(13.30 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Ano, oni tu odvádějí daně, ano, oni tu platí, zdravotní, sociální, ale já se ptám, jaké by ty daně byly, kdyby opravdu nemohly těmito službami vyvádět část svých zisků? A když se jenom podívám, kolik investovali do reklamy - dát do reklamy pět miliard, prosím vás, to je celý náš národní rozpočet pro zemědělství! Asi to nebyly jejich poslední peníze.

Takže byla bych ráda, aby pan ministr Výborný více za ten rezort bojoval, tak jak jsem ho včera vyzývala, když jsem chtěla dát na program bod tady k tomuto stavu v zemědělství, a aby si uvědomil, že hledá peníze tam, kde opravdu ty velké peníze nejsou. Škrtá je tam, kde něco málo získá, ale mnohem více ztratí, protože se všechno promítne do ceny potravin. Zaplatí to naši občané, zaplatí to naši podnikatelé, naše firmy. Něco málo přibude do té pokladny, ale já se musím jako ekonom dívat, co bude příští rok, co bude ten další. Budou ti lidé tady pořád ještě podnikat? A jestliže si říkáme dneska - a pan Kučera, předseda zemědělského výboru, určitě bude dávat pozor - že naši zemědělci mají na plochu 50 % toho, co němečtí zemědělci... Když vjede traktor na pole a začíná připravovat půdu k osevu, tak prosím vás, on už je 50 % v minusu oproti tomu Němcovi. Takže na konci ten pytel české pšenice musí být už jenom zákonitě o 50 % dražší. A jestliže není, tak já se ptám, jak je to možné? U nás samozřejmě nemáme ty mzdy, nemáme takové zisky. A měli bychom na to ale myslet. Protože já chápu, že dneska si můžeme říct, že co tu není, si dovezeme. Já se ptám, jestli je to to správné? Protože my přece potřebujeme naplnit státní pokladnu, my potřebujeme dostat peníze od našich firem přes daň z příjmu právnických a fyzických osob, potřebujeme zaměstnávat naše lidi, protože když bude armáda lidí na Úřadu práce, tak to bude platit ten stát. A já se musím zeptat: a kde na to ten stát vezme, když ztěžujeme podnikatelské prostředí, zemědělské zvlášť, protože tady mají naši zemědělci obrovský hendikep vůči ostatním zemím? A já si myslím, že kolegové, kteří jsou tu delší dobu a dělají do toho zemědělství, tak to zcela určitě vědí. Já budu moc ráda, přestože asi to pětikoaliční rozhodnutí je, že nebudete hlasovat pro tyto typy pozměňovacích návrhů, abyste přece jenom zvážili, že poškozujeme něco, co tu je staletí, děláme to dobře, a jenom proto, že hledáme bezhlavě úspory, tak přece nebudeme dělat to, že budeme poškozovat ty, za které tady máme bojovat. Jsou to marginálie do státního rozpočtu, ale nejsou to marginálie do tohoto podnikatelského prostředí.

Takže já vám prosím děkuji za pozornost a budu ráda, když zvážíte a budete pro všechny ty tři pozměňovací návrhy hlasovat, byť je nemáte ve svém konsolidačním balíčku. Vy chcete ty věci zpřísňovat? Já jenom říkám, mysleme na léta budoucí, mysleme na to, čeho chceme dosáhnout. A skutečně když si spočítáte, co vám tyhle tři věci přinesou do státního rozpočtu, z toho pohledu schodku je to marginálie, ale pro tento rezort to může být devastační. Já vám děkuji za pozornost, i panu předsedovi zemědělského výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A já poprosím k faktické poznámce paní poslankyni Bereniku Peštovou, připraví se paní poslankyně Fialová. Vaše faktická poznámka. Máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom chtěla doplnit svoji předřečnici. Jak říkala, ty tři pozměňující návrhy, tak jeden pozměňující návrh se týká snížení finanční rezervy autorizované obalové společnosti. Dnešním dnem tato společnost musí mít 50 % nákladů minulého roku. Takže musí mít finanční rezervu 50 % nákladů minulého roku, což činí zhruba nějaké 4,5 miliardy.

Jde o to, že tento pozměňující návrh říká, aby to nebylo 50 %, ale aby to bylo 25 % a těch 25 % pokryje náklady čtvrtletí. To znamená, pokud by ta společnost, a v současné době tady máme jednu, a o tom my víme, teď máme EKO-KOM, třeba nějaká další společnost vznikne, tak aby ta finanční rezerva pokryla alespoň tři měsíce, kdyby tato společnost se položila, tak aby tři měsíce ten trh byla schopna zajistit. Jde o to vlastně, že v současné době tímto pozměňujícím návrhem by ta finanční rezerva činila kolem 1,1 miliardy. Když ty peníze jsou tímto způsobem účelově vázány, tak dochází k tomu, že EKO-KOM nemůže, nebo ta autorizovaná obalová společnost nemůže pokrýt a vykompenzovat ty mimořádné náklady, které třeba vznikají obcím anebo koncovým zařízením, těm zpracovatelům, protože oni sami nesmí nakládat s těmi obaly. Oni to mají ze zákona zakázáno, takže oni nemůžou vykompenzovat to, co třeba nějaká mimořádná událost, viz covid a další věci, nastane. Takže je to jenom o tom, aby se jim víc otevřely ruce a oni mohli reagovat na tyto situace rychleji. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, paní poslankyně, a vrátíme se do obecné rozpravy. Vystoupí paní poslankyně Fialová Eva. Připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já nebudu nijak dlouhá, ale také bych se ráda vyjádřila k vašemu koaličnímu daňovému balíčku. Hnutí ANO nepovažuje, že tento balíček je nějak potřebný, nicméně ve svých pozměňovacích návrzích se snaží zmírnit některé z dopadů na některé skupiny obyvatel anebo úplně nesmyslné, nelogické věci. Já bych se tu ráda vyjádřila, případně připojila k některým pozměňujícím návrhům, které mi přišly logické. Na některé jsem se dotazovala včera při nějaké faktické poznámce, proč neobsahuje ten nějaký celkový pozměňující návrh. Bylo mi řečeno, že na tom není koaliční shoda, což se třeba týká snížení DPH na hygienické dámské potřeby, na které tady v prvním čtení upozorňovaly i kolegyně z KDU-ČSL. Bylo mi odpovězeno, že není shoda, že nebude říkat, kdo to chtěl nebo nechtěl. Nicméně bylo ještě upozorněno na to, že my jsme vedli, nebo měli Ministerstvo financí v předchozích osmi letech, což je pravda, a například tento návrh byl podán na sníženou sazbu DPH již v roce 2020. Bohužel ale došlo ke konci volebního období a nebyl již projednán. A přijde mi, že tato vláda chce být stále dinosaurem a chce ženy trestat za to, že mají nějaké biologické hodiny a biologický proces ve svém těle.

Potom podporuji určitě, která také tady byla k diskusi a také se neobjevila v celkovém pozměňovacím návrhu, nižší sazbu DPH, kterou hnutí ANO navrhuje u kojenecké vody, plen a výživy. Protože včera jsme slyšeli od pana ministra Jurečky, že lidé, kteří jsou nejvíce ohroženi chudobou a na které nejvíce dopadla inflace, jsou matky samoživitelky, tak proč je budeme trestat ještě více a dávat tyto základní věci, které jsou důležité pro jejich děti, do vyšších sazeb, a budeme zase čekat na to, aby ty ženy víceméně vydržely a neskončily nám na některé ze státních pomocí, které jsou? Zaplať pánbůh, že je tu aspoň máme.

Potom určitě z mé strany je podpora u nižší sazby DPH na palivové dřevo, protože asi je ta všeobecná představa o tom, že je to takové na pohodu, že si každý přitopí krbem, ale opak je pravdou. Lidé na vesnicích většinou jsou odkázáni v některých místech právě na topení palivovým dřevem a absolutně mě zaráží, že tato koalice, která má za úkol se odklonit od fosilních paliv jakéhokoliv charakteru, tak zrovna nejde vstříc tomu, aby sazba u palivového dřeva byla v nižší sazbě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP