(11.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

A teď k tomu... Krajský úřad může příští rok, přespříští rok, další rok darovat klidně ta vína. Za prvé, kraj neplatí, není podnikající osoba. Jediné, o co se jedná, že to je daňově uznatelné. Tak řekněte majitelům minipivovarů - minipivovarů - českým podnikatelům, že jejich dary nejsou daňově uznatelné a tiché víno je daňově uznatelné. Jakou to má logiku? Všichni mohou ty dary dávat nadále, pokud jsou přesvědčeni, že jsou, že to jejich zákazníky, většinou to dáváte zákazníkům, málokdy to dáváte svým dodavatelům, to zase dostanete od toho dodavatele, jenom si nebudete snižovat základ daně a nebude to daňově uznatelné. To je všechno.

Předpokládaný přínos pro státní rozpočet zhruba 100 milionů není důvodem, nějaký vysoký přínos do státního rozpočtu, ale zrušení vlastně nesystémové a nespravedlivé daňové výjimky. Já vám odpovídám, zhruba 100 milionů korun by to mělo přinést státnímu rozpočtu. Ale nikomu nezakazujeme dávat jak tiché víno, šumivé víno, cokoliv jako dar. Rušíme jednu nesystémovou a nespravedlivou daňovou výjimku, že zrovna jenom dar jako tiché víno do 500 korun, což jako to už je dobrá láhev vína, to si neříkejme, že to není dobrá láhev vína, je daňově uznatelná. A vůbec u těch veřejných institucí, tam jako myslím, že problém s daní z příjmu a daňově uznatelné náklady fakt nemají. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak těším se na logickou debatu s panem ministrem. Jenom jsem se... to myslíte, že těch 100 milionů bude, že bude vyšší daňový základ, že se to promítne na dani z příjmu? Ale které? (Ministr Stanjura z vládní lavice: Příjmové.) Dani z příjmu? Takže mělo by to zvýšit výnos daně z příjmu. Já tu logiku vidím jinde. Protože když vy říkáte, že si můžete daňově uplatnit, ale jiné předměty si také můžete uplatnit. Ta logika, po které se vy ptáte, ta logika se jmenuje spotřební daň. Protože ono to v rámci evropského rámce zapadá do komodit podléhajících spotřební dani. Ale fakticky to není pod spotřební daní. A dokud to nebude pod spotřební daní, tak se k tomu chovejme jako k jiné komoditě. Můj návrh v podstatě je, tak to teď nechme být, s tou debatou o zdanění tichého vína, spotřební daní jako celku. Že by to dalo větší logiku. Prostě teď to nechme být. Navíc je pro to opravdu nešťastná doba, ti vinaři by potřebovali nějaký stimul.

A to jsem neřekl v tom projevu a to si řekněme, když se s těmi lidmi průběžně bavím, s vysokou pravděpodobností to v nějaké části odejde do šedé ekonomiky. Teď je to zdaněné, teď je to přiznané, je to na faktuře, je to na účtence - a půjde došeda. A vy to tady posloucháte často, pane ministře, že svými kroky jste podpořili šedou ekonomiku. Já to tady nebudu rozebírat, protože mně jde o věc. Ale tady je to přiznané, je to zdaněné. A těch 100 milionů, to je potom debata. Mě by potom zajímala ta data, ze kterých tedy vycházíte. Jestli máte zmapováno, kolik se jako uplatní těch darů, těchto celkově, a z toho jste spočetli, že by se z toho odvedla daň, o to by byla vyšší daň z příjmu, když to takto řeknu. Ale ono to tak nefunguje. (Předsedající: Čas.) Ti lidé budou optimalizovat stejně ten příjem asi jinak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě reakce pana ministra. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak ono je to úsměvné. Mnozí z nás se zastávají vinařů a pan předseda Vondráček řekne: no ale když to uděláte takhle, že to bude daňově uznatelné, tak oni půjdou do šedé zóny. To pak ale nejsou kladní hrdinové. Já si to nemyslím. Já si to fakt nemyslím. Já jsem dal ten případ těch minipivovarů. Ty nejenom že mají spotřební daň, a to jsou malí čeští podnikatelé, je jich několik set a mají několik desítek tisíc pracovních pozic. Ano? A tiché víno si uhájilo tu výhodu, že je nulová spotřební daň. A tato daňová úleva je pro stát nevýhodná, protože 75 % té daňové úlevy nečerpají čeští daňoví poplatníci, ale zahraniční daňoví poplatníci. Jo, to je prostě fakt, to z těch čísel je.

Kdybychom byli schopni vyprodukovat celou spotřebu, tak celá tato daňová výhoda končí u českých daňových poplatníků. Protože z mnoha důvodů nejsme - to nekritizuji, to beru jako fakt, tak u nulové daně z tichého vína, zhruba 75 % této daňové výhody končí u zahraničních daňových poplatníků. To je prostě fakt. Ale berme to, že se to nemění. Nikdo nic nenavrhuje, teď je nějaká pracovní skupina, nechci předjímat, jak to vyjde. A je to opravdu nesystémová daňová výjimka. Vy si fakt myslíte, že ty firmy to braly jenom proto, že to uplatnily? Je to určitě jeden z důvodů. Ale nikdo nezakazuje firmám to víno nakupovat nadále a dávat to jako prezent svým obchodním partnerům, zaměstnancům, komu budou chtít. To je celé. Je to nespravedlivé, je to nesystémové. Já jsem o tom přesvědčený.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě faktická poznámka pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak já jsem rád, že předkládáme navzájem ty své argumenty. A já jenom na doplnění. Já jsem původně měl v plánu zahrnout do toho i ty pivovary. Ale ono to prostě nejde. To jsem byl upozorněn, že to nejde, protože ony podléhají spotřební dani a odvádějí, tudíž nemohou mít takový režim jako ta tichá vína. Kdežto tiché víno, jestliže nepodléhá spotřební dani, tak je co? Tak je něco úplně bokem, to spíš tu výjimku z mého pohledu vytváříte vy. Pro ně je potom komodita, která nepodléhá spotřební dani a může být uplatněna do nákladů.

A když mluvíte o té spotřební dani a že to odchází... To já také respektuji ten argument naprosto. Ale musíte se podívat na tu mapu. Vy víte, jak jsou zdaněná ta vína okolo. Všechny státy kromě Polska, naši sousedi, tak tam mají tu nulovou daň, většinově mají nulovou daň. Protože to vinařství je nějakým způsobem podporováno. Protože to není zkrátka jenom o tom kšeftu. A ten minipivovar, když se mu pokazí pivo nebo se tam něco stane, tak on si ty suroviny nakoupí do 24 hodin znova a udělá to jinak, tedy to pivo. Ale když vám tu úrodu potlučou kroupy, když se prostě stane nějaká jiná věc, se kterou nepočítáte, tak vy tu surovinu nenahradíte to. To víno má svoji nějakou privilegovanou pozici z toho důvodu, že je složité to víno vyrobit a udělat.

Takže já znova jenom říkám, je to o nějaké motivaci, o nějakém stimulu. Je to o tom, co vlastně my jako politici chceme, co je naše priorita. A já jenom žádám, abychom to tedy nechali jako komplex té debaty, která bude na téma spotřební daň. Jinak tady ta výjimka vznikla v roce 2005. A já už tedy hledám, kdo tenkrát hlasoval pro a kdo to navrhl a kdo s tím přišel. A já jsem přesvědčený, že se najdou jména i třeba ze strany ODS, kteří to tenkrát podpořili. (Předsedající: Čas.) A já se ptám, proč zrovna teď to tedy přicházíte zrušit a koho to napadlo?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Janulíka. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já panu ministrovi, já nevím, kde pan ministr vzal to číslo, že 75 % té daňové výhody končí v zahraničí. To nemůže být pravda. Protože v této republice je cca 16 000 hektarů vinohradů a orientačně dokážeme vyrobit jenom polovinu toho vína, co vypijeme. Ale je to fifty fifty. Nemůže to být 75 %. A jenom aby si pan ministr a všichni zainteresovaní uvědomili, že okolní státy, jako třeba Itálie, která je největším producentem vína v Evropě, tak abyste měli představu, v takovém Venetu je třeba 1 600 i více slunečních hodin za rok. A my když máme na Moravě 800, tak jsme šťastni. Takže to se srovnává nesrovnatelné. A proč tedy ti Italové na to nemají tu spotřební daň?

Takže je nesmysl, že 75 % té daňové výhody končí v zahraničí. Není to možné, protože jenom půlka se doveze toho, co se tady vypije. A já bych byl pro, ať to tedy ale zavede celá Evropa. Protože zase znevýhodníme naše. Protože ti dovozci, ti si tu cestu vždycky najdou. A jak říkal kolega Vondráček, protože v podstatě jsem musel dělat víno už odmalička, takže vím, jak to je, a vím, jak to vinaři dělají, oni se tomu prostě přizpůsobí a zase se z té povinnosti... nějakým způsobem to dopadne na ty velké, kteří už teď mají dost problémů, protože ti musí dodržovat všechno možné a z těch kontrol už jim jde hlava kolem, a ještě zase na ně hodíme další věc. A ti menší, kteří budou moct z toho utéct, kteří tvoří jako velkou část také na tom trhu, tak prostě z toho odejdou. Takže se to naprosto mine účinkem, ale to je prostě... Bohužel vy už jste asi takový. Prostě tak to je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP