(10.50 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Vzhledem k tomu, že nikdo proběhlé hlasování nerozporuje, otevírám bod této schůze, je to

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v obecné rozpravě na 74. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. září 2023. Připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán ústavně-právnímu výboru, hospodářskému výboru a výboru pro sociální politiku. Iniciativně tento návrh projednal také výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 488/1 až 6. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura (není přítomen) a zpravodaj rozpočtového výboru, což je garanční výbor, a výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Jiří Havránek. Pro pořádek říkám, že zpravodajové dalších výborů jsou pan poslanec Milan Feranec, pan poslanec Ivan Adamec a pan poslanec Viktor Vojtko.

Nyní budeme pokrčovat v přerušené obecné rozpravě, do které je řada přihlášených. Než otevřu rozpravu, tak vás požádám, kolegyně a kolegové, abyste se ztišili a aby pan zpravodaj a pan ministr zaujali místa u stolku zpravodaje. A otevírám tedy obecnou rozpravu. Jako první s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Radim Fiala. Prosím, pane poslanče, máte slovo. A prosím ještě, kolegové, kolegové v pravé části sálu... kolegové v pravé části sálu, abyste své jednání přesunuli do předsálí. Pane ministře... Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak mohu?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, mám zde připomínku pana poslance Vondráčka, že byl přerušen ve svém projevu, a zda by projev dokončil, a poté vy vystoupíte s přednostním právem, jestli nebudete rozporovat tento postup. Děkuji vám za váš přístup. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Když chceme, my se domluvíme, pane místopředsedo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem - abych vám připomněl, pro ty z vás, kteří tu včera večer nebyli - já jsem v závěru pronesl řekl bych skutečně zlomový projev, protože v okamžiku, kdy jsem hovořil, tak se to o půlnoci zlomilo a šli jsme všichni domů. Už tady nebyl pan ministr financí a já ho tu nemám zas. Já jsem mu chtěl poděkovat za konstruktivní přístup k té části týkající se včelařů a zdanění včel, protože po té diskusi, která proběhla v rámci prvního čtení, tak vládní koalice připravila komplexní pozměňující návrh a v rámci toho byla tato problematika, doufám, uspokojivým způsobem pro včelaře vyřešena. To znamená, chtěl jsem zde vystoupit jako konstruktivní opozice a poděkovat koalici. Bohužel nemám komu. Děkuji paní ministryni Langšádlové, že tady sedí, a já jí děkuji osobně za celou vládu. Je to takový hezký pocit, že tady snad nesedíme úplně zbytečně, že se někdy posloucháme a že to třeba někdy k něčemu je. Je to pocit velmi prchavý, přelétavý, po první faktické poznámce mě určitě přejde. Přesto jsem se o něj chtěl s vámi podělit.

Vystupuji tady kvůli dvěma pozměňujícím návrhům. Ten první se týká uplatnění tichého vína jako uznatelného daňového nákladu, jako propagačního daru podnikatelům. Já to nechci celé opakovat, já jsem asi tak 14 minut zvládl mluvit včera, než jsme to tady zavřeli, takže jenom velice stručně zrekapituluji, že vládní návrh ruší uplatnění tichého vína jako reklamního či propagačního daru. Já jsem zde včera přednesl, že si myslím, že to není šťastný nápad, že to není dobrý krok, a to z toho důvodu, že sice tiché víno je v tuto chvíli formálně v rámci předpisů Evropské unie zařazeno jako komodita podléhající spotřební dani, ale fakticky v České republice česká nebo moravská vína spotřební dani nepodléhají. Je to jiná debata. Je to debata, která se vede. Já jsem zaregistroval, že se bude zřizovat nějaká komise, ale jestliže v tuto chvíli tiché víno spotřební dani nepodléhá, tak z mého pohledu ani nedává smysl, abychom na toto zboží nahlíželi jako na podléhající spotřební dani. A pak je tedy správná právní úprava, která v tuto chvíli platí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP