(12.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Víte, kolik mají kraje ve správě silnic druhých a třetích tříd? 70 000 kilometrů a stát má ve své správě 7 000 kilometrů. Vím, že jsou to dálnice a jedničky, ale ti lidé jezdí každý den po silnicích druhých a třetích tříd. Kraje se tedy dostávají do obrovských problémů ohledně opravy mostů, které jsou některé v tak havarijním stavu, už jedna třetina jich je ve špatném a havarijním stavu, a kraje mají ve svém majetku zhruba 12 000 mostů. To je další věc, kterou je nutná zmínit. Nepřeji to žádnému hejtmanovi, ale ani starostovi. Havarijní stav prostě řešit musíte a musíte ty finanční prostředky na to vynaložit.

Takže my jsme na ty silnice dostávali 4 miliardy, i 6 miliard jsme dostali. Dostávali jsme to celou dobu. Neříkám - vždycky to bylo o tom vyjednávání s tou vládou a strašně nám vždycky vadilo, že jsme to třeba dostali až v dubnu, v květnu, takže jsme to museli soutěžit, když už prakticky ty práce měly začít. Takže to, aby to ty kraje popřípadě měly v tom rozpočtovém určení daní, dává velkou logiku. Řekněme si na rovinu, že když jsme před lety dostávali, nebo dostávají kraje, 4 miliardy, tak to, co udělaly před čtyřmi lety, tak dneska toho udělají daleko, daleko méně, protože ty částky na opravy a rekonstrukce silnic se velmi zvýšily.

V souvislosti s tím jsem zaregistrovala, a ptala jsem se tady na to minule i pana ministra financí, že za ním byl pan předseda Asociace krajů Martin Kuba a že se dohodli - myslím, že tam byl i Martin Půta - že se změní rozpočtové určení daní krajů. Já jsem se pana ministra v tu chvíli ptala, na čem se dohodli, jaká budou kritéria, jestli by mi to mohl říct. On říkal, že si to určí ty kraje, jaká budou ta kritéria, a že se určitě nějakým způsobem dohodnou. Pak jsem zaregistrovala, že byla nějaká schůzka na Ministerstvu financí, kam přišel i pan Rakušan, paní Olšáková, pan Lukl, byli tam úplně všichni, všichni se dohodli, jak se ten RUD změní. No, a najednou se dozvíme, že jednala pětikoalice a k dohodě nedošlo, takže žádné rozpočtové určení daní krajů se měnit nebude. A při té příležitosti jsem zaregistrovala, že středočeská paní hejtmanka podá ústavní stížnost - ona je z hnutí STAN a podá ústavní stížnost - že se tedy to rozpočtové určení daní krajů nezmění, protože od roku 2005 je tam fixovaný počet obyvatel, který se samozřejmě za ty roky změnil.

Já to chápu, že ty kraje to i takto chtějí, protože když se podíváme na výběr daní, jak se nedaří v tuto chvíli vybírat daně... Chtěla bych říct, že na konci srpna byl schodek zhruba 195 miliard a měli byste mít vybráno 65 % daní, že jo? No a kolik má současná vláda vybráno? No, zhruba 60 %, takže na daních je to minus 43 miliard. Taky se zeptejte starostů, primátorů a hejtmanů, jak se DPH velmi špatně naplňuje. Daň z příjmu právnických osob je na tom líp. Ale myslím si, že tady podle těch čísel je jasně vidět - EET, další tolerance šedé ekonomiky. Když se podíváme, spotřební daň z tabáku je minus 1,6 miliardy.

Takže já je chápu, protože když se daně nebudou řádně vybírat, a to je možná filozofie této vlády, tak je jasné, že pak o to méně dostanou města, obce a kraje v rámci rozpočtového určení daní. No, a protože chápu, že najít cestu v rámci rozpočtového určení daní krajů tak, aby byli v uvozovkách všichni spokojeni, tak ta cesta je jedině taková, že všechny kraje dostanou buď stejně, ne-li více.

Takže náš poslední pozměňovací návrh - předpokládám, že pro ten pozměňovací návrh zvednou ruku i Starostové a nezávislí, že pro něj zvednou ruku všichni poslanci ze Středočeského kraje, Jihomoravského a dalších - přináší to, že tedy dochází k přepočítání všech těch věcí. To znamená, počtu obyvatel. Jsou tam ale další kritéria, jako je počet studentů středních škol zřizovaných krajem, poměr délky silnic ve správě kraje, poměr podílu počtu obcí ve správním obvodu kraje k výměře územní rozlohy kraje a poměr počtu urgentních příjmů typu jedna v nemocnicích.

Takže my si dovolujeme dát poslední pozměňovací návrh, který spočívá ve změně rozpočtového určení daní krajů, který by se navýšil na 10,81. Všechny kraje by dostaly více finančních prostředků a měly by v tom zároveň zahrnuté finanční prostředky na opravy silnic druhých a třetích tříd a mostů. Myslím si, že ten návrh je skvělý, předkládáme ho i se svými kolegy. Já to řeknu v podrobné rozpravě.

Také bych chtěla vědět, jak na to nahlíží současný pan ministr a proč tedy, když se kvůli tomu dělala spousta tiskovek a říkalo se, že se tedy krajům vyjde vstříc a že dojde k té změně, tak proč pak k té dohodě nedošlo? Mně opravdu připadá takové trochu úsměvné, že například pan Jakob, prostřednictvím pana předsedajícího, který je zároveň zastupitelem Středočeského kraje, jehož hejtmanka chce podávat ústavní stížnost, tak mě udivuje, proč s takovým návrhem nepřijde on, proč ho nepředkládá. Budu určitě očekávat, jestli ten návrh, který to tedy narovnává a po kterém všichni volají, tak jestli ho pan Jakob z TOP 09 podpoří.

Myslím si, že jsem otevřela řadu věcí i řadu otázek a budu velmi ráda, pokud pan ministr financí bude reagovat, a o to více budu ráda, pokud řekne, že některý z našich pozměňovacích návrhů podpoří. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První faktickou poznámku přednese pan poslanec Okleštěk. Než dorazí k pultíku, načtu čtyři omluvy. Pan poslanec Černý Oldřich se omlouvá od 11 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Karel Haas od 13.30 do 17 hodin z pracovních důvodů, pan Heller Šimon od 14 hodin z osobních důvodů a pan poslanec Šimek David od 10.30 do 15 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, já se připojuji k tomu, co tady říkala kolegyně Mračková Vildumetzová. Také jsem spolupředkladatelem těchto pozměňovacích návrhů. A co mě velmi, ale velmi mrzí, je ten handl, který udělaly Svaz měst a obcí České republiky a Sdružení místních samospráv ve vztahu k rozpočtovému určení daní a k dani z nemovitostí. Daň z nemovitosti má téměř konstantní křivku, kdežto daně sdílené mají nějaký progres. Deset miliard na dani z nemovitosti - tyto dva zájmové, respektive odborné, kluby, Sdružení místních samospráv a Svaz měst a obcí, vyměnily za 10 miliard, které jim budou ubírány systematicky z jejich rozpočtu, a to tak, že se nebudou moci podílet na rozpočtovém určením daní a vlastně ta snížená varianta 24,47 % tímto klesne až na 24,15 %. To považuji za neuvěřitelné, protože to je skutečně jenom politická hra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP