Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.50 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Myslím si, že zdravý selský rozum dává podnět k tomu, aby všechno to, co jsme se snažili vrátit zpět, se realizovalo a aby kontrolní činnost zůstala v rukách hygienické služby, protože v současnosti se argumentuje tím, že to, co bylo v požadavcích hygienické vyhlášky, že řeší jiné stavební předpisy, ale já chci podotknout, že stavební úřad půjde na tu stavbu jenom jednou a už tam následné kontroly nikdy dělat nebude, pokud to nebude z důvodu nějakého udání. Hygiena tam dochází stále, pravidelně.

Chtěl bych poukázat v této souvislosti na oslabování hygienické služby, centralizaci moci jenom na Ministerstvo zdravotnictví a potlačení úlohy krajských hygieniků, kteří s tímto vesměs nesouhlasí.

Takže, pane ministře, myslím si, že to je nepřipravené a chtěl bych, abyste minimálně předložil jednotlivé parametry, které škrtáte a čím jsou nahrazeny, jak jste říkal, například v té stavební legislativě. Chtěl bych to zpřehlednit, vrátit zpátky a opravdu o tom seriózně jednat. Je to jenom vyhláška, ale je důležitá pro naše děti.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Platí jako v předchozí interpelaci, bude odpovězeno do třiceti dnů. Nyní je na řadě pan poslanec Hendrych, který interpeluje pana ministra Jurečku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl pana ministra interpelovat ve věci financování sociálních služeb v roce 2024. V médiích se objevil článek, že Ministerstvo financí navrhuje vyšší podíl spolufinancování, pravděpodobně obcí a krajů, nebylo to tam přesně srozumitelné, oproti současnému stavu, tak aby de facto státní rozpočet ušetřil. V tom článku v deníku Právo a na Novinkách se zároveň píše, že se vůči tomu ohradilo Ministerstvo zdravotnictví, ohradilo se vůči tomu Ministerstvo práce a sociálních věcí, tudíž resort pana vicepremiéra Jurečky. Nicméně tam rovněž zaznělo, že Ministerstvo financí v rámci rozpočtu na rok 2024 v podstatě s tímto nějakým novým a blíže neupřesněným modelem počítá. Zajímal by mě názor pana ministra, respektive jaká je jeho vize financování sociálních služeb v roce 2024 i v kontextu toho, jestli bude zachován ten sám podíl prostředků tak jako v roce 2023 nebo jestli plánuje nějaké změny z hlediska financí jako takových, nebo i z hlediska nějakých jiných parametrů pro financování sociálních služeb, protože i o tom se ve veřejném prostoru diskutuje, jestli chce zachovat pro rok 2024 ten stávající model nebo uvažuje o nějakých změnách.

To je asi všechno. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Pan ministr je nepřítomen, bude vám odpovězeno do třiceti dnů v souladu s jednacím řádem. Nyní je na řadě pan poslanec Wenzl Lubomír, který interpeluje pana ministra Válka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený omluvený pane ministře, blíží se podzimní období a s ním v populaci opět stoupne počet respiračních chorob a vyvstane vyšší spotřeba mimo jiné antibiotik.

Vy a vámi vedené ministerstvo jste se začali připravovat na tuto situaci, byla sestavena skupina, vznikl krizový scénář a byl zpracován seznam přípravků, které budou potřeba. Dle sdělení náměstka Jakuba Dvořáčka tento seznam obsahuje desítky položek. Není to ale opět pozdě? Nebyla vámi, pane ministře, situace podceněna?

Ministerstvo se nyní snaží zjistit na základě chybějících skupin léků z minulého roku, jaká je situace u dodavatelů v letošním roce. Vycházeje ze sdělení pana náměstka, jsou kontaktovány jednotlivé farmaceutické firmy a mapuje se, jaké jsou jejich výrobní plány. Pokud zjistí, že jsou nižší než v loňském roce, začínají poptávat alternativy jinde, případně se snaží dohodnout mimořádné dodávky cizojazyčných šarží.

Dle sdělení pana náměstka úředníci největší pozornost upínají k antibiotikům, jako jsou penicilin, cefuroxim nebo amoxicilin.

Na seznamu ohrožených nedostatkových léků pro následující období však jsou i některá antivirotika či antipyretika, tedy přípravky na horečku.

Vážený pane ministře, chci se vás vzhledem k výše uvedenému zeptat na následující:

1. Jaké jsou relevantní výstupy z činnosti vámi zřízené skupiny?

2. Vedla jednání k výsledku, že bude k dispozici potřebné množství nedostatkových léků pro pacienty?

3. Jaká systémová řešení připravujete, aby se předešlo v budoucnu tomuto problému?

Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr je nepřítomen, také v souladu s jednacím řádem bude odpovězeno do třiceti dnů. Další na řadě je paní poslankyně Adámková, která je nepřítomná, její interpelace tudíž propadá. Dále je na řadě pan poslanec Koten. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že je tady pan ministr přítomen. Velmi rád bych se ho zeptal, jak je to nyní po výměně stráží na Ministerstvu zemědělství s dovozem ukrajinské pšenice, protože předpokládám, že na tom, že ta pšenice obsahuje pesticidy zakázané v Evropské unii, se až tak moc nezměnilo a vzhledem k tomu, že bychom jako zástupci České republiky měli bránit české zemědělce, tak, aby byli schopni prodat svoji produkci, tak jsem se chtěl pana ministra zeptat, zda tedy, vzhledem k tomu, že jsme v podstatě jediný stát, který si dovolí na své území dovážet tuto závadnou pšenici, tak zda se tedy bude blýskat na nějaké lepší časy a tu ukrajinskou závadnou pšenici přestaneme dovážet, protože ta situace pro naše zemědělce, kteří ani nemají kam mnohdy odvézt svoji pšenici nebo ji nějakým způsobem zobchodovat, je opravdu jaksi špatná a já si nemyslím, že by naši občané měli jíst tu pšenici, která je jakkoli kontaminována, navíc v rozpory s předpisy v Evropské unii.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Interpeloval jste pana ministra Výborného, kterému tímto dávám slovo. Vzhledem k času jenom upozorňuji všechny přítomné, že se jedná o poslední interpelaci. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Mohu-li poprosit, já tu odpověď rád dokončím i po 18. hodině.

Je dobře, že se v rámci interpelací dostane i na druhý opoziční klub. Pane poslanče, tak jsme to zvládli do té 18. hodiny. Děkuju za ten dotaz.

Musím možná na úvod říct několik věcí, abychom znali fakta. Pohybujeme se v jednotném liberálním trhu, čili opravdu není tady role žádného státu Evropské unie, aby organizovala obchod s obilím a jakýmikoliv dalšími komoditami. To je skutečně věcí poptávky a nabídky. Pokud tedy existuje v České republice nějaká poptávka po dovozu komodit z Německa, z Polska, ze Slovenska, z Ukrajiny, tak to není něco, co by mohla organizovat vláda, Ministerstvo zemědělství ani vy, pane poslanče.

Co je ovšem pro mě, obávám se, velmi skandální a já to tady musím říct na mikrofon, aby to bylo jasně řečeno, vy jste se tady čtyřikrát dopustil hrubé dezinformace, pro mě na úrovni poplašné zprávy. Vy tady hovoříte o závadném obilí, které je k nám dováženo z Ukrajiny. Tak já, protože tyto kontrolní mechanismy jsou přesně v roli ministra zemědělství a Česká potravinářská inspekce pravidelně kontroluje všechno, co je k nám dováženo nejenom z Ukrajiny, ze všech států světa, Státní veterinární správa kontroluje, co je k nám dováženo z masných výrobků, tak vám mohu ubezpečit, že to, co jste řekl, je prostě nepravda.

Já chápu, že čerpáte ze zdrojů, které asi nejsou úplně relevantní, já je označuji za dezinformační a potom to takhle dopadá, že tady strašíte lidi. Ale opravdu, veškerý dovoz do České republiky, bez ohledu na to, odkud se děje, tak je plně pod kontrolou České potravinářské inspekce a žádné záchyty, které by obsahovaly nadměrné nepřípustné množství čehokoliv, včetně pesticidů, prostě nebyly a nejsou. Naposledy dnes ráno na poradě Ministerstva zemědělství jsem tuto otázku položil ředitele České potravinářské inspekce. Znovu potvrdil, ne, žádné záchyty tady nejsou. Prosím, nešiřme tyto poplašné zprávy a tyto dezinformace a lži, protože to prostě není pravda.

Co chci říci, Česká republika, jak jistě víte, je sama producentem obilovin, a to na úrovni 7,5 až 8 milionů tun ročně, spotřeba u nás je 5 milionů, čili nám tady bohatě dostačuje to obilí, které tady máme z české produkce. Já ale nejsem schopen a nikdo z nás není schopen ovlivnit, zda tady někdo z potravinářů bude nakupovat obilí dovezené ze zahraničí odkudkoliv, pokud splňuje ty podmínky bezpečnosti a kvality, jako že v tomto případě ano, splňuje, tak v tom těžko mohu komukoliv bránit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP