bedra cizinecké policie.

Nemluvím vůbec o tom, že vlastně nám opět stoupá nelegální migrace přes území České republiky a v tom loňském roce ve své podstatě všechny síly policie byly drženy na ochranu česko-slovenské státní hranice, stálo nás to velké finanční prostředky. Děkuji za tyto informace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. I vám pan ministr odpoví do 30 dnů. Nyní je na řadě pan poslanec Wenzl, který interpeluje pana ministra Válka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, v souvislosti s přetrvávajícím nedostatkem antibiotik v České republice jste uvedl na konci března letošního roku jako jedno z řešení - dodávky od výrobců z Jižní Koreje. Mělo se jednat mimo jiné o antibiotické suspenze pro děti. Dle vašeho vyjádření dodávky tohoto typu léčiv do České republiky by měly být zahájeny na podzim letošního roku poté, co projdou posouzením a schválením ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Je podzim a dle informací z otevřených zdrojů žádný léčivý přípravek z Jižní Koreje v České republice registrován není. Ono je třeba zmínit, že vstup na evropský a tedy i český trh je nesmírně složitý proces, který k registraci vyžaduje spoustu administrativních úkonů a vysokých finančních nákladů ze strany žadatele. Pro vstup na evropský trh, a je to správné, je nutné splnit přísné registrační podmínky, které v tomto případě nejsou totožné s asijskými. Výrobce musí třeba doložit účinnost a bezpečnost každého medikamentu provedenými studiemi na evropské populaci. Jedná se o genetickou odlišnost, čímž může dojít v těle pacientů k trochu jiné reakci.

Dalším faktorem pro rozhodování výrobce, zda žádat o registraci svého přípravku v České republice je výše úhrady za přípravek v případě uvedení na náš trh. Výrobce bere v potaz vynaložené náklady pro uvedení a příjmy za prodej v budoucnu.

Vážený pane ministře, chci se vás tedy zeptat na následující:

Za prvé, zda běží ze strany SÚKLu řízení o registraci antibiotik, které podal jihokorejský výrobce nebo výrobci.

V případě, že ano, jaký je stav.

Za třetí, zda běží ze strany SÚKLu řízení o registraci jiných typů léčivých přípravků, které podal jihokorejský výrobce nebo výrobci.

V případě, že ano, kdy je předpoklad ukončení tohoto řízení.

Děkuji vám, pane ministře, za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní prostor pro pana ministra. (O slovo se hlásí pan poslanec Nacher.)

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. A vaším prostřednictvím slibuji Patrikovi, že vydržím minimálně do jeho interpelace, i kdyby mě pak za to ukřižovali, a bezesporu budu stručný. To znamená, proběhla jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví, SÚKLem, distributory a zástupci korejských výrobců, uspořádali jsme workshop a jasně dostali podmínky, které si odvezli. Nyní čekáme na to, až předloží žádosti o registraci léčivého přípravku. Já se nechci pitvat v tom, co vy jste - vaším prostřednictvím - pane poslanče, říkal, ten proces je administrativní, nemusí být studie provedena, v evropské populaci je řada asijských výrobců - i zemí -, kteří mají schválení EMA, pouze ty léky do Evropy nedodávají. Plánujeme další jednání ohledně potenciálních nabídek léčivých přípravků, které by mohly být registrovány v České republice, a to nejenom od korejských výrobců, i od dalších zemí, kde ta možnost je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Zeptám se, zda má pan poslanec zájem o doplňující otázku. Není zájem. (Informace z pléna.) Pokud je takováto dohoda, já s tím problém nemám, že by se přehodily dvě interpelace, pokud i kolegové s tím takto nemají problém. Protože pan ministr opravdu velmi spěchá, takže nyní by byl tedy na řadě pan poslanec Nacher, pokud s tím souhlasí pan kolega. Pan ministr s tím souhlasí, pan kolega s tím také souhlasí. Vzhledem k tomu, že tady paní ministryně Černochová není, tak by stejně bylo odpovězeno do 30 dnů. Takže nyní je na řadě pan poslanec Nacher. (Poznámky z pléna.) Ne, pánové, není to tak, že by vám (přihláška?) úplně zmizela, jenom pan ministr opravdu velmi spěchá a slíbil panu poslanci - je to na vaší dobré vůli, abychom to takto prohodili. Takže jestli může pan poslanec Nacher, prosím, když už byli všichni kolegové tak vstřícní. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji za vstřícnost, mně šlo o to, aby tady pan ministr zůstal, protože to považuji v interpelacích za zásadní informace. My jsme tady schválili takzvaný Milostivý podzim, který se týkal zastavování exekucí při zaplacení jistiny, odpouštění příslušenství ve vztahu k daňovým neboli správním exekucím. Já se teď zrovna vracím ze zastupitelstva, kde to za chvilku budeme probírat, kde se k tomu mohou připojovat i obce. A přitom já jsem načetl tehdy pozměňovací návrh, který se týkal i zdravotních pojišťoven, pak došlo k dohodě, že z toho ty zdravotní pojišťovny vypadnou a že to budeme řešit od 1. ledna. Takže ten můj dotaz je velmi jednoduchý a stručný: Jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví pracuje na tom pozměňovacím návrhu, který se týká Milostivého podzimu ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám, protože se množí dotazy, jestli tedy proběhne ten Milostivý podzim, či nikoliv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní prostor pro pana ministra, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji a zkusím omezit formality na minimum. Ministerstvo zdravotnictví, tak jak slíbilo, vypracovalo návrh zákona o mimořádném odpuštění penále z pojistného na veřejném zdravotním pojištění. V něm jsme dle slibu upravili možnost odpuštění penále z pojistného na veřejném pojištění a odpuštění exekučních nákladů těm plátcům pojistného, jejich závazky a tak dále vůči pojišťovnám, tak jak jsme se dohodli. Návrh zákona byl zaslán zástupcům předkladatelů 2. 6. 2023. Já jsem požádal, pokud vám nebyl zaslán, tak abyste ho dostal také, ale zástupcům předkladatelů byl zaslán 2. 6. 2023. Budete to mít i v tom mailu včetně toho data. Já pevně věřím, že se dostane co nejdřív na jednání Poslanecké sněmovny, poslali jsme ho všem zástupcům tak, aby tam mohli být všichni, tak jak jsme se tady dohodli při podepsání. Vzhledem k tomu, že tehdy byla dohoda, že projde devadesátkou, nevidím problém, proč by nemohl projít. Je to připravené, odeslané 2. 6. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Má zájem pan poslanec o doplňující otázku? Není tomu tak, takže se vracíme do řádného programu a nyní je na řadě pan poslanec Brož. Ještě jednou děkuji všem zúčastněným... (Poznámky v sále.) Ne, pan poslanec Brož, prosím, podle původního pan poslanec Brož, pak pan poslanec Metnar. Ano, takže nyní pan poslanec, prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, paní předsedající. Má interpelace směřuje na pana ministra Výborného. Mrzí mě, že jsem až druhý, bohužel, to se mi nestává. Ale, vážený pane ministře, nedávno jsem dostal takovou žádost na podporu sbírky na nákup dronů s termovizí pro záchranu srnčat. Přiznám se, že jsem o tom vlastně nic nevěděl a musel jsem si zjistit, o co jde a nalezl jsem několik podobných sbírek různých subjektů. Zajímal jsem se tedy o to, v čem je vlastně ten problém a zjistil jsem, že každý rok přichází při zemědělských pracích, při senosečích (o život?) tisíce, ne-li desetitisíce mláďat, a to nejen srnčat, ale i další zvěře. Na toto sice pamatuje zákon, který přikazuje zemědělcům, vlastníkům půdy oznámit to, že budou sekat a myslivci potom s dobrovolníky procházejí ty lány a hledají srnčata nebo mláďata, která zachraňují. Ale proč je to takový vlastně problém? Proč každoročně musejí takovýmhle způsobem drasticky zahynout tisíce mláďat? Já jsem si vždycky myslel, že to srnče uteče před zvukem. Ale pak jsem zjistil, že vlastně to srnče se bojí nebo ví, že je blízko nebezpečí a naopak se přikrčí a je skrčené při zemi a ani potom třeba ti myslivci, když to procházejí, tak ho nedokážou najít.

Ministerstvo zemědělství, jak jsem zjistil, tak nově poskytuje podpory, s jejichž pomocí mohou zemědělci zvěř ochránit. Zemědělec bude moci získat dotaci na dron nebo asistenční systém, který umístí na žací lištu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP