(15.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, jednak bych chtěl velmi ocenit komplexnost sdělení své kolegyně Ivy Mádlové, která to detailně probrala všechno. Zároveň chci říct, že podporuji samozřejmě její pozměňující návrh, a zároveň chci také vyjádřit to, že včera tady probíhala diskuse na toto téma krátce také a pan ministr Stanjura řekl, že jsme my měli možnost osm let to změnit. Já jenom chci připomenout, že těch osm let bylo období růstu reálných mezd a ty ženy nebyly v takovém řekněme diskomfortu finančním, jako se to děje dneska, kdy už sedm čtvrtletí po sobě klesá reálná mzda a v současnosti je to asi pokles o 25 %.

Ale teď bych to chtěl odpolitizovat, protože tady je opravdu hrozba menstruační chudoby, a je to hrozný slovo, tak jako je tady hrozba chudoby i obecné a k té už dochází. Takže kdybychom teď se tady domluvili a právě otázku těch menstruačních pomůcek naprosto apoliticky řešili, protože ten podíl na tom, jak na tom dneska jsme, máme asi všichni, opozice i koalice, tak si myslím, že by to byl dobrý dárek pro ženy. Srovnali bychom se s vyspělou Evropou. A tady bych vás chtěl vyzvat, abychom se tady na tom shodli a abychom ženám dali pěkný dárek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Pan poslanec Patrik Nacher nyní se svou reakcí na průběh debaty a potom paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem také chtěl poděkovat za ten příspěvek mojí kolegyně, pod ten pozměňovací návrh jsem se připodepsal a chtěl bych využít toho a této faktické poznámky, abych se zeptal tady nepřítomného pana ministra financí nebo někoho, kdo by ho mohl zastoupit, možná nám to vysvětlí pan zpravodaj, který tady poctivě sedí - jaká je ta logika těch změn tedy v těch přesunech v DPH? Proč vy jste i přes ty všechny věci, které jste říkali, mezi květnem a srpnem do té nižší sazby přehodili noviny, ale třeba ty menstruační pomůcky zůstaly v té základní sazbě? Proč v té základní sazbě zůstala kojenecká voda a některé třeba nezdravé potraviny jsou v té nižší sazbě? Mě by zajímala ta elementární logika za prvé toho návrhu a pak těch změn, které jsou součástí toho komplexního pozměňovacího návrhu. Jestli by se s tím tady mohl někdo popasovat, jestli to je možné? Abychom měli my a ti, co to poslouchají, nějakou zpětnou vazbu. Jaká logika vás vedla, že některé položky jste tedy změnili a přeřadili a některé ne? A v čem je ta logika? Myslím si, že si to občané zaslouží. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den. Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, žijeme v době, která je náročná, kdy propad mezd je na třech procentech, kdy 750 000 domácností pobírá různé dávky, což je přibližně 2,5 milionu lidí, je to meziroční nárůst o 50 %. A když si představíte maminku samoživitelku, která má dvě dcery, a všechny už si musí kupovat menstruační pomůcky, tak je to pro tu rodinu opravdu, ale opravdu velká zátěž. Je to, když to úplně řeknu, je to zátěž vlastně pro každou rodinu, kde je více žen. Já bych tady chtěla poprosit všechny kolegyně, všechny ženy, prosím, zapomeňme v tomto případě na politickou příslušnost, ale buďme kolegiální ke všem ženám, které ty menstruační pomůcky potřebují, které je nakupují, a pojďme zkusit společně tu daň změnit. Děkuju pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Paní poslankyně Ivana Mádlová dále s reakcí. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. To bude jenom kratičké. Já jsem ještě v rámci té potravinové banky zapomněla říct, že v současné době se ty vložky mohou vydávat jenom do registrovaných sociálních služeb. To znamená, že tam nemůže přijít žena zvenku. To je ještě pro vás důležitá informace při tom rozhodování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A vracíme se do obecné rozpravy k paní poslankyni Andree Babišové. Nicméně načtu omluvu, omlouvá se pan poslanec Milan Wenzl od 18.15 hodin ze zdravotních důvodů.

A prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych jenom chtěla krátce reagovat na moji předřečnici, moji kolegyni, paní poslankyni Ivanu Mádlovou. Jsem také připodepsaná k jejímu pozměňujícímu návrhu, co se týče snížení sazby DPH pro menstruační pomůcky. Já bych jenom chtěla připomenout dávný příběh, bylo to za hluboké totality, kdy vyhořely jedny z největších papíren v Československé republice tehdy a byl velmi akutní nedostatek menstruačních vložek a toaletního papíru. Z té doby se datuje malá básnička, já si dovolím ji tady ocitovat, není na tom nic vulgárního a zní asi takto: Money, money, nejsou vložky, co si dáme mezi nožky? My jsme holky z dědiny, postačí nám noviny.

Vzhledem k tomu, že dneska navrhujete noviny do 12% sazby DPH, tak jenom velice... (Potlesk z lavic ANO.) jenom prostě doufám, že tady toto není nějaká reakce a že se nám tady tato básnička nesplní. A bylo by velice vhodné a záhodné, aby i ty hygienické prostředky, co se týče menstruace, z 21 % přešly do sazby 12%. Moc za to prosím za všechny kolegy, kteří jsou připodepsáni k tomuto pozměňujícímu návrhu. Děkuji.

A nyní bych se věnovala již svému bodu. Dovolte mi, abych vás dnes oslovila s tématem, které se bezprostředně týká projednávaného konsolidačního balíčku a předložených pozměňujících návrhů pod čísly 3124 a 3125, které zde předložila včera paní kolegyně poslankyně Alena Schillerová a které mají zásadní dopad na životy našich zaměstnanců. Mluvím tady o benefitech a o snížení prostředků na fond kulturních a sociálních potřeb. Tyto benefity jsou pro mnohé zaměstnance nejen odměnou, ale i důležitým motivačním prvkem. Na české zaměstnance dopadá v této chvíli jedna rána za druhou. V minulém roce poklesly reálné mzdy o 7,5 % a jejich propad pokračuje i v roce letošním. Spotřebitelské ceny za posledních pět let vzrostly o více než 40 %. Podle aktuální zprávy MPSV, která shrnuje výsledky dopadu energetické inflace na domácnosti v České republice, dosáhla ztráta kupní síly v červnu roku 2023 v porovnání s červnem 2021 pro průměrnou českou domácnost 63 299 korun. Průměrná domácnost dle publikovaných údajů ztratila 5,6 % svého čistého příjmu.

A aby toho nebylo málo, vláda nachystala úsporný balíček na záchranu veřejných financí, který právě nyní projednáváme. Je pravda, že veřejné finance jsou v opravdu nedobré kondici, ale není to vinou zaměstnanců. Je to vinou politiků, kteří přijímali zákony, které oslabily příjmovou část rozpočtu. Nyní by za to měli zaplatit ti, kteří vysoký deficit nezavinili. Zaměstnanci, důchodci, rodiny s dětmi, zaměstnavatelé.

Navrhované snížení daňového odpočtu na benefity na polovinu průměrné mzdy je krátkozraké a kontraproduktivní. Tento limit zhruba 20 162 korun je naprosto nedostačující. Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky to již zdůraznila ve svém prohlášení. Tato opatření jsou pro stát ztrátová, protože se sníží spotřeba ve službách. A navrhuje, aby roční limit na jejich daňové osvobození (byl) alespoň na úrovni 70 % průměrné měsíční mzdy.

Co to tedy znamená pro naše zaměstnance a co to bude znamenat pro zaměstnavatele a firmy, které se snaží motivovat své zaměstnance k lepším výkonům? Zmírnění zabezpečení zaměstnanců může mít následující negativní důsledky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP