Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.20 hodin)
(pokračuje Vít Kaňkovský)

Znovu opakuji, je to věc názorová, chápu, že zřejmě většinová vůle v této Sněmovně je jiná, ale byl bych velmi rád, kdybychom v tuto chvíli nedělali generální stanovisko o tom, které z těch řešení je lepší. Dotčené obce, vy si můžete říct, že je to několik tisíc, možná desítek tisíc občanů, a oproti tomu je veřejný zájem 10 milionů obyvatel. Ano, vždycky nakonec zvítězí nějaký obecný, veřejný zájem. Ale nemůžeme občanům v dotčených lokalitách, a nejsou to jenom ty na Vysočině, je to i lokalita v Jihočeském kraji a v Plzeňském kraji, nemůžeme jim brát právo se k tomu vyjádřit. A musíme, a to si myslím, že je úkol nás politiků, vrátit občanům důvěru ve státní orgány, což, a já oceňuji pana ministra za dvě věci, za prvé, že šel do přípravy tohoto poměrně kontroverzního a složitého zákona, jeho předchůdci k tomu odvahu nenašli, anebo možná to nebylo jenom o odvaze, a pak také oceňuji to, že vláda přistoupila ke změnám v SÚRAO a že skutečně jsou zde náznaky, že chování tohoto orgánu, o kterém tady mluvil kolega Král, že bude v těch dalších etapách už na úplně jiné úrovni a že proces výběru finální lokality dovedeme do bezpečného konce. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. K faktické poznámce se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych zareagovat na svého předřečníka. Víte, vy si tady všichni stěžujete na to, že se nestaví, nic se nedělá. Ale ve své podstatě ono to ani nejde, protože my neustále ty mantinely tak posouváme a tím, že do toho dáváme možnost, aby všichni promlouvali, což asi je dobře, ale prostě toto potom ve finále znamená, že tady nic není. A to stejné je to, co chcete vy, pane poslanče. Jo? Ve své podstatě se tady bavíme o tom, že se mají dělat průzkumné práce. Ty průzkumné práce řeknou, která lokalita ano či ne. Ano, možná s ní budou spojené nějaké náklady, které ta obec za to dostane kompenzovány, protože tam budou probíhat ty průzkumné práce. Ale vždyť ve své podstatě vy tady ani nedáte možnost vzniku toho, aby něco vůbec vzniklo, protože ty obce to zablokují. Prostě obce to z povahy věci zablokují. A to se můžu dostat dál. Jestliže se po čtyřech letech tam blíží volby a starosto, ty nic neděláš, a když nic neuděláš, tak prostě už tady příště nebudeš. A takhle to prostě chodí, tak to je na těch malých vesnicích. Tak to je.

Všichni se tady zaklínáte krajinným rázem a všichni se zaklínáte veřejným zájmem. Neexistuje definice. Neexistuje, jo? Takže každý se schová pod krajinný ráz. A jestli budete mít souseda, kterého budete štvát, tak vám říkám, že to stavební povolení nebudete mít, protože to nabourává krajinný ráz. A on to tak vidí, protože on si sežene bambilion papírů, které řeknou, že z hlediska krajinného rázu to tam nezapadá, protože vy chcete střechu, která je dřevěná, a on chce, abyste ji měl plechovou. Rozumíte mi? To takto je. Prostě krajinný ráz - definice není. Není definice veřejného zájmu. Prostě já jenom říkám a varuji před tím, že když něco chcete přesouvat na parlament, (Předsedající: Čas.) vláda má odpovědnost, vláda má strategie. Ať si ji nese.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Král, poté pan poslanec Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Jenom aby nebylo mýlky. Nemám nic proti tomu, aby obce měly šanci se do těch procesů nějakým způsobem vyjadřovat. Je tam EIA, jak už tady zaznělo, koneckonců i od kolegy Kotena, a další řekněme instituty té robustní územněplánovací dokumentace a stavebního řízení. To myslím, že je všem evidentní.

Ale proboha znovu vypichuji, řekl jsem to asi jenom dvakrát, tak to řeknu potřetí. Ta příprava běží 24 let. Jak dlouho se ještě chcete vyjadřovat? Co je tam na tom nejasného? Normálně díra v zemi 300, respektive 500 metrů, nahoře nějaké haly, laboratoře, dole úložiště. Vyřízeno. A jestli je někdo překvapen, že se dělá geologický průzkum ne 3 kilometry, ale 25 kilometrů od toho místa, tak pak je potřeba, aby si třeba osvěžil nějakou znalost geologie a podobně. Zaplaťpánbůh, že se takové průzkumy dělají.

A znovu opakuji, dali jsme do toho už 2 miliardy korun. Čtyři lokality jsou známé. Pojďme je nezávisle vyhodnotit. Vláda rozhodne. Když se nedomluvíme s obcemi na základě návrhu, který je dnes, rozhodne parlament. Pojďme stavět, v roce 2050 máme mít hotovo. Tak pojďme na to.

A co se týká debaty na téma veřejný zájem, tak já za ni moc děkuju. A budu se na tu dnešní debatu odkazovat ještě několikrát v následujících měsících a - letech asi ne - měsících. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická poznámka pan poslanec Roman Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Teď se nám to tady trošku rozkošatělo, ta debata. Nicméně, dámy a pánové, předpokládám, že skoro všichni se byli podívat na tu jadernou elektrárnu a že jim ukázali dnešní sklad jaderného odpadu, že? Taková hala plechová, krásná, teď starostové na ní koukají každý den. A v té hale stojí takové kontejnery, které jsou taky krásné a velmi bezpečné, ale 50 let. 50 let mají životnost. A to, co je v těch kontejnerech, to je to palivo, které bylo zpracováno a využito cca ze 4 %. My se můžeme domnívat pouze, anebo mít nějaké základní atributy, že v krátkém časovém horizontu se naučíme využívat i ten zbytek paliva, to by byl ten zázrak, anebo ho budeme muset někam dát. A pokud ho neuložíme v České republice, tak už mě napadá jenom Mariánský příkop. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím s poslední faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Omlouvám se. Jenom krátce reakce na pana kolegu Krále, prostřednictvím paní předsedající. Možná jsme si nerozuměli. Já jsem se nepodivoval nad tím, že se geologický průzkum dělá 25 kilometrů daleko. Sice jsem tedy pouhý ortoped a rozumím spíš struktuře kostí než geologii, to se přiznávám. Ale já jsem to jenom zmiňoval, že to nelze úplně zpochybňovat, že se to netýká mikroregionu 3 kilometry čtvereční, ale že vlastně okruh těch geologických průzkumů je mnohem širší. Takže jenom na vysvětlenou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Kobza se přihlásil také k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, po všech diskusích o geologii dovolte, abych jako geolog také k tomu řekl své. Úložiště je velmi citlivý a komplikovaný a komplexní problém. Tam je zapotřebí nejenom zjistit, jaké jsou podmínky přímo na tom místě, ale musí se zjistit, do jaké míry dochází k pohybům v té lokalitě, musí se provádět velmi detailní topografie, velmi detailní měření, pravidelná měření, jestli nedochází k posunům vlastně celého bloku. A samozřejmě veškerá hydrogeologie okolo toho je také podstatná, protože v případě jakéhokoliv narušení pláště úložiště může dojít k průsakům vody, může dojít k tomu, že budou poškozeny kontejnery, může dojít k tomu, že ty emanace se budou dostávat do spodních vod. A v ten moment máte ohrožený celý region. A to je prokázané historicky, to už tady bylo, protože s přírodními emanacemi budete mít obrovský výskyt rakoviny v té oblasti. Takže si myslím, že ten průzkum je zapotřebí dělat maximálně detailně. Kolega Krejza se usmívá. Ale v okolí svrateckého úvalu byl velký projekt právě kvůli zvýšenému výskytu rakoviny v šedesátých letech, bylo prokázáno, že místní ruly obsahují právě těžké minerály, které emanacemi šly do spodních vod a ty šly do studní a potom vlastně se s velkým tempem stavěla vodovodní síť. Takže ten průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné. A ten průzkum skutečně musí být dlouhodobý. Když se stavěl Temelín, tak se prováděla 12 let jenom topografie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vidím, že už se s faktickou poznámkou nikdo nehlásí. Pan ministr Blažek? Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP