Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.00 hodin)
(pokračuje Pavel Blažek)

A snad jedna poznámka k té debatě jako takové. Ono se to myslím málo ví, ale Winston Churchill byl jednu dobu i ministr vnitra a měl na starosti věznice. A teď řeknu větu, se kterou já souhlasím a myslím si, že je platná. On řekl, že zkrátka a dobře kvalita a úroveň civilizované společnosti se pozná i podle toho, jakým způsobem nakládá s vězni. To je k té debatě všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Munzar s faktickou poznámkou. Faktická poznámka se stahuje. Děkuji vám.

Nikoho dalšího do obecné rozpravy nevidím. Ještě před uzavřením obecné rozpravy pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Cogan: Já bych ještě jenom vlastně v rámci rozpravy zdůraznil, že povětšinou to tady bylo věcné, to znamená, že vnímáme závažnost problému, který bychom dál měli řešit potom na garančním výboru nebo garančních výborech podle toho, jak se Sněmovna rozhodne.

A já bych si ještě dovolil i přes ty apely, které tady padly právě na případné rychlejší projednání, navrhnout zkrácenou lhůtu o 30 dnů na 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh si poznamenám. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? Jestli tomu tak není, v tom případě obecnou rozpravu končím. Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda si chcete vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrzích. V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Nejprve budeme hlasovat o zamítnutí tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 221, přihlášeno je 140 poslankyň a poslanců, pro 1, proti 95. Tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výbor garančnímu. Ptám se, zda máte někdo jiný návrh jako garančnímu?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 222, přihlášeno je 141 poslankyň a poslanců, pro návrh 117 (proti nikdo).

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, ale v rozpravě zazněl návrh. Požádám vás, pane poslanče, abyste ho načetl na mikrofon.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji. Poprosil bych, aby se to projednalo i ve výboru pro sociální politiku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda má ještě někdo další návrh k projednání? Nemá.

 

V tom případě budeme hlasovat, aby tento tisk byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 223, přihlášeno je 141 poslankyň a poslanců, pro návrh 55, proti 4. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

V obecné rozpravě zazněl ještě jeden návrh, o kterém dám hlasovat, a to je zkrácení lhůty na projednání o 30 dnů, tedy na 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zkrácení této lhůty na 30 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 224, přihlášeno je 141 poslankyň a poslanců, pro 114, proti nikdo.

Konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu na projednání o 30 dnů, tedy na 30 dnů.

Končím projednávání tohoto bodu a předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Přeji vám krásné poledne, kolegyně, kolegové. Budeme pokračovat v našem programu. Než tak učiníme, načtu omluvy, které mezitím přišly. Paní poslankyně Decroix Eva se omlouvá celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Gazdík Petr od 12 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Kolář Ondřej od 12 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Kolovratník Martin od 11.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Liška Petr od 12.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Pokorná Jermanová Jaroslava od 11.15 z rodinných důvodů, pan poslanec Richter celý dnešní jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Smetana Karel se omlouvá od 10.45 do 11 hodin z pracovních důvodů.

Budeme pokračovat v našem programu bodem číslo

 

100.
Návrh poslance Ivana Bartoše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 438/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je tedy navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 438/1. Poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan vicepremiér Ivan Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně a páni poslanci, ačkoliv to není úplně patrné z názvu tohoto bodu, jedná se o návrh, který řeší veřejný seznam držitelů datových schránek. Je to věc, která rozvířila nejen mediální vody zhruba tak před půl rokem. A tento můj návrh je reakcí na to, abychom opravili, co zákon předtím zavedl, leč se jeví jako nevhodné v tuto chvíli, kdy užití datových schránek je stále masivnější.

Cílem tohoto zákona je omezit zveřejňování osobních údajů držitelů datových schránek na webových stránkách v seznamech. V současné chvíli je seznam všech držitelů datových stránek veřejně dostupný a obsahuje i adresu, což vede k možnosti zneužití. Trochu jsem přirovnával vznik tohoto problému k tomu, jak jsme dříve byli zvyklí používat papírové Zlaté stránky, kde majitelé telefonních čísel, ať už osoby fyzické, nebo firmy, byly prostě vylistovány. K úvaze vzniku datových schránek zejména v komunikaci k osobám a k firmám bylo žádoucí, aby bylo vidět, na jakou datovou schránku se toto posílá. Tak vlastně historicky zákonem někdy z roku 2002, pokud se nemýlím, pokud byla zřízena datová schránka, tak ten seznam byl obohacen o údaj toho držitele datové schránky. Ono se to děje automaticky v souvislosti s tím zákonem.

A my navrhujeme tedy změnu - toto zveřejňování přepnout do toho režimu takzvaného opt-in, což znamená, že na webových stránkách budou zveřejněny pouze kontaktní údaje těch fyzických osob a podnikatelů, kteří o to výslovně požádají, a kdykoliv později pak samozřejmě můžou i požádat o výmaz této informace, pokud k tomu udělili ten souhlas v momentě, kdy ta datová schránka je zřizována. To je asi gros tohoto rychlého návrhu. Jak jsem mohl komunikovat s kolegy, vnímáme ten problém velmi podobně, je to nějaký řekněme i relikt minulosti - to, že se tak dělo na základě toho zákona.

Druhá věc, kterou bych chtěl zmínit a je v tom zákoně obsažena, věřím, že taktéž není ve své podstatě problematická. Zákon dále rozšiřuje oprávnění provozovatele systému datových schránek - tím je dnes Česká pošta - tento systém dál rozvíjet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP