(14.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Tak jestli si bereme půjčky, nebo ne, ono se o tom málo mluví. Tak když uděláme deficit státního rozpočtu, tak je to také půjčka. Jenom to nevyjednáváme s bankou, my jenom vydáme státní dluhopisy a díváme se, jaký je zájem investorů, jaká je úroková míra. Ty ostatní půjčky na rozdíl (?) od státního dluhu, ty jsou napořád. Nikdy jsme nevrátili jako Česká republika korunu dluhu. Nikdy. No, od 1. 1. 1993 stát jenom zvyšuje dluh a nikdy se ani nepřemýšlí, že bychom něco z toho - už je dluh napořád. Můžeme se bavit, jestli některá půjčka, která má se splácet za třicet let nebo za deset let, jestli je výhodnější, nebo ne. Já jsem připraven na takovou debatu. Ale ty ostatní jsou dluhy napořád. A že platím úroky pořád, někdy dvě procenta, někdy čtyři, někdy tři, podle toho, jaká je úroková míra. A taky jste si určitě všimla, že například plánovanou půjčku z Národního plánu obnovy se vláda nakonec rozhodla rapidně snížit a je to 19,4 miliardy na tři roky, to je 6,5 miliardy ročně. Tak si dejme například tři deficity dozadu, jeden náš, dva vaše: 420, 360 a 377. To je víc než 1,2 bilionu za tři roky. A my si bereme půjčku 6,5 miliardy ročně na tři roky. Myslím si, že v tom objemu je jasně vidět, že to je úplně marginální. Ale já jsem rád, že to takhle kleslo. A byli jsme si nakonec vědomi toho, že to půjčka je a že budeme muset platit náklady té půjčky a že je budeme muset vracet.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a s reakcí chce ještě vystoupit paní místopředsedkyně Klára Dostálová. (Poslankyně Mádlová gestikuluje z místa, že dlouho čeká na udělení slova.) Ano, paní poslankyně, jste pak hned v pořadí. (Ministr Stanjura mimo mikrofon: Tak sedmnáct, osmnáct faktických.) Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pan ministr už ví, s čím... Dobře, tak já to tedy neřeknu, protože teď jsme se tady dohodli. Nicméně znáte to, ženské, no, prostě poslední slovo. Tak já bych jenom chtěla upozornit, že tak vy jste prošli samozřejmě obří kritikou nejenom opozice na tu půjčku 137 miliard, ale i od vlastních včetně předsedy rozpočtového výboru, takže já jsem za to ráda. To jako musím říci, že opravdu. Ale to není jediná půjčka. My tady máme samozřejmě místo toho, abychom to financovali ze státního rozpočtu, tak uměle to děláme přes Státní fond dopravní infrastruktury a tak dále a tak dále. Prostě já si myslím, že díry v rozpočtu by se neměly zalepovat půjčkami, které samozřejmě budou zadlužovat budoucnost. To je vlastně celý message, který jsem k tomu chtěla říct, a tamto tedy neřeknu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a patrně se blížíme k závěru této série faktických. Uvidíme. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Myslím, že se neblížíme k závěru. Já vás beru za slovo, já s tím vlastně souhlasím. Tak přijďte s nějakými opatřeními, které zvýší deficit pro příští rok třeba o 100, 150, 200 miliard. Já budu nadšený, protože to je taky půjčka. Jenom tomu tak neříkáme. Deficit je půjčka, a napořád, bohužel. Tak neříkejme, že je špatná půjčka, která se musí vrátit za deset let, a k tomu je lepší půjčka, která se nemusí vrátit nikdy. Tak kdyby to bylo aspoň bezúročně, to nikdy, tak je to vlastně dotace, nemusí se vracet. Ale takhle to prostě není. Takže deficit je nejjednodušší, protože takhle se hledají peníze. My jsme našli peníze. No, na chodbách Ministerstva financí ne. A znamená to, zvýšili jsme deficit - a někdo tomu říká, že našel peníze. Tak zkuste si svoji domácnost vzít do banky a říct: já jsem našel peníze, půjčil jsem si pět milionů na hypotéku. Našel ten člověk peníze? Nenašel, že jo? Ale u státního rozpočtu říkáme: našli jsme peníze. Kde jste je našli? No tak dluh nebude 100, ale 105. A našli jsme pět miliard. Ale takhle to není.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ano, vskutku, nekončíme. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Už chci skoro slíbit, že naposledy. Ale pane ministře, vy jste tedy opravdu mistr demagogie. To se tedy musí nechat. Tak za prvé, jestli byly nějaké vlády, které dokázaly hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, tak to byly vlády hnutí ANO. My sami jsme snížili obsluhu státního dluhu, a teď mě neberte za slovo, 60 až 80 miliard, to bych se musela podívat do tabulek. Tak prosím, nechme si tyto věci. Já tomu rozumím, že deficit je dluh, ale vláda nemůže vytloukat klín klínem. To, že si půjčujete další peníze na finančních trzích, ať už je to EIB, nebo cokoliv, tak je to zase dluh a v podstatě jako roste. Myslím si, že v tomto si asi snad jako rozumíme, a myslím si, že není potřeba se tady takto přetlačovat, že naším zájmem společným, já tomu rozumím, by mělo být snižovat. Proto jsem říkala, že chápu, že to je trošku kontroverzní, ten můj návrh.

Na druhou stranu prostě nějak těm lidem pomoci musíme. Já velmi oceňuji tu nabídku k jednání, abychom těm nejpostiženějším, protože ve finále jsou to opravdu ti, co si nesáhnou na ten příspěvek na bydlení, protože splácejí hypotéku a to se do toho prostě nezapočítá. Pojďme hledat řešení. A věřte mi, že já budu spokojená. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Neodvažuji se prognózovat, jestli končíme. Tak rušíme poměrně dost daňových výjimek. Ale o které jsme přesvědčeni, že má zůstat, je odpočet úroků z úvěru na bydlení. Takže to je určitě podpora, která zůstane zachována. Nezvyšujeme ji, ale taky ji nesnižujeme. Nemůžeme to projít jen tak, jako za naší vlády se snižovala úroková služba. Tak když to přeložím, tak vláda ANO zařídila, že na světových trzích byly nulové úroky. Jasně, kdyby se stalo, že budou opět na světových trzích úroky nula, 0,2 %, tak nebude příští rok obsluha státního dluhu 95 miliard, to všichni víme, ale 30 nebo 25. To je vnější okolnost a některá vláda má štěstí, že ty vnější okolnost na ty úroky na světových trzích jsou lepší a některé horší. A to neovlivní žádná vláda, ani vaše, ani naše. To tak prostě je. A bylo to období, kdy nejenom pro vlády, ale i pro firmy a pro občany byly velmi levné peníze. Byla to nějaká reakce na tu finanční krizi v roce 2008, 2009. To sice bylo hrozně příjemné, ale na druhé straně to snížilo ostražitost těch, kteří si ty peníze půjčují, ať už zas to byly domácnosti, firmy, instituce, nebo stát. A já myslím, že tak během dvou tří let budeme v nějakém rovnovážném stavu a že budou úrokové míry, které budou v zásadě minimálně ve střednědobém výhledu obvyklé. I u těch hypoték, vzpomeňme si, jaké byly průměrné úrokové míry 2008, 2009 - kolem 5 %, 5,2, ale pak jsme si zvykli, že to je 1,5, 1,6. A teď si myslím, že zase příštího a přespříštího roku se to vrátí do nějakého vyváženého stavu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já se nerad do toho úplně mísím, ale musím zareagovat na slova pana ministra Stanjury, který tady jednoznačně řekl, že žádná vláda od roku 1993 nesnížila státní dluh. Ale jestli se úplně nemýlím, tak tuším, z 1 685 miliard o 60 miliard se to podařilo na začátku Babišovy vlády ještě před covidem. Čili absolutně tam došlo ke snížení toho dluhu. Tak bych poprosil o korekci pana ministra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní nastal prostor pro paní poslankyni Ivanu Mádlovou a poté se připraví paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení ministři, já se budu věnovat teď trošku intimnějšímu tématu a tím jsou dámské hygienické potřeby. Na úvod bych chtěla říct, že se tady nejedná o žádný boj mezi muži a ženami. Byla bych hrozně nerada, kdyby se takto toto téma vnímalo, že tady vlastně prosazuji nějaké privilegium výhradně pro ženy, protože takto ta otázka zcela určitě nestojí. Nepochybuji o tom, že může vyvolat celou řadu otázek k diskusi, nesouhlasu a podobně. A pokud se podaří toto téma otevřít, a neříkám, že to musí být tady dnes na půdě Poslanecké sněmovny, ale vůbec všeobecně ve společnosti, tak já budu určitě ráda, protože my ženy vás máme rády, víme o vás, že nás chráníte, že nám mnohdy děláte, co nám na očích vidíte i co nám na očích nevidíte, a proto já bych byla strašně ráda, kdybyste se na tuto problematiku podívali i trošku z jiného úhlu než jenom na nákup menstruačních pomůcek v obchodě. Proto také se těším, že na vládní koalici tento pozměňovací návrh otevřete a budete nad ním velmi pečlivě diskutovat. A budu ráda a budu se těšit, že třeba svůj názor na to, že by to nemělo být v 21% sazbě DPH, že si třeba řeknete, že na tom něco je, a že to přehodnotíte a dáte to do té snížené sazby 12%.***




Přihlásit/registrovat se do ISP