Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.00 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Ale dělám jednu věc, protože jsem si vědom toho, že ten problém s ukrajinským obilím, slunečnicovými semeny a řepkou je vážný, a my jsme na evropské úrovni řešili právě to, aby tady vznikly ty takzvané solidarity lines, koridory solidarity, aby se toto obilí dostalo do těch zemí třetího světa, severní Afriky, na Blízký Východ, a to je ten cíl, na který já velmi intenzivně tlačím na jednání Rady ministrů osobně, v srpnu jsem napsal dopis panu komisaři Wojciechowskému, kde jsem ho požádal, aby mi sdělil, jakým způsobem Evropská komise podporuje tyto koridory přes Dunaj do Černého moře a dolů na jih, stejně tak jako do baltských přístavů. Naposledy jsme o tom osobně hovořili před 10 dny na Radě ministrů ve Španělsku. Je to ten klíč, který podporuje i Česká republika, nikoli izolované postupy, jak to dělají některé státy sousedící s Ukrajinou, ale to, abychom dokázali být solidární s Ukrajinou, protože my chceme a budeme Ukrajinu podporovat. Chápu, že to možná není úplně váš politický názor, respektuji ho, ale nesouhlasím s ním a naše vláda to dělat bude. Je to i o tom, abychom to obilí dokázali dostat do těch zemí, kde naopak třeba může být hladomor a může se negativně projevit na čemkoli, co potom i vy budete kritizovat, jako je migrační vlna do Evropy a podobně. Čili je naším a doufám společným zájmem tyto solidarity lines mít prostupné tak, aby nikde to obilí nezůstávalo po cestě, ani v České republice, ani v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, nikde. To je to, na co se teď i jako členský stát Evropské unie soustředíme. Tak snad jsem vám odpověděl a jenom moc prosím, a říkám to tady na mikrofon, chci moc poprosit, prosím, když tady předkládáte nějaká fakta, tak si je ověřte a nemaťte tady veřejnost. Opravdu žádné, znovu to zdůrazňuji, žádné obilí, které na náš trh někdo dováží, a zde ho některá soukromá společnost kupuje, z Ukrajiny, tak ty kontroly probíhají kontinuálně, pravidelně, tak nebyla ani jednou zachycena žádná závadná, nebezpečná dodávka. Děkuji za pozornost a za pochopení. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku. Stejně tak jako dokončil interpelace pan premiér, tak samozřejmě nechám dokončit kompletní interpelaci. Takže prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Mě by akorát zajímala jedna jediná věc. V případě, že tady probíhaly nějaké kontroly a váš předchůdce tady konstatoval, že některé šarže té pšenice jsou nějakým způsobem kontaminovány, nechápu tedy důvod, proč ostatní státy, které jsou okolo nás, tak zakázaly dovoz ukrajinského obilí a proč se to tedy řešilo ve veřejném prostoru jak na komerčních televizích, tak i ve veřejnoprávní televizi. Samozřejmě to, že někomu ujede v podstatě dodávka kuřecího masa, která je kontaminována salmonelou, tak to je pochopitelné, to se stává z různých států, a samozřejmě od toho je tam právě ta veterinární inspekce, aby to zachytila. Ale co se týká toho obilí, ty ostatní státy dostaly ještě navíc kompenzaci, že se to k nim dovezlo, to kontaminované obilí, a Česká republika, protože váš předchůdce se proti tomu neohradil (Předsedající upozorňuje na čas.), tak to nadále dováží, a tím pádem to tady máme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, pan ministr má zájem o odpověď, prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Tak ještě jednou a znovu. Žádné kontaminované obilí v České republice nebylo a není. A to, co jste tady použil, tu obezličku se zákazem dovozu do Polska, na Slovensko, do Maďarska, do Rumunska, je úplně jiný příběh. Je to úplně jiný příběh, s kterým Česká republika nesouhlasí, protože my si myslíme, že bychom měli postupovat jednotně. Tyto státy skutečně si vymohly v rámci Evropské unie výjimku a ten dovoz zakázaly, ale ne proto, že by je ohrožovalo jakkoli kontaminované obilí. To obilí tam roste, je to obilnice Evropy, takže skutečně - já jsem mluvil den, nebo ne den, ale týden po svém nástupu osobně se slovenským ministrem zemědělství Jozefem Bírešem, to je, prosím pěkně, veterinář kontrolor, takže on to i odborně, věcně, profesně má v ruce a rozumí tomu. A on mi potvrzoval tyto věci stejně tak, jako jsme se bavili o dovozu kuřecího masa, které skutečně na Slovensku potom je přebalováno, tak vykazuje stejné standardy, respektive možná ještě vyšší standardy kvality než některé provozy v České republice, tak tomu je. Tam tedy teď poctivě řeknu ano, některé ty poslední dny tam jsou záchyty salmonely, ale když se podíváme na dovozy z některých jiných států světa, z Brazílie a odjinud, tak jsou daleko vyšší. To se děje i u našich provozů, vy jste to správně řekl, to se stane. Ale u toho obilí tomu tak opravdu není a ten zákaz těch zemí byl dán úplně něčím jiným. To bylo dáno jejich, řekněme, vnitřní politikou a snahou ochránit si svůj vnitřní trh s obilím. Vůbec to nesouviselo s nějakou bezpečností. To je opravdu potom na úrovni poplašné zprávy, a to bych poprosil, abychom opravdu nedělali.

Děkuji za pozornost. Paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, přeji vám krásný čtvrteční večer. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a já konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací. I já vám přeju krásný večer a sejdeme se k pokračování 74. schůze zítra v 9 hodin. Na shledanou!

(Jednání skončilo v 18.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP