Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Já vás vlastně žádám a opravdu pojďme za tím jedním cílem, pojďme ochránit naše děti. Vy jste nedávno slíbil, že navrhnete zařazení kratomu na seznam návykových látek. Potom jste mi písemně odpověděl, že jste to neprosadil a že je to komplikované a že čekáte na novelu, na takzvané psychoaktivní látky a tak dál, ale bohužel ty děti dneska reálně jsou v ohrožení. A já vás prosím, řekněte mi, kdy to konečně vyřešíte? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní prostor pro pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ministerstvo zdravotnictví i já osobně si plně uvědomujeme rizika vyplývající z prodeje nejenom kratomu, ale HCC. Není podstatné, že ani jedna z těchto látek není na seznamu WHO v těch vysoce rizikových ani rizikových, ale nikdy se na ten seznam nedostala. Široké veřejnosti jsou kratom a HCC nabízeny nejčastěji ve výdejních automatech, což považuji za něco, co je velmi špatné, či prostřednictvím internetového prodeje, to taky není dobrá cesta, často jako sběratelský předmět.

Bohužel česká legislativa nepočítá s tím, že by se dal nějakým způsobem jednoduše regulovat prodej podobných látek jinak, než že se dostanou na seznam zakázaných návykových látek. Kratom a HCC se tedy po právní stránce pohybují v takzvané šedé zóně neklasifikovaného výrobku. I proto jsem předložil vládě návrh upravující nařízení vlády o návykových látkách, kam měl být zařazený i vámi zmiňovaný kratom a HCC. Vláda o tom hlasovala, část ministrů hlasovala pro, část hlasovala proti, většina byla proti, tím pádem nebyly tyto preparáty zařazeny.

To zdůvodnění bylo jednoduché. Pan protidrogový koordinátor, pan Vobořil, který má tuto problematiku plně v gesci a má chystat - a měl chystat a vládě to slíbil - legislativu týkající se kratomu, HCC. Já tu legislativu považuji za správnou, protože by nám otevřela dveře, abychom jakoukoliv novou látku zakázali prodávat dětem mladším osmnácti let, abychom ji zakázali prodávat - podle mě - v automatech, a abychom kontrolovali ta místa, kde je prodej. Tak tu legislativu chystal, konečně tedy je ta legislativa hotová.

Z toho důvodu se vláda rozhodla, že bude rozumnější, já jsem navrhoval, aby ty látky zůstaly na seznamu, než bude legislativa schválena Poslaneckou sněmovnou V současně době - a to je realita - je zákon již v Poslanecké sněmovně a měl by jít do prvního čtení. Poslanci, kteří zákon připodepsali, jsou Zdeňka Němečková Crkvenjaš, Tom Philipp, Věra Adámková, Michaela Šebelová, Martina Ochodnická, Klára Kocmanová a David Kasal. Jsem tedy rád, že podpisy jsou napříč politickým spektrem.

Já všem těmto kolegům za to velmi děkuji a jsem rád, že je to takto robustně uděláno. Tímto novým legislativním opatřením by se měla podařit nalézt vyvážená řešení pro látky s nižším potenciálem závislosti, což nebrání tomu, aby tyto látky byly zařazeny na seznam, pokud se ukáže, že WHO toto doporučuje. Opatření by mělo být analogické jako

například u regulace alkoholu či tabáku a navíc otvírá dveře pro kohokoliv, kdo bude mým nástupcem nebo nástupkyní v budoucnosti, aby mohl kterýkoliv další podobný preparát, který se objeví - a v konopí je jich bezesporu celá řada - dát v souladu s tímto zákonem na podobnou listinu, zakázat prodej dětem a zakázat eventuálně nekontrolovaný prodej.

K vašemu dotazu, kdy bude zákaz kratomu či HCC tedy sděluji následující. Návrh na zákaz kratomu a HCC byl Ministerstvem zdravotnictví předložen vládě, vláda v této věci rozhodla negativně, ale podpořila výše citovaný poslanecký návrh regulace psychomodulačních látek. Samozřejmě, že pokud by Sněmovnou zákon neprošel, budu opět žádat o zařazení kratomu na seznam, ale věřím, že se to nestane, protože ten zákon je podepsán napříč politickým spektrem, a věřím, že se najde shoda na zkrácené projednání a řekněme na zkrácení lhůt, ale to nechci predikovat, protože to není zas tak jednoduchá legislativa, a věřím tedy, že tento zákon by mohl v co nejbližší době, tedy k 1. 1. 2024, platit. Já osobně tento zákon plně podporuji. A pokud je cokoliv, co bych mohl pro zdárné schválení tohoto zákonu udělat, tak to velmi rád udělám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Máte zájem o doplňující otázku? Ano. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Ano, mám. V první řadě, pane ministře, jedná se o HHC, ne o HCC, ale mluvíme asi oba o stejné látce. Já vám moc děkuji, nicméně zákon, který zmiňujete, vzhledem k tomu, jaké k němu byly připomínky v připomínkovém řízení, je v mých očích, nezlobte se na mě nikdo tady za to slovo, zmetek. Omlouvám se za to slovo. Ale já osobně nechápu - a když se podívám jenom na připomínky Ministerstva zdravotnictví, nechápu, jak mohl někdo na vládě, kromě tedy Pirátů, zvednout pro tento návrh ruku. Omlouvám se, ale tohle je můj názor, a já si stojím za tím, že ve formě, v jaké byl tento zákon, poslanecký návrh zákona předložen, je absolutně nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem o odpověď. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já nemám nejmenší důvod, vaším prostřednictvím, paní předsedající, se s vámi přít. Nicméně faktem je, že myšlenka toho zákona je velmi dobrá, zákon připravoval protidrogový koordinátor pan Vobořil, není to legislativa Ministerstva zdravotnictví. Takhle byla... (Poslanec Novák hovoří mimo mikrofon.) Prosím? (Poslanec Novák hovoří mimo mikrofon.) No, tak dobře, ale takhle byla dohoda, kterou já jsem dodržel.

Já pevně věřím, že komplexní pozměňovací návrh dokáže ten zákon posunout správným směrem. Já jsem připraven maximálně spolupracovat a nabídnout plné síly Legislativního odboru Ministerstva zdravotnictví poslancům a komukoliv a doufám, že se nám podaří opravdu rychle přijmout použitelný zákon. Za mě - opakuji. Zákaz prodeje do osmnácti let, velmi problematicky si dokážu představit prodej v automatech nebo přes internet a velmi problematicky si dovedu představit, že bychom vyváželi tyto látky do zahraničí.

Za HCC se omlouvám. Vy nemůžete pochopit to kouzlo nechtěného, já jsem intervenční radiolog, který začínal v České republice léčbu HCC, hepatocelulárního karcinomu, a já prostě, jak něco začínal na H a je to zkratka, tak je to pro mě vždycky HCC. Velmi se omlouvám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nyní je na řadě paní poslankyně Štefanová, která také interpeluje pana ministra Válka. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já se pokusím být co nejstručnější. Jedná se mi o dotaz ohledně vystavování návrhu na lázeňskou péči, kdy od 1. ledna 2022 došlo k podstatné změně v tomto, a to k rozšíření těch, kteří mohou tento návrh vystavovat, a to od praktického lékaře, přes ambulantního specialistu až po ošetřujícího lékaře, za hospitalizace.

Jsem naprosto přesvědčená o tom, že za tímto počinem, rozšířením byla pouze dobrá vůle a zvýšit tu možnost pro pacienta, kde všude může mu být vystaven návrh na lázeňskou péči. Ovšem bohužel v praxi nám to udělalo spíše zmatek. A setkáváme se s tím, že se zvýšila pouze neochota jednotlivých lékařů tento návrh vypisovat na úkor pacienta. Pacient na vyřízení lázeňské péče má pouze omezenou lhůtu a do té doby to musí stihnout. Bohužel za rozšíření té možnosti se setkává s tím - neříkám, že všude, ale opravdu se to stává - že praktik ho pošle za specialistou, protože když vám to doporučil, tak ať vám to napíše.

Ten specialista ale bohužel - já mám tu osobní zkušenost - se v té práci setkává i s tím, že i na toto prostě nemá dostatek času. Takže někdy to je o tom - nechte mi tady ten papír, až budu mít chvilku, dostanu se k tomu. A může se tak nestát a stává se potom to, že pacientovi ta lhůta uplyne. Stává se to bohužel více častokrát, než bychom mohli přehlížet. A já tady stojím proto, že se na mě obrátil další nešťastný pacient, kterému se toto stalo.

Takže můj dotaz zní, jak tuto situaci řešit? Já se domnívám, že by bylo mnohem lepší a funkčnější nechat to v gesci pouze těch praktických lékařů, aby k tomuto nedocházelo. A další část toho, pokusím se nejrychleji, zamyslet se nad tou technickou formu, zda ten návrh jako takový nezjednodušit tak, aby ta ochota nemusela být tak velká (Předsedající: Čas.) to vypisovat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prostor pana pána ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Zkusím se vlézt do pěti minut, ale je potřeba to vysvětlit. To nejde o ochotu, jde o povinnost. Od 1. ledna 2022 došlo v této oblasti k úpravě, kdy byla rozšířena aktivní legitimizace pro podání návrhu na lázeňskou péči, tedy předání kompletní dokumentace zdravotní pojišťovně. Cílem právě bylo omezení situace, kdy pacient musel zbytečně od ambulantního specialisty putovat k praktickému lékaři pouze za účelem podání návrhu, protože to doporučení musí dát praktický specialista, ten šel pak k praktickému lékaři. Takže jsme řekli - dobře, když praktický ambulantní specialista to podává, tak ať tedy taky může podat návrh na lázeňskou léčbu. Nyní tento krok může učinit registrující poskytovatel, ambulantní lékař, který tuto léčbu doporučil jako součást léčebného postupu, nebo ošetřující lékař při hospitalizaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP