Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.10 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Reaguje tak na nedávné rozhodnutí ÚOHS, který pojem rozvoj, v uvozovkách rozvoj, tak jak je v zákoně v tuto chvíli napsán, chápe velmi úzce bez investic do vývoje a rozšiřování a v praxi to působí značné potíže a finanční náklady - to, že není jasné, jak je toto vydefinováno. Vzhledem k tomu, že ten návrh považujeme za poměrně jednoduchý a ten problém jsme identifikovali již před nějakou dobou, pro mě je vhodné ho podat jako poslanecký návrh zákona a chtěl bych vás požádat o podporu schválení v zrychleném režimu, to je § 90 odst. 2, tedy v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře, a prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Robert Stržínek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně, kolegové. Děkuji za slovo. Z věcného hlediska tento poslanecký návrh zákona upravuje dvě oblasti. Mění pravidla týkající se veřejného seznamu držitelů datových schránek a dále pravidla rozvoje informačního systému těchto datových schránek. V prvním případě budou fyzické nepodnikající i podnikající osoby nově zapsány do veřejného seznamu držitelů datových schránek jen na jejich výslovnou žádost. Dnes je princip opačný, tedy všichni jsou do seznamu zapsáni a jen fyzické nepodnikající osoby se mohou nechat dodatečně vymazat. K tomu přibývá možnost fyzických podnikajících osob nechat se dodatečně vymazat z dnešních seznamů.

Ve druhém případě držiteli poštovní licence přibývá, vedle provozu datových schránek, nově i zodpovědnost za jejich rozvoj. Důvodem této nové úpravy podle předkladatele je, že podle stávajících pravidel je velmi problematické zadat rozvoj tohoto systému jako samostatnou zakázku z důvodu nutnosti velmi rozsáhlého přístupu k systému třetí osobě. To není žádoucí z hlediska bezpečnostního a je velmi obtížně technicky proveditelné. Protože finanční částka na rozvoj nejde stanovit podle cenových předpisů, bude se její výše odvíjet od dohody mezi Digitální informační agenturou a držitelem poštovní licence.

Z hlediska legislativního procesu jsou významné rovněž dva momenty. Za prvé je navrženo projednání a schválení v prvním čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. A za druhé je navržena mimořádná účinnost prvním dnem třetího měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona. To je, myslím, pochopitelné, protože se nacházíme ve stavu, kdy jsou zveřejňovány osobní údaje osob bez jejich souhlasu. Je tedy nepřiměřeně zasahováno do jejich práv. Současně zákon nepřináší žádnou novou povinnost, proto se kloním k tomu, že bychom mohli navrženou účinnost akceptovat. Doporučuji s návrhem vyslovit souhlas již v prvém čtení. A děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče, za vaši zprávu zpravodaje a otevírám obecnou rozpravu, do které se zatím přihlásila paní poslankyně Pošarová a ji prosím, aby zaujala místo u řečnického pultíku. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, stručně se vyjádřím k novele zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi. Jelikož se jedná o zvýšení ochrany osobních údajů a některé upřesňujících korekce, jde o naprosto minimalistickou změnu. Zveřejnění osobních údajů je trvajícím zásahem do práv, a je tedy v zájmu státu jej ukončit co nejdříve. Stanovuje se, že údaje o fyzické nebo podnikající fyzické osobě se do seznamu držitelů zapíší na aktivní žádost této osoby. Zpřesňuje se postup výmazu ze seznamu, jelikož může-li osoba požádat o zápis, je logické, že může kdykoliv změnit názor a požádat též o výmaz. Ke dni účinnosti zákona se zlikvidují stávající osoby zapsané v seznamu držitelů datových schránek bez jejich výslovného souhlasu, a to my vítáme. Děkujeme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím. Protože nebyla podán námitka, tak nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu vám návrh usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 438 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 225 bylo přihlášeno 136 poslanců, pro hlasovalo 108, proti nebyl nikdo a já konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu k tomuto tisku, do které se zatím nikdo nehlásí. Dívám se do sálu, ani z místa se nikdo nehlásí, končím tedy i podrobnou rozpravu. Ptám se navrhovatele, zda je zájem o závěrečné slovo. (Ne.) Zpravodaj? Nikoliv. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení. Ano, eviduji váš zájem o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu. Mezitím vám přednesu návrh usnesení. Ten zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Ivana Bartoše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 438.

 

Jelikož se počet poslanců ustálil, tak já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 226 bylo přihlášeno 117 poslanců, pro hlasovalo 117, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat a já konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

A projednávání tohoto bodu tím končím. Děkuji navrhovateli i zpravodaji za jejich práci.

 

Budeme pokračovat v našem programu. Další bod je bod číslo

 

96.
Návrh poslanců Marka Výborného, Petra Bendla, Michala Kučery, Kláry Dostálové, Milady Voborské, Jakuba Michálka, Radima Fialy a Rudolfa Salvetra na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 415/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 415/1 a já poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec a ministr Marek Výborný. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych uvedl poslanecký návrh zákona, který je novelou zákona č. 503/2012 Sb., o státním pozemkovém úřadu. Možná jenom ke genezi tohoto sněmovního tisku 415. Jsem jedním z iniciátorů tohoto návrhu, který jinak je předložen na základě konsenzu všech poslaneckých klubů tady v této Sněmovně a vznikal ještě v době, kdy jsem vůbec netušil, že budu ministrem zemědělství a že mimo jiné právě i gesci Státního pozemkového úřadu budu mít na starosti. Nicméně mým nástupem na rezort zemědělství se v této věci nic nezměnilo, ba naopak jsem byl nadále v kontaktu se svými kolegyněmi a kolegy tady ve Sněmovně a je naší snahou skutečně tuto úpravu schválit.

Ta geneze vznikla na základě podnětů řady starostů obcí a měst i z vašich řad zde v Poslanecké sněmovně, kdy jsme dospěli k tomu, že ta blokace 10 let, která tam dnes platí, tak je v zásadě velkou brzdou pro například změny územních plánů, rozvoj obcí. Opravdu to není něco, kde by se tady starostové hodlali na svůj úkor nějak obohatit nebo něco podobného. Je to snaha odblokovat například, a vedl jsem o tom debatu i s paní ministryní Dostálovou někdy na jaře, a nakonec jsme našli takové znění, které bylo vydiskutováno s vedením Státního pozemkového úřadu, stejně tak jako s Ministerstvem zemědělství v době, kdy jsem ještě já ministrem nebyl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP