(15.00 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

K tomuto tématu menstruace jsem zaznamenala dost takových i nelichotivých komentářů pod různými články, které se táhnou historicky i vlastně v současnosti. A byli to tedy převážně muži. Myslím si, že to může pramenit právě z nepochopení celé té situace, protože to, že ženy by rády, aby ta sazba byla nižší, tak tyto názory jsou tak jako dehonestovány a je to přirovnáváno k toaletnímu papíru, k holicím strojkům a opravdu k celé řadě dalších komodit. A já si myslím, že to je jenom proto, že se v naší společnosti dostatečně o tomto tématu nemluví, že je tabuizované. Budu hrozně ráda, když se celospolečensky otevře. Tolik jenom na úvod.

Jak jsem avizovala, budu podávat pozměňovací návrh na přeřazení dámských hygienických potřeb neboli menstruačních potřeb do nižší sazby, to znamená z 21 % do 12% sazby DPH. A teď se pokusím tedy k tomu dát nějaké vysvětlení, abychom věděli, o čem se bavíme. Jenom v obecné rovině - předpokládám, že by to tady měli všichni vědět, i když z některých vyjádření tam možná ještě nějaké rezervy ve vzdělání jsou - bych chtěla říci, že menstruace je součástí menstruačního cyklu, který trvá zhruba 28 dní. Menstruace neboli krvácení je tedy tou poslední fází. A pro tuto fázi žena používá dámské hygienické pomůcky. To jenom abychom se naladili na stejnou notu, protože opravdu některá vyjádření byla nešťastná.

Myslím si, že je důležité i vnímat, že menstruace je předpoklad, který umožňuje lidstvu přirozenou reprodukci. Je to vlastně určitý dar. A je také pravda, že menstruaci mají výhradně ženy. To znamená, v tom je ten rozdíl v biologickém pohlaví mezi mužem a ženou. Dneska se hodně v různých státech napříč světem řeší vlastně tento problém. Světová zdravotnická organizace používá dokonce termín menstruační zdraví, kam do toho vnáší celou řadu věcí, od fyzických po psychosociální. A samozřejmě každá země si to řeší jinak. Určitě jedním z důležitých hledisek, která se řeší, je cenová dostupnost těchto dámských hygienických pomůcek. A pak je to samozřejmě i to mít určitou intimitu a zachování důstojnosti právě v této fázi, aby v každé zemi bylo zajištěno takové prostředí, kdy žena může bez obav a v soukromí tu hygienu provést, což se týká třeba i teď tolik zmiňovaných oddělených WC ve školách, které se najednou objevily. Věřím, že i toto bude téma, o kterém se bude hovořit.

Co se týče toho konsolidačního balíčku, musím říct, že už v roce 2020 předložilo Ministerstvo financí, když byla ministryní paní Alena Schillerová, tak podala návrh, aby se přeřadily tyto dámské hygienické potřeby z 21 % do 10% sazby DPH. Nicméně se to nepodařilo projednat. Takže není to tak, že by za naší vlády tato aktivita nebyla. Tato aktivita byla. Dá se dohledat dokonce i na stránkách Ministerstva financí, které spočítalo částku, o kterou by ročně přišla kasa, na necelých 300 milionů korun. Tím chci říci, že to je částka, kterou určitě státní rozpočet unese. Tato částka určitě nerozloží státní rozpočet a zcela určitě ho ani neozdraví. To znamená, že si myslím, že i toto je argument, proč by se tím vláda a příslušné výbory měly zabývat, protože to není částka, která by nějakým způsobem výrazně rozhodila státní rozpočet. A i když si vezmu, že výrazně vzrostla inflace, tak ta částka bude podobná, i když teď je ten návrh z 21 do 12%, protože nižší sazba tedy bohužel nejde.

Musím říct, že mě velmi mrzí třeba postoj pana ministra zdravotnictví, který v tomto směru víc nezabojoval o přeřazení dámských hygienických pomůcek do snížené sazby, protože to nepochybně souvisí se zdravím. Pokud se řádná hygiena nemůže provést, není dostatek prostředků na to, aby se dámské hygienické potřeby měnily tak často, jak mají, může to vést k velmi závažným bakteriálním infekcím rodidel. Čili tady bych očekávala, že minimálně pan ministr financí (zdravotnictví?) zabojuje, protože odůvodnění z jeho strany je v podstatě zásadní a nemůže k tomu nikdo nic namítat. Je pravda, že i předsedkyně vaší strany, paní Markéta Adamová Pekarová, se k tomuto staví velmi negativně. Mě to velmi mrzí, protože od ženy bych očekávala větší vstřícnost, ale samozřejmě na svůj názor má plné právo.

Kdybych to shrnula, tak jaká je tady spravedlnost v těch sazbách DPH? Osvobozeny jsou knihy. Proč zrovna knihy? Já hrozně ráda čtu. Klidně ať v nulaprocentní sazbě knihy zůstanou. Rozumím tomu, jsou drahé. Když si jdu kupovat knihy, tak opravdu ty ceny jsou vysoké. Ale proč jsou tedy dámské hygienické potřeby v 21% sazbě? Je pravda, že na toto jste nedokázali zatím odpovědět. To zůstalo nezodpovězeno. Některá vyjádření poslanců jsou k dispozici v novinách. K tomu se ještě vrátím. Ale vlastně nějaké relevantní odůvodnění k tomu, proč to zůstává v 21% sazbě DPH, není. Stejně tak jako jsou časopisy a noviny ve 12% sazbě. A vy jste ty noviny vlastně přeřadili. Původně jste chtěli, aby zůstaly ve vyšší sazbě, a teď jste je přeřadili do 12% sazby DPH. Proč? Proč tedy noviny ano? A proč dámské hygienické potřeby ne?

Kdybychom šli cestou čísel, tak žen v České republice, které mohou menstruovat, to znamená, když si vezmeme to období od 12 do 55 let, tak je to něco mezi 2,7 až 2,8 milionu žen. To znamená, že to číslo je vysoké. A nerozumím tomu, proč tedy, přestože tlak ze strany žen je, je tlak ze strany neziskových organizací, české lobby, která sdružuje 60 organizací, které pomáhají ženám v nouzi a tak dále, tak proč to zůstává v té 21% sazbě DPH? Ta odpověď tady nezazněla. A myslím si, že aby argumentem bylo, že naše vláda to neprosadila, si myslím, že od toho bychom se měli oprostit, protože bychom se na to měli podívat jinýma očima, a nejenom pouze boj mezi koalicí a opozicí. Takhle bychom to opravdu stavět neměli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP